20 yaş dişleri çekilmeli mi? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir?

18 yaşından sonra çıkmaya başlayan ve çene yapısını zorlayan 20'lik dişler çekilmeli midir? Peki 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir? Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kişinin uzun süre ağrı çekmesine neden olan 20'lik diş hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında 20'lik diş ağrısına dair her şeyi bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 05.02.2019 11:05 GÜNCELLEME 05.02.2019 15:48 Sağlık
20 yaş dişleri çekilmeli mi? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir?
20 yaş dişleri çekilmeli mi? 20'lik diş ağrısına ne iyi gelir?

Genel olarak 20’li yaşlarda çıktığı bilinen 20 yaş dişi 16 yaşında da 70 yaşında da çıkabiliyor. 20’lik dişler, ağız kısmının en arka tarafında çıktığından dolayı çene yapısını bozabiliyor. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı çıkan 20'lik diş, bazılarında çıkış süresi boyunca şiddetli ağrılara neden olur. Bu ağrılar genellikle kulak, göz ve çene de yaşanır. Çenenin kulağa olan kısmında şişlik oluşur. Belirtiler öncelikle 20'lik dişin çıkacağını gösteremez.

20'lik diş

Hasta kulak ağrısı çektiğini düşünür ki bu belirtiler kulak iltihaplanması ile aynı özelliklerde olduğundandır. Ancak zamanda çenenin ve ağız içinde ağrılar hissedilir. Bu süreçlerde bir uzmana görünmekte fayda var. Çünkü 20'lik dişler her zaman normal diş çıkarma seyrinde ilerlemeyebilir. Çürük olmayan ve doğru pozisyonda çıkan 2'lik dişler ise hafifi şiddetli ağrılarla çıkar. 20'lik diş çiğneme fonksiyonu için oldukça önemlidir. Ancak doğru ağız ve diş bakımı yapılmadığında en çabuk çürüyen diştir. 20'lik diş çürüdükçe, diş eti iltihaplanmasının yaşanma olasılığını artırır. Bu durum sadece 20'lik dişe değil diğer tüm dişlere de zarar verir. 

20'lik diş zararlı mı

20’Lİ YAŞ DİŞİ ZARARLI MIDIR?

Ağız kısmının en arka tarafında 3 büyük azı dişi bulunuyor. En son çıkan azı dişler 20 yaş dişidir. Ağzın alt ve üst kısmında dört tane 20 yaş dişi vardır. 20’li yaş dişi, çıktığı diş etinin yırtılmasına neden olduğundan çok çabuk çürüyor ve çevresindeki dişlere de zarar veriyor. Bazı kişilerde 20’li yaş dişi tam anlamıyla çıkamadığından diş etlerinde boşluklara neden oluyor. Bu boşluklarda biriken yemek atıkları bakterilere, bakterilerde ağız enfeksiyonuna sebebiyet veriyor. Ayrıca 20’li yaş dişi, diş etlerinde kistlere de neden olabilir. Erken müdahale edilmediği takdirde tümöre dönüşebilir. Bu yüzden diş çıkarma sürecini bir uzman kontrollünde yapılmalıdır.  Eğer çıkan diş çene yapısına ve diğer dişlere zarar veriyorsan uzman doktor bu süreçte dişin çekilmesini öneriyor. Ancak herhangi bir zararı olmayan 20'lik diş çene yapısını güçlendirdiğinden çekilmesi zorunlu değildir. 

20'lik diş ağrısına ne iyi gelir

20'LİK DİŞ AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Bu gibi durumlarda bir uzmana görülmekte fayda var. Ancak hafifi seyreden diş çıkarma sürecindeki ağrıyı azaltmak için evde uzmanlarında önerdiği bir kaç doğal yöntem uygulayabilirsiniz. En sık uygulanan yöntem ise soğuk komprestir. Buzlu bir torbayı ağrınız azalana kadar o bölgede tutun.

TUZLU SU

Tuz doğada bulunan en güçlü enfeksiyon çözücü maddedir. Ilık bir bardak suya bir kaşık kaya tuzu atın. 2 dakika boyunca karıştırıp bu su ile ağzı gargarası yapın.

Tuzlu su

SUMAK SUYU

Sumak içerdiği çözücü maddeler sayesinde oluşan enfeksiyonlu virüslerin çoğalmasını azaltır. Bir bardak ılık suyun içerisine bir yemek kaşığı toz sumak koyup karıştırın. 5 dakika bekledikten sonra 5 dakika da bir bu su ile ağzınızda gargara yapın. 

sumak suyu

SARIMSAK

İçerdiği antioksidan sayesinde düş etinde oluşan komplikasyonların şiddetini azaltır. iri bir sarımsağı elinize bölüp dişin çıktığı yer ve tüm diğer ağız içi yerlerine sürün. Ağır geçene kadar bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Sarımsak

YORUMLAR 1
  • Türkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir bardak kaynamış suya bir yemek kaşığı çekilmiş sumak koyun 30 -40 dk bekletin ağzınızda 1 dk çalkalayın dişinizde ağrı diye birşey kalmaz inşallah
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR