22 Mart Dünya Su Günü! Dünya Su Günü nedir?

22 Mart Dünya Su Günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması için farkındalık yaratmak adına belirlenmiş bir gündür. Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü nasıl ortaya çıktı?

ABONE OL
GİRİŞ 22.03.2018 14:06 GÜNCELLEME 22.03.2018 14:07 Sağlık
22 Mart Dünya Su Günü! Dünya Su Günü nedir?
22 Mart Dünya Su Günü! Dünya Su Günü nedir?

1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 22 Mart tarihini "Dünya Su Günü" olarak ilan etmiştir. Yıllardır 22 Mart Dünya Su Günü olarak kabul edilir ve çeşitli etkinlikler ile günün anlam önemine değinilir. Dünya Su Günü nedir? Dünya Su Günü nasıl ortaya çıkmıştır? Merak edenler için araştırdık...

su

DÜNYA SU GÜNÜ NEDİR?

İlk kez 1992'de Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda önerilen "Dünya Su Günü", gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla bu isme bir gün adamak anlamında oluşturuldu.

Her üç yılda bir toplanan ve 2009'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Su Konseyi'nde katılımı artıran Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olduğunu vurgular.

su

DÜNYA SU GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

“Dünya Su Günü” Birleşmiş Milletler’in kurumlar, hükümetler ve ortaklarla işbirliği mekanizmasını koordine etmesiyle başladı. 1993 yılında, Birleşmiş Milletler resmi olarak her yıl 21 Mart’ta bir tema ile tüm dünyada kutluyor. Suyun önemine dikkat çekmek için konferanslar veriliyor. Her yıl bir tema seçen Birleşmiş Milletler, 2018’de Dünya Su Günü temasını “Su için Doğa” olarak seçti.

su

DÜNYA SU GÜNÜNÜN AMACI NEDİR?

Doğa için küresel bir kampanya. Bu yılki küresel Dünya Su Günü kampanyasının teması, 21. yüzyılda karşılaştığımız su sorunlarına doğaya dayalı çözümler araştırıyor. Ağaçların yenilenmesi, nehirlerin taşkınlara yeniden akıtılması ve sulak alanların restore edilmesini amaçlıyor. Atık suyu israf etmek yerine onu azaltmalı ve tekrar kullanmalıyız. Evlerimizde, bahçelerimizde ve arazilerimizde suyu yeniden kullanabiliriz. Şehirlerde yeşil alanlar için atık suyu arttırıp yeniden kullanabilir, sanayi ve tarımda, soğutma sistemleri ve sulama gibi şeyler için geri dönüşümlü su kullanılabilir. Bu değerli kaynağı kullanarak, su döngüsünü her canlı için daha verimli kullanmalıyız.

su

SU İÇMENİN ÖNEMİ

Vücudumuzun yaklaşık %70’i sudan oluşmasına rağmen bu durum yaşımız, cinsiyetimiz, vücut ölçülerimiz ve fiziksel aktivitelerimize göre değişiklik gösterebilmektedir örneğin çocukların vücudunun su oranı yüksektir (% 70, yeni doğan bebekte ise % 90) buna paralel olarak yaşımız ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar ve yaşımız ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekir. Yetişkinlerde vücut su oranı % 60, yaşlılarda ise % 50’dir.

su

SU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?

* Su en temel enerji kaynağıdır.

* Vücudun her hücresinde elektriksel ve manyetik enerji üretir.

* Taşıyıcı özelliğe sahip olan su, hücrelere besin ve oksijen taşır, atıkları uzaklaştırır.

* Vücut sıcaklığının düzenlenmesini sağlar.

* Kan ve lenf sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.

* Tükürük ve mide salgısında bulunarak, besinlerin sindirilmesinde görev alır.

* Böbreklerin toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olur.

* Kan basıncını kontrol eden elektrolitlerin dengelenmesine ve taşınmasına yardımcı olur.

* Emziren kadınlarda süt üretimini arttırır.

* Eklemlerin kayganlığını sağlar.

* Tükürük ve mide salgısında bulunarak besinlerin sindirilmesinde görev alır.

* Bağışıklık sisteminin görevini yapabilmesi için su gerekmektedir. Bu özelliği ile zinde ve dinç kalmada yardımcı olur.

* Su tüketimi azaldıkça, vücutta depolanan yağ miktarı artmaya başlar ve kilo alımı gerçekleşir.

* Akciğerlerde oksijen toplayan kırmızı kan hücrelerinin çalışma verimini arttırır.

YORUMLAR 5
  • Hatice kübra 5 yıl önce Şikayet Et
    Pek te iyi sayılmaz ama idare eder
    Cevapla
  • Silaasdfghjkl 5 yıl önce Şikayet Et
    Çok iyi gerçekten saol
    Cevapla
  • çınar arlı 5 yıl önce Şikayet Et
    çok kötü
    Cevapla
  • irem ergen 5 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir yazı ne diyeceğimi bilmiyorum.
    Cevapla
  • eda soylu 5 yıl önce Şikayet Et
    Hiç görülmedikleri için ülkemizde en çok görüldükleri yerler
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR