Filofobi (Aşk korkusu) nedir? Tedavisi var mıdır?

Filofobi, aşkın bağlılık duygusu ve çekim gücüne kapılmak istemeyen bireylerde görülür. Peki, filofobi ciddi bir rahatsızlık mıdır? Tedavisi var mıdır? İşte tüm bu soruların cevabı…

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2018 07:23 GÜNCELLEME 04.04.2018 09:14 Sağlık
Filofobi (Aşk korkusu) nedir? Tedavisi var mıdır?
Filofobi (Aşk korkusu) nedir? Tedavisi var mıdır?

Filofobi, aşktan korkan kişilerin yaşadığı hastalığa denir. Bazı insanlar aşık olmayı psikolojik bir ihtiyaç olarak görür. Bazı insanlara ise aşk ve aşkın yaşattığı duygular korkutucu gelebilir. Bu durumda karşı cinsin varlığından dolayı ortaya çıkan kaygı, şiddetli bir krize dönmektedir. Yaşanan kriz, filofobi hastasını asosyalleştirmektedir.  Kişilerin sosyal yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın asıl nedeninin ne olduğu bilinmemektedir.

Filofobi olan kişinin belirtileri nelerdir?

- Aşk konusunda asabi tavırlar sergilemesi,

- Hislerini bastırmaya çalışması,

- Yakın çevresinde bulunan insanların bile düğünlerine gitmek istememesi,

- Aşık olabilirim endişesiyle dış dünyadan kendilerini izole etmeye çalışmaları,

- Evli çiftlerin ya da mutlu insanların bulundukları ortamlardan kaçmaları,

- Aniden kalp çarpıntısının başlaması ve hızlı hızlı konuşması,

- Aşk ve romantik ilişkilerle karşılaşması sonucunda bayılması kişinin filofobi hastası olduğunun belirtileridir. Fakat bu belirtileri gösteren herkes filofobi hastasıdır tanısı konulmaması gerekir. Bu konuda en sağlıklı yöntem bir uzmana başvurmaktır.

 Filofobi hastalığının tedavisi var mıdır?

Bilişsel davranış terapisi; psikoloğun birebir hasta ile konuştuğu ve hastalığın nedenlerini kendisinden dinlediği bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi terapistin düzenli konuşma ve paylaşma oturumları düzenleyerek kişinin duygularını dışa vurmasını sağlamaktadır.

Maruz kalma terapisi; hasta olan kişiye, aşk filmleri izleterek sevgi ve birine ihtiyaç duymanın normal duygular olduğunu göstermektir.

İlaç; durumu ağır olan hastalar için başvurulan en son ve en ağır yöntemdir. Çünkü kişinin ısrarla içine kapanması ciddi depresyona neden olmaktadır. Çoğu uzmana göre; ilaçları da kabul etmeyen hastanın intihar etme olasılığı fazladır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR