Dukan diyeti nasıl yapılır? Dukan diyetinin adım adım yöntemleri!

Kısa bir zaman içerisinde kalıcı şekilde kilo vermeyi vaat eden Dukan diyeti yoğun bir şekilde araştırılıyor. Atak evresi, seyir, koruma ve güçlendirme evresi olarak dört aşamaya ayrılan Dukan diyeti nasıl yapılır? Karbonhidrat ve yağ tüketimi düşürülüp, protein tüketimi yükselterek yapılan Dukan diyetinin adım adım yöntemleri!

ABONE OL
GİRİŞ 04.05.2018 15:13 GÜNCELLEME 10.11.2018 12:48 SAĞLIK
Dukan diyeti nasıl yapılır? Dukan diyetinin adım adım yöntemleri!
Dukan diyeti nasıl yapılır? Dukan diyetinin adım adım yöntemleri!

Dukan Pierre tarafından geliştirilen Dukan diyeti; günümüzde sağlıklı, hızlı ve kalıcı bir şekilde kilo vermek isteyen kişilerin sıklıkla başvurduğu zayıflama çeşitlerinin başında gelmektedir. Son yıllarda oldukça revaçta olan Dukan diyeti, bu yöntemini uygulayan kişilere açlık hissi yaşamadan, diyet yapmanın zorluğunu en aza indirgeyerek rahat bir şekilde kilo vermeyi vaat ediyor. Öte yandan Dukan diyeti; atak evresi, seyir evresi, koruma evresi ve güçlendirme evresi olarak dört aşamada gerçekleştirilmektedir. Peki, karbonhidrat ve yağ seviyesinin azaltıldığı, protein tüketimine ise ağırlık verildiği Dukan diyeti nasıl yapılır? Milyonlarca kişi tarafından yoğun bir şekilde uygulanmasıyla popüler diyet listelerinde yer bulan ve uygulandığı takdirde ise oldukça etkili sonuçlar veren Dukan diyetinin adım adım yöntemleri...

 

DUKAN DİYETİ NASIL YAPILIR? DUKAN DİYETİNİN ADIM ADIM YÖNTEMLERİ...

1.YÖNTEM: DUKAN ATAK AŞAMASI

 

Atak Aşaması, Dukan diyetinin uygulanmaya başlandığı ilk yöntemdir. Sağlıklı, hızlı ve kalıcı kilo vermek isteyenlerin 1 hafta boyunca uygulaması gereken Atak aşamasında kendinize yüksek protein oranı içeren öğünleri tüketme hedefi belirlemelisiniz. Ancak, yüksek proteinli yemekleri hazırlarken bitkisel ve hayvansal yağların tüketiminden kesinlikle uzak durmanız gerekmektedir. Öte yandan Dukan diyetinin Atak aşamasında, yemeklerde asla tuz kullanmamalısınız.

DUKAN

Kaç kilo zayıflama hedefiniz bulunuyorsa, ona göre atak aşamasını 1 ya da 10 gün boyunca uygulayabilirsiniz. Şayet zayıflama hedefiniz 5 kilodan az olduğu takdirde en az 1 gün, 5 kilo ise 3 gün, 5-10 kilo arasında ise 5 gün, 10-20 arasında ise 10 gün boyunca atak aşamasını uygulamalısınız. Atak aşaması, vücuttaki suyun hızlıca uzaklaştırılmasıyla birlikte, metabolizmanın şaşırtılmasının ardından metabolizmanın daha da hızlandırılması sağlandıktan sonra seyir aşamasına geçilir.

Atak Aşamasında Tüketilebilen Gıdalar

Dana, sığır eti

Beyaz et tavuk, hindi eti (derisiz)

Sığır, dana cigeri

Konservede bekletilen balıklar hariç tüm taze balıkları tüketebilirsin.

1.5 kaşık yulaf kepeği

Deniz canlıları (kabuklu)

Yumurta (1 günde 2 tane)

Koyun eti yasak kesinlikle yasak.

Az yağlı süt ve süt ürünleri

Yemeklere tat vermek için kullanabileceğiniz soslar baharatlar: Sirke, hardal, baharatlar, bitkiler, soya sosu (az miktarda) sarımsak limon suyu şekersiz ketçap (az miktarda fruktoz içermeyen tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.

DUKAN DİYETİ

2.YÖNTEM: DUKAN SEYİR AŞAMASI

Seyir aşamasına gelindiğinde beslenme listenize bazı sebzeler eklenmektedir. Seyir aşamasına eklenen sebzeler; pancar, brokoli, enginar, kuşkonmaz, brüksel lahanası, lahana, havuç, salatalık ve patlıcan şeklinde sıralanmaktadır. Seyir aşaması kilo vermek isteyen bir kişinin, fazla kilolarından sıyrılarak gerçek kilosuna ulaşması hedeflenir. Seyir aşamasının uzunluğu kişinin ne kadar kilo vermek istediğine bağlı olarak değişkenlik arz etmektedir. Örnek verilecek olursa, verilmek istenen her 1 kilo için 6 gün önerilmektedir. Yani 10 kilo kadar vermek istiyorsanız Dukan diyetinin seyir aşaması sizin için tam 2 ay sürecektir. Aynı zamanda bu aşamada günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılması gerekmektedir.

DUKAN

Seyir aşamasında ilk etapta protein diyeti sonrasında da sebze olmak üzere art arda iki diyet yapılır. Kilo başına bir hafta boyunca uygulanan seyir aşamasında, 100 maddelik gıda listesine aynı zamanda 32 çeşit sebze de eklenmektedir. İki farklı alternatif günden oluşan seyir aşamasında, zayıflamak isteyen kişi 1 gün boyunca atak aşamasında gıdaları tüketmektedir. Ertesi gün ise atak aşamasına ek olarak eklenen yiyecekleri tüketmektedir. Örnek verilecek olursa; ilk 5 gün saf protein diyeti, 5 gün de protein ve sebze karışımı diyeti yapılabilir. Hedeflenen kilo azaldıkça da diyetinizde sebzeler daha da artar.

Seyir Aşamasında Tüketilebilen Gıdalar

- Kereviz

- Domates

- Mantar

- Yeşil fasulye

- Soğan, pırasa, sarımsak

- Kabak

- Şalgam

- 1 porsiyon havuç

- Günde 2 yemek kaşığı yulaf kepeği (zorunlu)

- Ispanak, marul, diğer yeşil yapraklı sebzeler

- Brokoli, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası

- Dolmalık biber

- Kuşkonmaz

- Enginar

- Patlıcan

- Salatalık

Bunlar haricinde başka  bir sebze ya da meyveye izin yok. Salata veya yemek tavasına eklenecek 1 çay kaşığı yağ dışında herhangi bir yağa da izin verilmiyor.

DUKAN

3.YÖNTEM: DUKAN GÜÇLENDİRME AŞAMASI

Kiloların verildiği ve ideal kiloya ulaşıldıktan sonra üçüncü yöntem olan güçlendirme aşamasına geçilmektedir. Güçlendirme aşamasında zayıflamak isteyen kişiler atak ve seyir aşamalarında olduğu gibi her gün dilediğince protein ve sebzeyi, yulaf kepeği ve su ile birlikte tüketebilmektedir. Aynı zamanda güçlendirme aşamasında yasaklı olan bazı yiyecekler tüketilebilir. Atak ve seyir aşamasındaki sıraladığımız listedeki yiyeceklere ilaveten aşağıdaki yiyecekler de tüketilebilmektedir.

Güçlendirme Aşamasında Tüketilebilen Gıdalar

-Et (kuzu eti haftada 1-2 kez)

- Kutlama öğünü (haftada 2 kez kutlama öğünü. İştah açıcı, ana yemek, tatlı)

- Protein günü (haftada 1 gün yalnızca proteinden oluşan gıdalar)

- Yulaf kepeği (günde 2,5 yemek kaşığı, zorunlu)

- Günde bir porsiyon meyve 

- Ekmek (günde 2 dilim tam buğday ekmeği)

- Peynir (günde bir porsiyon peynir)

- Nişasta (haftada 1-2 porsiyon nişasta, 225 gram makarna veya diğer buğdaylar, mısır, fasulye, baklagiller, pilav veya patates)

DUKAN

4.YÖNTEM: DUKAN KORUMA AŞAMASI

İlk olarak atak aşamasında vücudunuzu dukan diyetine hazır hale getirmenizin ardından ikinci seyir aşamasında zayıflamak adına hedeflediğiniz ideal kilonuza geldikten, üçüncü sağlamlaştırma aşamasında verdiğiniz kiloları vücudumuzun geri almasını önledikten ve dördünce koruma aşamasında ise ilk üç aşamanın etkisiyle değiştirdiğiniz sağlıklı beslenme alışkanlığınızın yaşamınız süresince kalması amaçlanmaktadır. Koruma aşamanın esas amacı uyguladığınız dukan diyeti sonrasında kilo alımını engellemek ve verdiğiniz kiloyu sabit bir hale getirmektir. Koruma aşamasında, verdiğiniz her 1 kilo için 5 gün güçlendirme evresi yapılması önerilir. Örneğin toplamda 12 kilo verildiyse, güçlendirme evresi 60 gün sürmelidir.

Koruma aşaması kuralları

1. Her gün en fazla 3 yemek kaşığı kadar yulaf kepeği yiyebilirsiniz.

2. Her gün en az 20 dakika kadar yürüş yapmalısınız.

3. Haftanın 1 günü diyet programındaki gibi sadece protein tüketmelisiniz.

DUKAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR