Yüz terlemesi nasıl önlenir? Doğal çözümü...

Baş, yüz ve alın bölgesinde görülen aşırı terleme kişinin sosyal ve psikolojik durumu neticesinde ortaya çıkar. Gerek görüntüsü gerekse verdiği rahatsız edici his nedeniyle çözüm aranan yüz terlemesi neden olur. Peki, yüz terlemesi nasıl geçer? İşte, yüz terlemesini önlemek için doğal çözümler...

ABONE OL
GİRİŞ 29.05.2018 15:51 GÜNCELLEME 05.02.2020 16:11 SAĞLIK
Yüz terlemesi nasıl önlenir? Doğal çözümü...
Yüz terlemesi nasıl önlenir? Doğal çözümü...

Genellikle erkeklerde görülen yüz terleme hastalığı ergenlikte çok fazla görülür ve ileri ki yaşlarda da nükseder. Özellikle yaz mevsiminde artış göstere yüz terleme hastalığının altında stres ve heyecan veya buna benzer başka duygusal durumlar olabilir. Peki, kişinin sosyal ve psikolojik durumuna göre ortaya çıkan yüz terleme hastalığı nasıl önlenir? İşte, yüz terlemesine çözüm olacak doğal yöntemler...

 

Aşırı Yüz Terlemesi Nedir, Neden Olur?

 

Aşırı yüz (kafa, baş) terlemesi kişinin günlük faaliyetlerini, sosyal yaşantısını, öğrenimini, iş hayatını, psikolojik durumunu etkileyecek derecede ise, bu duruma aşırı yüz terlemesi hastalığı (fasiyal hiperhidroz) denilir.

Normalde kişilerin ter bezlerinin yapısı hormonsal bir bozukluk olmadığı sürece normal düzeydedir. Ancak aşırı terleme rahatsızlığı olan ileri yaştaki bireylerin bu durumu bir hastalık olarak nitelendirilir. Aşırı yüz terlemesinin nedeni olarak ter durumunu ayarlayan sempatik sistemlerin aşırı çalışmasıdır. Bu durumda aşırı duyarlı olan sempatik sistemler kişiye sıkıntıya, heyecana ve ani psikolojik uyaranlara karşı reaksiyon etkisi yapar. Kişi bu durumlarda istemsiz olarak aşırı derecede yüz bölgesinden terler. Yüz terlemesi şu nedenlere bağlanabilir;

* Genetik

* Kilolu olmak

* Egzersiz

* Aşırı sıcak hava

* Depresyon, stres hali

* Beyindeki düzensiz işleyiş

* Zorlayıcı aktiviteler

Yüz Terlemesi Nasıl Önlenir?

Aşırı yüz terlemesi için geçici çözümler üretilebilmektedir. 40 yaşından sonra azalan yüz terlemesine geçici çözüm olarak; günlük sabah ve akşam devamlı olarak jel, sabun ve losyon gibi ürünler yüz bölgesine uygulanabillir. Alüminyum klorid içeren bu ürünler ter bezini tıkar ve terin dışarı çıkmasına engel olur. 

Bunun yanında aşırı terleme hastalığı olan kişiler son çare olarak botoks uygulamasına başvurabilir. Ayrıca antikolinerjik içerikli ilaçlar da kısa süreli rahatlama sağlar. 12 saat etkili olan bu ilaçların ağızda ve boğazda kuruluk, bulanık görme, çarpıntı ve  tuvalete çıkamama, gibi yan etkileri olduğunu da unutmamak lazım. 

Yüz Terlemesi Olanlar Bunları Tüketmeyin!

Aşırı yüz terlemesi olan kişilerin bazı besinleri tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir. Bu besinler; kafein, alkol, baharatlı gıdalar, şeker, sarımsak ve soğan olarak sıralanabilir. Bunun yanında taze meyve, adaçayı, tam tahıllı ekmek, kalsiyum, zeytinyağı, domates suyu ve bol soğuk su alımı terlemelerin azalmasına olanak sağlar. Ayrıca aşırı terlemesi olan kişilerin soğuğa yakın su ile duş almaları onlara yardımcı olacaktır. 

Aşırı Terleme İçin Doğal Çözümler;

Adaçayı: Kurutulmuş adaçayı yapraklarını 1 gece suda bekletip, ertesi sabah yüzünüze bu suyu sürün.

Aloe Vera: Aloe vera yaprağını ortadan ikiye kesip, içindeki jeli çıkarın ve ince bir tabaka halinde yüzünüze uygulayın, bir müddet sonra yüzünüzü tıkayın. Aloe vera cildi yatıştıracak terlemenin kesilmesine yardımcı olacaktır.

With Hazel: Yurtdışından sipariş verebileceğiniz witch hazel ekstresi de derdinize deva olabilir. Witch hazel ekstresini pamuğa sürüp, yüzünüze uygulayın, bir süre sonra cildinizi yıkayın.

Salatalık suyu: Bir salatalığı rendeleyip süzgeçten geçirip suyunu çıkarın. Ardından buzdolabına kaldırıp soğumaya bırakın. Pamuğu bu suya batırıp günde 2 kez cildinize sürüp kurumaya bırakın ve ardından normal su ile durulayın.

Maş fasulyesi: Maş fasulyesini ezin, içine 1 yemek kaşığı çiğ süt tozu katın. Maskeyi yüzünüze uygulayıp, kurumasını bekleyin. Daha sonra cildi soğuk suyla yıkayın. 2 hafta boyunca her gün buna devam edin, yüzünüzdeki terleme bir süre sonra kesilecektir.

Talk pudrası: Talk pudrası da yüzdeki aşırı terlemeyle mücadele etmekte etkili bir maddedir. Günde 2-3 kez yüzünüze talk pudrası serpin, pudra yüzdeki teri emecek ve sizi rahatlatacaktır. 

Buz küpleri: Temiz bir beze buz küplerini sarın. Bu bezle yüzünüzü günde 2-3 kere silin. Bu ciltteki gözenekleri büzüştürüp yüzdeki terlemeyle mücadele verecektir.  

Suna Dumankaya'dan yüz terlemesi için tarif...

* yarım limon suyu

* 2 çorba kaşığı fıstık yağı

* 1 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı şeker

* 1 adet salatalığın suyu

* 1 tatlı kaşığı bal

Limon suyu, fıstık yağı, tuz,şeker, salatalık ve balı karıştırın. Elde ettiğiniz karşımı kompres yaparak pamuk yardımı ile yüzünüze uygulayın. Yüzünüz suyu emdikçe işlemi tekrarlayın. Tarifi gün aşırı olarak uygulamaya özen gösterin.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR