Yumurtanın faydaları nelerdir? Sahurda yumurta yemek ne işe yarar? Yumurta alerjisi nedir?

İnsan sağlığı için en faydalı besinlerden biri olan yumurta, protein bakımından da en zengin yiyecektir. Anne sütünden sonra tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Yumurta bazı insanlarda ciddi derece de alerjiye neden olur. Özellikle Ramazan aylarında uzmanların önerdiği bu besin bazıları için kabusa döner. Yumurtanın faydaları nelerdir? Sahurda yumurta yemek ne işe yarar? Yumurta alerjisi nedir?

ABONE OL
GİRİŞ 27.04.2020 21:01 GÜNCELLEME 27.04.2020 21:01 Sağlık
Yumurtanın faydaları nelerdir? Sahurda yumurta yemek ne işe yarar? Yumurta alerjisi nedir?
Yumurtanın faydaları nelerdir? Sahurda yumurta yemek ne işe yarar? Yumurta alerjisi nedir?

Yumurta dişi hayvanlardan elde edilen bir besindir. Ancak her düşü hayvanın yumurtası yenmez. En fazla tüketilen ise kümes hayvanlarınındır. Tavuk ve ördeğin yumurtaları ise en sık tüketilendir. Dünyanın hemen hemen her yerinde tercih edilen yumurta hakkında yapılan araştırmalarda anne sütünden sonra en zengin besin seçildi. Yumurta; A, B2, B5 ve B12 vitaminlerinin yanı sıra fosfor, folat ve selenyum gibi maddeler içermektedir. Protein kaynağı olan yumurta, insanlık tarihinden beri vardır. Birçok çeşitte tüketilen yumurta, sağlık açısından inanılmaz faydalar sağla. Uzmanlar özellikle hamile kadınların folat eksikliği için ya da gelişim çağındaki bir çocuk için olmazsa olmaz besinlerden biri olduğunu vurguluyor. İlk kez ne zaman kim tarafından keşfedildiği bilinmeyen yumurta, pişirilerek tüketildiği gibi çiğ halde de içilebilir. Mutfakta hemen her alanda kullanımı vardır. Başlı başında bir yemek olabiliyorken bazende bir yemek için malzeme olarak kullanılabilir. Vücut sağlığı için ihtiyaç olan D vitaminini tek seferde karşılar. Ancak bu kadar faydalı olan besin bazıları için hastalıklara yol açar. İçerdiği yüksek protein bağışıklık sistemindeki antikorlarla savaşır. Bu da alerjik hastalıklar arasında en yaygın olan yumurta alerjisine yol açar. 

yumurta anne sütünden sonra gelen en faydalı besindir

SAHURDA YUMURTA YEMEK NE İŞE YARAR?

Tok tutan besinler arasında en etkilisi ola yumurta Ramazan aylarında sahur sofralarının vazgeçilmezidir. Ertesi günkü uzun süreli açlık ve susuzluk için fayda sağlayan yumurta, vücudun günlük ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri de karşılar. Oruç süresinde yaşanma ihtimali olan halsizlik, uykusuzluk ve baş ağrısını da önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Ancak uzmanlar yumurta alerjisi olanlar için eğer alerji şiddetliyse hiç tüketmemelerini vurgular. Bunun yanı sıra hafif geçirenler için ise iki günde bir tüketmelerini önerir. 

sahurda tüketilen yumurta hem tok tutar hem de gün boyu vücudun enerjisinin düşmesini öenler

YUMURTA ALERJİSİ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çocuk yaşta daha yaygın görülen yumurta alerjisi, yetişkinlerde de görülür. Alerji genellikle yumurtayı tükettikten bir kaç saat sonra yaşanır. Bağışıklık sistemindeki antikorlar yumurtadan gelen proteinlerin fazla olmasını tehdit olarak algılar. Bu yüzden vücut komplikasyonlarında değişimler yaşanır. Erken müdahale edilmediğinde "anafilaks" denilen ciddi sağlık sorununda yol açar. Nadirende olsa ölüme neden olur. Yumurta alerjisinin belirtileri hafif başlar. Önce ateşlenme ile başlayan alerji daha sonra vücutta kaşıntı ve iltihaplı sivilcelere sebebiyet verir. Bu süreçte bağışıklık zayıfladığından alerjik rinite de zemin hazırlar. Alerji sinir ve sindirim sisteminde de deformellere neden olur.

yumurta sağlıklı bir besindir

YUMURTANIN FAYDALARI NELEDİR?

İYİ KOLESTEROLÜ YÜKSELTİR

Kötü kolesterolün yükselmesi; inme, kalp krizi ve felç gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu durumun önüne geçmek için vücudun iyi kolesterol oranını artmasını sağlayacak besinler tüketmemiz gerekir. Yumurta bu sorunları engelleyecek en iyi besinler biridir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUYOR

Yaş ilerledikçe sık yaşanan sağlık sorunlarının başında göz bozuklukları gelir. Yumurta barındırdığı lutein ve zeaksatin gibi maddelerin sayesinde gözün retinasını korur ve sağlıklı çalışmasını sağlar.

DEMİR SEVİYESİNİ ARTIRIR

Vücudun demir oranının az olması; baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara neden olur. Demir seviyesini artırmak için yumurtanın beyaz kısmı düzenli tüketilmelidir. Çünkü yumurtanın sarı kısmı bazı kişilerde sivilceye ve alerjiye neden olabilir.

TOK TUTAR

Kahvaltıda tüketilen yumurta gün boyu tokluk hissi verir. Bu özelliği sayesinde diyet listelerinin olmazsa olmaz besinleri arasında yer alıyor.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

Yumurtanın içinde bulunan kolin maddesi hafızayı güçlendirmenin yanı sıra beyni sağlığını korur. Ayrıca yumurta alzheimer riski taşıyan hastaların tüketmesi gereken besinlerden biridir.

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Gelişim çağındaki çocukların kemik gelişimini destekleyen yumurta, vücudun ihtiyacı olan D vitamini eksikliğini de giderir. Özellikle kış aylarında yumurta tüketimine dikkat edilmelidir. Bu aylarda yaşanabilecek enfeksiyon hastalıkları oranını düşürmede yardımcı olan besinlerin başında yumurta gelir.

MEME KANSERİ RİSKİNİ ÖNLER

Yapılan bilimsel araştırmalarda haftada altı yumurta tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riski yüzde 45 oranda azaldığı görülmüştür.

yumurta besin değeri

YORUMLAR 2
  • Raymond 5 yıl önce Şikayet Et
    80 000 000/2 40 000 000 kişi sevse.. 6*40 000 000 =240 000 000 yumurta yapar üretici 40 kuruştan satsa 96 000 000 milyon ciro yapar.. yılda 1,2 milyar cirosu olur.. yani bu iş yumurtacıya yarar :)))
    Cevapla
  • kemal bey 5 yıl önce Şikayet Et
    haftada 6 tane yumurta yiyen bence yedinciyide yer...Onda ne varki..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR