Faranjit neden olur ve tedavisi var mıdır?

Bulaşıcı üst solunum yolu hastalıklarından biri olan faranjitin nasıl ortaya çıktığını biliyor muydunuz? Peki faranjitin tedavisi var mıdır? Sizler için ağır iltihaplı boğaz ağrısına neden olan faranjit hakkında her şeyi araştırdık. İşte faranjit hastalığı hakkında bilinmeyenler...

ABONE OL
GİRİŞ 12.07.2018 07:19 GÜNCELLEME 12.07.2018 13:14 Sağlık
Faranjit neden olur ve tedavisi var mıdır?
Faranjit neden olur ve tedavisi var mıdır?

Burun ve ağzın arka duvarında bulunan farenks(yutak) mukozasın iltihaplanmasına faranjit denir. Üst solunum yoluyla boğaza bulaşan virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonundan kaynaklı ortaya çıkar. Faranjit hastalığının ciddi bir sorun olmasındaki asıl sebep ise bulaşıcı olmasıdır. Genellikle öğretmen, spiker, pilot yani sürekli konuşmak zorunda kalan kişilerde sıkça görülür. 

Faranjit bilinenin aksine gribal enfeksiyonların sıklıkla yaşandığı kış ayları dışında yaz aylarında da görülür.

FARANJİT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, yutkunmada zorlanma, ateşlenme, titreme ve halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra ses kısıklığı, kas ağrıları, koyu renkli balgam ve lenf bezlerinin şişmesi gibi ciddi belirtilerle de kendini gösterir.

FARANJİT NEDEN OLUR?

Ağır iltihaplı enfeksiyon hastalıkları, kronik virüs hastalıkları, yüksek sesle konuşma, hava kuruluğu, yemek borusu kanseri, ağız tümörleri, sigara ve sürekli tozlu hava gibi durumlar faranjit hastalığına neden olur.

FARANJİT HASTALIĞINA İYİ GELEN DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ

KIRMIZI BİBER

Faranjit hastalığında etkili olan doğal tedavi yöntemlerinden biri kırmızı biberdir. Kırmızı biberde bulunan anti-enflamatuar maddesi iltihap giderici özelliğe sahiptir. Bir su bardağı sıcak suya, 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber ve yarım yemek kaşığı limon suyu koyun. İyice karıştırdığınız bu karışımı gargara yaparak kullanınız.

ZERDEÇAL

Bir diğer etkili olan doğal tedavi yöntemi ise zerdeçaldır. İltihap söktürücü özelliği olan zerdeçalın tozunu ve bir çay kaşığı tuzu bir bardak sıcak suyun içine koyup iyice karıştırınız. Bu karışımı da gargara yaparak uygulayınız.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR