Agorafobi rahatsızlığının bilinmeyen belirtileri nelerdir?

Agorafobi yaygın olmayan bir rahatsızlıktır. Fakat hastalığı yaşayan kişinin hayatını kabusa çevirecek kadarda etkilidir. Peki, agorafobi nedir, kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir? Sizler için panik atak hastalığını da beraberinde getiren agorafobi rahatsızlığını araştırdık. İşte agorafobi hakkında bilinmeyenler...

ABONE OL
GİRİŞ 27.07.2018 07:26 GÜNCELLEME 27.07.2018 09:19 Sağlık
Agorafobi rahatsızlığının bilinmeyen belirtileri nelerdir?
Agorafobi rahatsızlığının bilinmeyen belirtileri nelerdir?

Agorafobi, sinir sistemi hücrelerinin hasara uğraması sonucunda beyindeki korku hormonlarının harekete geçmesi ile ortaya çıkar. Bu durumun yanı sıra kişinin çocuklukta yaşadığı ağır travmalar ya da çocukken anne ve babasından birini kaybetmesi de bu rahatsızlığın yaşanma riskini artırır. Ayrıca uzmanlar, bu rahatsızlık hakkında yaptıkları araştırmalarda genetik bir durum da olabileceğini vurguluyor. 

Agorafobi kişiler kendilerini evde daha güvende hissederler dışarı çıkmak istediklerinde ise yanlarında kendilerini güvende hissettirecek bir kişinin olması gerekir. Bu kişilerin bazılarında panik atak rahatsızlığı da vardır. Kişi yalnız kaldığında başına gelecekler karşısında güçsüz hissettiği endişesiyle panik atak krizleri geçirebilmektedir.

Bu hastalar genellikle; market, sokak, tüneller, toplu taşıma araçları, asansör, uçak, basık odalar, sinema, tiyatro ve spor salonları gibi kapalı alanlardan kaçma eğiliminde olur. Uzmanlar, rahatsızlığın ileri seviyesinin kişiyi intihara sürüklediğinden tehlikeli olabileceğini belirtiyor. 

AGORAFOBİ RAHATSIZLIĞININ BELİRTİLERİ

 En temel belirtisi panik krizleridir. Ancak genel anlamda hastalığın iki türlü belirtileri vardır.

- Psikolojik belirtiler; korku, stres, depresyon, endişe ve kişinin ölecekmiş gibi hissetmesi olarak kendini gösterir.

- Fizyolojik belirtiler ise; hızlı nefes alıp verme, aşırı terleme, baş dönmeleri, bayılma ve kalp ritminde bozukluklar gibi durumlarla kendini gösterir.

AGORAFOBİ RAHATSIZLIĞININ TEDAVİSİ

Tedavide öncelikle uzman doktor panik durumunu kontrol altında tutmak için bazı psikolojik yöntemler uygular. Panik durumu olumlu sonuç verdikten sonra ilaç tedavisi ile psikolojik belirtiler kontrol altına alınır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR