Kulak kaşıntısı neden olur? Kulak kaşıntısına neden olan durumlar nelerdir? Kulak kaşıntısı nasıl geçer?
Çoğu insanın yaşadığı sağlık sorunlarından biri olan kulak kaşıntısının bazı hastalıklardan kaynaklı olduğunu biliyor muydunuz? Yaşam kalitesini düşüren kulak kaşıntısı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kulak kaşıntısı özellikle baş ağrısı ve uykusuzluk gibi hastalıkları da beraberinde getirir. Peki Kulak kaşıntısı neden olur? Kulak kaşıntısına neden olan durumlar nelerdir? Kulak kaşıntısı nasıl geçer? Tüm bu soruların yanıtı haberin detayında...
ABONE OLHemen hemen herkesin yaşadığı sorunlardan biri olan kulak kaşıntısına birçok faktör neden olur. Kulakların çok sık kaşınmasındaki temel etken vücudumuzun en küçük sinir damarlarının bu bölgede yer almasından kaynaklanıyor. Ayrıca kulak kanalında dış faktörlerden kaynaklı yerleşen bakterilerin kulak içi travmasına neden olması da bir diğer neden arasında yer alır. Hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunu aslında çoğu kişi tarafından pek önemsenmez. Ancak uzmanlar kulak kaşınmasının bazı hastalıklarında habercisi olabileceğini vurguluyor. Özellikle üst solunum yolları ve sinüs tıkanması gibi hastalıkları belirtileri arasında yer alan kulak kaşıntısı aynı zamanda ciddi hastalıklar sonrası da yaşanır. Bunlar arasında da en yaygını kulak enfeksiyonu, orta kulak iltihabı ve kristallerin oynamasıdır. Çoğu insan da hafif başlar ve bazı tedavi yöntemleriyle geçse de kimisinde bu ciddi sorunlara zemin hazırlar.
KULAK KAŞINTISINA NEDEN OLAN DURUMLAR NELERDİR?
- Üst solunum yollarından kaynaklı oluşan iltihaplanmalar,
- Banyo sırasında kulağa su ve sabun kaçması,
- Kulak derisinde oluşan cilt hastalıkları,
- Sahte küpelerin neden olduğu cilt hastalıkları,
- Gıda alerjileri (elma, muz, havuç, kereviz, çilek, şeftali),
- Tıkanan burunun kulak yolunu zorlaması,
- Enfeksiyon hastalıkları gibi durumlar yaygın olan diğer nedenlerdendir.
Sağlıklı bir şekilde kulak içi temizlenmediğinde de kulak kaşıntısı ortaya çıkar. Uzmanlar vücudumuzda kirliliğin en çok biriktiği yerlerden biri olan kulak içinin temizlenmediğinde ya da ciddi hasarların ortaya çıkmasına bağlı baş hastalıklarının artabileceğini belirtiyor. Bu yüzden bir aydan fazla sık sık yaşanan kulak kaşıntısında bir uzmana görünmekte fayda var.
KULAK KAŞINTISI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Şiddetli baş ağrısına bağlı ortaya çıkan baş dönmesi
- Yutkunma sırasında boğazda ağrı hissetme
- Cilt derisinin dökülmesi
- Yüzün yanak kısımlarının şişmesi
- Nefes darlığına bağlı hırıltılı soluk alma verme gibi belirtiler kulak kaşıntısının şiddetli bir hastalığa neden olabileceğini gösterir.
KULAK KAŞINTISI NASIL GEÇER?
Belirtiler kendini gösterir göstermez bir doktora görünerek nedeninin ne olduğu öğrenilmesi gerekir. Daha sonra ortaya çıkma nedenine göre tedavi belirlenir. Uzmanlar kısa süren kulak kaşınması için bazı doğal yöntemler öneriyor.
SİRKE
Sirkenin anti bakteriyel etkisi kulak içindeki mikropların temizlenmesini sağlar. Yarım çay bardağı sirkeye yarım çay bardağı su ekleyerek seyreltiniz. kulağınızın içine bir damla damlatınız.
ILIK KARIŞIM YAĞ
Zeytin, çay ağacı, hindistancevizi, sarımsağın yağlarından birere yemek kaşık alıp karıştırınız. İçerisine yarım su bardağı su koyup kaynatın. Ilık olmasını bekledikten sonra sabah akşam birere damla kulağınıza damlatınız.