Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hemen hemen herkesin şikayet ettiği ağız ve diş hastalıklarının ortaya çıkma nedeni bakımsızlıktır. Gerekli bakım göstermedikçe ciddi kayıplara da neden olabilir. Uzmanlar bu durumun yaşanmaması için herkesin altı ayda bir bir diş doktoruna görünmesi gerektiğini vurguluyor. Peki ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Sizler için ağız ve diş sağlığı hakkında merak edilenleri araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2019 08:12 GÜNCELLEME 26.11.2019 08:13 Sağlık
Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Ağız ve diş sağlığı nasıl korunur? Diş temizliği yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Ağzı ve diş sağlığına gerekli önem verilmediğinde ciddi rahatsızlıklara neden olur. Erken müdahale edilmediğinde kansere bile neden olabilir. Yapılan araştırmalarda ülkenin yüzde 80'i diş hekimine gitmediği tespit edilmiştir. Bu oranla beraber hastalıkların oranı da artmaktadır. Genel sağlığı da olumsuz etkileyen ağız ve diş bakımı bu konu da önemlidir. Ağız ve diş bakımı için birçok ürün mevcut olsa da uzmanlar kişilerin mutlaka bir doktora görünerek ekstra yapması gerekenleri öğrenmesi tavsiye edilir. 

ağız bakımı

DİŞ FIRÇASI KULLANIMI NASIL OLMALI?

Bir diş fırçasının ömrü ortalama 3 aydır. Ayrıca burada fırçanın da kalitesi önemlidir. Halk arasında en çok yapılan hatalardan biri de fırça kıllarının sertliğidir. "Çok sert olan fırça iyi temizler" algısı tamamen yanlıştır. Çünkü fırça başının sert olması diş etine ve minesine ciddi zarar verir. Özellikle diş kanamasına yol açar. Bu da ağız içinde enfeksiyonun çoğalmasına neden olur. Kılları yumuşak bir fırça ile dairesel ve yavaşça dişlerin fırçalanması gerekir. 

diş fırçası kullanımı

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI NASIL KORUNUR? DİŞ TEMİZLİĞİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

- Her zaman yanınızda diş fırçası ve macunu ya da misvak taşımanızda fayda var. 

- Ağız içi temizliğinde sadece diş değil aynı zamanda dil temizliği de oldukça önemlidir. Dil yüzeyini diş fırçasının tersiyle temizleyerek, ağız içinde mikrop oluşturacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır. 

- Yemeklerin ağızda neden olacağı kokuyu engellemek için varsa nane ya da karanfil çiğnenmesi tavsiye edilir. 

- Diş ipi ile dişlerinizin arasını temizlemek diş enfeksiyonlarını yüzde seksene düşürür. 

ağız ve diş bakımı

- Et yerken beraberinde gazlı içecek tüketmekten kaçınılması gerekir. Gazlı içecekler diş yüzeyine zarar verir. 

- Ağza şeker ya da yumuşak dokulu maddeler alındığında dikkatle çiğnenmesinde fayda var. Çok sert olan şekerler diş kökünü zorlar. Yumuşak dokular ise diş aralarında sıkışarak aralarının açılmasına neden olur.

ağız ve diş temizliği

- Yeşil çay ya da kekik çayı ağız içini temizlemekte etkilidir. Bu yüzden yemeklerden sonra birer bardak tüketilebilir. 

- Kürdan diş kaybına ve diş eti parçalanmasına neden olur. Ancak yüzeysel temizlik için ideal bir alettir. 

- Diş telli olanların iki kat daha fazla özen göstermesi gerekir. Tel aralarına sıkışan besin atıkları da ağız içinde bateri ve virüslerin çoğalmasına yol açar. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR