Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!

Geleneksel bir durum olan gelen misafire kolonya dökmeyi bir kez daha düşünerek yapın. Uzmanlar özellikle bu konuda cilt hastalarını uyarıda bulunuyor. Şiddetli kaşınmada ya da yaralanmada kolonya dökerek durumun azaltılacağını düşüncesinin yanlış olduğu konusunda uzmanlardan kesin uyarı geldi. Peki kolonyanın zararları nelerdir? Haberin detayında kolonyaya dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 14.08.2019 09:06 GÜNCELLEME 14.08.2019 09:07 Sağlık
Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!
Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!

Bayılma ya da sivri sinek ısırmalarında da sık kullandığımız kolonyaların zararları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Geleneklerimizin vazgeçilmez bir parçası olan kolonya, beyne başta olmak üzere birçok organımıza zarar verir.İlk kez bir Macar kesişi tarafından keşfedilen kolonyaya uzun yıllar "Macar suyu" denilmiştir. 17. yüzyılda parfüm koleksiyoncuların dikkatini çeken bu eşsiz kokunun keskinliği herkesi etkilemiştir. Maddenin öz asidinden elde edilen kolonya birçok çiçeğin ve meyveden yapılır. İçeriğinde etil alkol ve besinlerin esansı bulunan bu hoş koku ülkemizde geleneksel olarak bayramlarda gelen misafire dökülerek ikram ediliyor. İlk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılan kolonya formülüne biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği vardır. Bu yüzünden karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak tüketilirmiş. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için kullanılırmış. Tedavi amaçlı kullanılan kolonya ülkemize 2. Abdülhamid Han zamanında girmiştir. Yararı olduğu kadar zararı olan kolonya özellikle günümüzde merdiven altı üretildiği için içerisinde doğal maddeden çok işlenmiş zararlı maddeler bulunmaktadır. Cildiye uzmanları egzama, cilt alerjilerine yatkın olanların kolonya kullanımı konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

kolonyanın zararları

KOLONYANIN ZARARLARI NELERDİR?

- Kolonya içerdiği sakinleştirici maddeden dolayı koku ve tat alma duyularının etkisini olumsuz ekiler.

- Solunum yolu ile uçucu asit maddeleri solunum yoluna yerleşir ve ilerleyen zamanlarda hasarlara neden olur.

- Vücudun ter gözeneklerini tıkayarak terlemeyi engeller. Böylece ciltte zararlı bakterilerin çoğalmasına sebebiyet verir. 

kolonyanın cilde zararları

- Tuvalet sonrası ele dökülen kolonya bakterileri yok etmez. Aksine elde bulunan bazı bakterilerle etkileşime girerek çoğalmalarına neden olur.

- Bazı genetik yatkınlık olan hastalıkların ayyuka çıkmasına neden olur.

- Göze temas ettiği an göz merceğine zarar vererek körlüğe davetiye çıkarır.

- Kronik solunum yolu hastalarının kesinlikle uzak durması gereken bir maddedir. Hastalığı hem tetikler hem ciddileştirir. 

YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Berfinyaren 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim kaşıma geldi sonra biraz yandı ama şuan yanmıyor ne sürsem iyi gelir acaba
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    ben kolonyayi çok severim virusten dolayi çok kullandim iyi gelmedi nefes alamadim solunum yoludan sıkıntı yaşadim ve yüzüm ateş gibi yandi
    Cevapla
  • Bilgili 4 yıl önce Şikayet Et
    Egzamalı cilde dökülmesi zararlı olabilir ama diğer tüm yazılanlar yalan dolan. sırf kolonyaya çamur atılmak için yazıldığı çok belli. Kolonya alkol bazlı olduğu için bakterilerle etkileşime girip onların sayısını azaltmaz. aksine antiseptiktir. Bakterilerin ölümüne sebep olur veya çoğalmasına engel olur.
    Cevapla
  • bir vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Kolonyanın vücudun ter gözeneklerini nasıl tıkadığını anlayamadım, tam tersine derideki yağı, kiri çözüp buranın temizlenmesine sebep olması gerekir. Kas içi ilaç enjeksiyonu için (kalçadan iğne yapma gibi) pamuğu alkol ile eğer alkol yoksa kolonya ile ıslatıp enjeksiyon yapılacak yerin iyice silinmesinin anlamı ne o zaman.
    Cevapla
  • İnsan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bende böyle düşünüyorum sinek ısırdı çok kaşıdım bacağım acidı ve kolonya sıktım hemen geçti
    Cevapla
  • Hayri Yazan 5 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle yanlış bilgi !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR