Şeftalinin faydaları nelerdir? Haftada bir şeftali suyu içerseniz ne olur?

Lif bakımından zengin olan şeftalinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle sindirim sistemine iyi gelen şeftaliye Uzakdoğu ülkelerinde mucize meyve olduğunu söylerler. Peki şeftalinin faydaları nelerdir? Haftada bir şeftali suyu içerseniz ne olur?Sizler için vücudun enerjisini artıran şeftaliyi araştırdık. Haberin detayında şeftaliye dair merak edilen her şeyi bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2019 08:05 GÜNCELLEME 08.06.2019 14:55 Sağlık
Şeftalinin faydaları nelerdir? Haftada bir şeftali suyu içerseniz ne olur?
Şeftalinin faydaları nelerdir? Haftada bir şeftali suyu içerseniz ne olur?

Ülkemizde en fazla Bursa'da yetişen şeftali içerdiği vitamin ve mineral bakımından göz sağlığında cilde kadar birçok faydası vardır. Meyve suyu ve reçel olarak tüketilen bu besin kaynağı içerdiği yüksek lif sayesinde de diyet listelerinde ilk sırada yerini alır. Uzmanlar şeftalinin olduğu kadar suyununda faydalı olduğunu belirtiyor. Gülgiller ailesine ait olan şeftalinin tüysüzüne nektari denir. İçeriğinde bol sıvı barındıran şeftali aynı zamanda en doğal şekeri içerir. Yaz meyvesi olmasına rağmen ilkbaharın Mayıs ayından itibaren tezgahlardaki yerini alır. Eylülün sonuna kadar tüketilir. İçerdiği çekirdek ise doğadaki en temiz yakıt türüdür. Enerji sağlayan şeftali çekirdeği içeriğinde kükürt ve kül barındırır. Yakıldıktan sonra doğaya yenilen mineral ve vitamin olarak döner. Dünya'da en çok Uzak Doğu ülkelerinin hayranlıkla tüketiği bir besindir. Eski çağlarda bu besinin hastalıklara karşı şifacı olduğuna inanılırmış. Özellikle hücreleri yenileme özelliği sayesinde Çin'de gençlik ilacı olarak görülmüştür. Ülkemizde yaz aylarının sonlarına doğru reçeli ve kompostosu yapılır.

şeftalinin faydaları

ŞEFTALİNİN FAYDALARI NEDİR?

- C vitamini bakımından zengin olduğundan kas ve kemik gelişimini destekler.

- Yemeklerden sonra yaşanan hazımsızlık ve şişlik gibi mide sorunlarının yaşanmasını azaltır.

- Vücuttaki serbest radikalleri idrar yolu ile atar. Ayrıca güçlü bir idrar söktürücüdür.

- Zengin sıvı içeriği sayesinde böbrek üstü bezlerinin çalışmasını sağlar. Vücudun susuz kalmasını önler. Aynı zamanda sıvı kandaki hücreleri ve sinirlerin akışını sağlar.

şeftalinin faydaları

- Yapılan araştırmalarda içeriğinde demir barındırdığından kansızlık gibi riskli hastalıkların yaşanma oranını azaltır. Kilo almadan demir oranını yükseltir.

- En önemli faydası ise yüksek lif sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Uzun süre tokluk hissi verir. Vücudun enerji oranını yükseltir. Diyet yapmak isteyenler için ideal bir ara öğündür. Yoğurt ile beraber tüketildiğinde bağırsaklardaki besin atıklarını ve karaciğerdeki toksinleri temizler. 

şeftali suyu

HAFTADA BİR ŞEFTALİ SUYU İÇERSENİZ NE OLUR?

- İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek olan kornea incelmesini engellemek için haftada bir bardak şeftali suyu içilmesinde fayda var. Şeftali içerdiği beta-karoten maddesi sayesinde gözdeki deforme olmuş hücreleri güçlendirerek uzun yıllar göz sağlığını korur.

- Şeftali vücuttaki demir emilimini arttıran C vitamini bakımından da oldukça zengindir. Adet dönemlerindeki kadınlarda ve gelişim çağındaki çocuklarda görülen kansızlık demir eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Uzmanlar bu dönemlerde şeftali suyu tüketilmesi gerektiğini belirtir. 

Şeftali suyu

- Güneş, kötü beslenme ve çevresel faktörler cildimizi deformasyona uğratır. A ve C vitaminleri bakımından zengin olan şeftali bu durumun yaşanma riskini ortadan kaldırır. Vücutta cildi olumsuz etkileyen serbest radikallerin idrar yolu ile atılmasında yardımcı olan güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir.

- Diüretik madde sayesinde idrar yoluyla bağırsaklarda biriken toksinleri de atar. Aynı zamanda sindirimi düzenleyerek kilo vermede yarımcı olur.

- Fenolik bileşikler bakımından da zengin olan şeftali kötü kolesterolü  düşürür aynı zamanda içerisindeki antioksidanlar sayesinde damarları temizleyerek kan akışını dengeler. Böylece ödem ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

- Yapılan araştırmalarda şeftalinin kolon, akciğer ve ağız kanseri gibi hastalıklara neden olan tümörlerin oluşumunu azaltığı tespit edilmiştir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR