Boğaz şişmesi nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri...

Boğaz şişmesi genellikle kış aylarında meydana gelen ve vücudun savunma mekanizmasının göstergesi olan rahatsızlıklardır. Lenf bezlerinde oluşan bu şişlik vücutta bir sorun olduğunun alarmıdır. Bademciklerde oluşan şişlik mikrop ve bakterinin de habercisidir. Peki, boğaz şişmesi nasıl geçer? İşte, evde uygulayabileceğiniz tedaviler...

ABONE OL
GİRİŞ 27.10.2020 14:58 GÜNCELLEME 27.10.2020 14:58 SAĞLIK
Boğaz şişmesi nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri...
Boğaz şişmesi nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri...

Boğaz şişmesinin en temel nedeni boğazın her iki tarafında yer alan bademciklerin iltihaplanmasıdır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olan bademcikler solunum yolu ile vücuda ulaşmaya çalışan mikrop ve bakterilere bariyer görevi görür. Mikrop ve bakterilerin hücumu ile bademcikler antikor denen maddeden üretmeye başlar bu hızlı üretim de iltihap ve şişliğe sebebiyet verir. Çocuklarda yetişkinlere nazaran daha fazla görülen bademcik iltihaplanmasının kronik hale gelmesi durumun ciddi olduğunu gösterir. Ancak normal şartlarda bademcikler 7-10 günlük bir süre içinde iyileşmektedirler. Peki, boğazda oluşan şişliğin nedenleri nelerdir? Kişiye son derece rahatsızlık veren yutkunmada güçlüğe neden olan boğaz şişmesi nasıl geçer? İşte, ilaç tedavisinin yanında tamamen doğal malzemeler ile evde bulabileceğiniz boğaz şişmesi tedavi yöntemleri...

Boğaz Şişmesi Nasıl Geçer

 

BOĞAZ ŞİŞMESİ NEDEN OLUR? 

Boğaz şişmesinin bademcik, diş, kulak, gribal ve cilt eksenli pek çok farklı nedeni olabilir. Boğazda şişme, yutkunmada güçlük duyma, yüksek ateş, öksürük, aşırı terleme, yorgunluk, halsizlik, kötü ağız kokusu, ses kısıklığı ve burun akıntısı gibi birçok belirti ile ortaya çıkabilir. İşte, boğaz şişmesinin nedenleri;

* Alerjik reaksiyonlar,

* Dil şişmesi,

* Stres,

* Kızamık

* Kulak enfeksiyonu

* Diş apseleri ve diş eti iltihabı

* Bademcik enfeksiyonu

* Cilt Enfeksiyonları

* Romatizmal hastalıklar

* Gribal enfeksiyonlar (nezle, grip veya üst solunum)

*Farenjit, Larenjit, Kabakulak, Guatr gibi hastalıklar

* Kanser hastalığı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar

Boğaz Şişmesi Neden Olur

BOĞAZ ŞİŞMESİ NASIL GEÇER?

Başlangıç evresinde olan ve henüz hafif seyreden boğaz şişmesinin bitkisel yöntemlerle önünün alınması mümkündür. Ancak hem iltihaplı hem de ateşli boğaz ağrılarında muhakkak doktora başvurulması gerekir. Özellikle çocuklarda yüksek ateşle meydana gelen boğaz şişliğinin kontrol altına alınması elzemdir. İltihaplanma ilerlemiş haldeyse penisilin veya antibiyotik tedavisi yapılabilir. Yapılan tedaviler de yeterli gelmezse bademcikler ameliyatla alınabilir. Boğaz şişliğinin iyileşme süresi genel olarak 7-10 gün arasında değişmektedir. Bu süreyi aşan boğaz şişliklerinde doktorunuza başvurun.

Boğazda meydana gelen şişliğin önüne geçmek için bunlara dikkat edin;

- Sıvı ve besleyici gıdalarla beslenmeye özen gösterin.

- Sigara kullanımını bu dönemde en aza indirin veya hiç kullanmayın.

- Boğazı tahriş edecek aşırı baharatlı ve aşırı sıcak, soğuk yiyeceklerden uzak durun.

- Kahve ve kola gibi kafeinli içecekler tüketmeyin.

- Boğaz kurumasını engellemek için evinizi sürekli havalandırın.

- Mutlaka dinlenin. Dinlenerek vücuttaki enfeksiyonlardan daha kısa sürede kurtulursunuz.

- Her gün en az 8 bardak su içmeye özen gösterin. Suyun içerisine 5 damla da limon suyu sıkarsanız boğazınız rahatlayacaktır.

- Vücudunuza vitamin ve mineral bakımından zengin besinler alın.

Boğaz Şişmesine İyi Gelen Besinler

EVDE DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bitki çayları; Boğazı şişmiş olanların her gün bol miktarda sıvı almaları gerekir. Nane, kekik, kuşburnu, ebegümeci ve böğürtlen gibi bitki çayları bu bakımdan faydalı olacaktır.

Ada çayı: Boğaz ağrılarına ve bademcik iltihaplarına iyi gelen ada çayını tüketebilirsiniz. 1 bardak sıcak suyun içinde 10 dakika süreyle ada çayını bekletin ve demleyin. Demlendikten ve ılık hale geldikten sonra bununla gargara yapın. 

Ihlamur: Kış aylarında sıklıkla tüketilen ıhlamur çayı boğaz şişmesine oldukça etkili bir çaydır. Bunun için 1 bardak kaynar su içerisine 1 tatlı kaşığı ıhlamur ekleyerek çayı demleyebilirsiniz. İçine atacağınız 1 tatlı kaşığı balla boğaz ağrısı iyice hafifleyebilir.

Tarçın çayı; Anti-bakteriyel özelliği olan tarçın, mikropların ve bakterilerin üremesini önlemektedir. Boğazınızdaki bakterilerin neden olduğu iltihaplanmalarda tarçın çayı oldukça etkili olmaktadır. Yarım tatlı kaşığı toz tarçını 1 su bardağı kadar sıcak suya ekleyin ve demleyin. İçine dilerseniz bal ve limon da ilave edebilirsiniz. Her gün en fazla 3 fincan tüketmelisiniz.

Taze meyve suyu; Kışın taze olarak tüketeceğiniz portakal, limon ve greyfurt sularını karıştırıp tüketirseniz bu karışım da vücut direncini arttıracak ve daha kısa sürede iyileşmenizi sağlayacaktır.

Süt; Bademcik iltihabında ılık süt oldukça etkili olmaktadır. İltihap ve yaralara iyi gelen süt boğaz şişmesinden korur. Daha etkili olmasını sağlamak için içerisine biraz karabiber ve bir tatlı kaşığı zerdeçal de ilave edebilirsiniz.

Zerdeçal; Doğal antibiyotik olan zerdeçal, antiseptik özelliğinin yanı sıra iltihap önleyicidir. Bir su bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı kadar zerdeçal koyup karıştırın. Ilık hale geldikten sonra bununla günde 4-5 defa gargara yapın.

Bal ve limon; Bal ve limon karışımı boğaz şişmesine çok iyi gelmektedir. Bir adet limonun suyu ile bir tatlı kaşığı balı bir bardak sıcak suda karıştırın. Dilerseniz karabiber de ekleyebilirsiniz. Her gün 3-4 defa bu karışımı içerseniz boğaz şişkinliğine iyi gelecektir.

Elma sirkesi: Elma sirkesini suyla seyreltip günde 2 kez bu karışımla gargara yapın.

Soğan suyu: 2 yemek kaşığı soğan suyu ve 1 su bardağı ılık suyu karıştırın ve bu karışımla günde 2 kez gargara yapın.

Kuru soğan ve zeytinyağı karışımı; 2 tane orta boy soğanı rendeleyin ve bir yemek kaşığı zeytinyağında kısık ateş üzerinde kavurun. Kavurma işiniz bittikten sonra bir bez veya tülbentin içerisine koyarak boğazınıza sarın. Bu sayede boğaz şişmesi sorununuzda rahatlama olacaktır.

Tuzlu su: Tuzlu su ile yapılan gargara enfeksiyonlar için birebirdir. Bir bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı tuz katın ve karıştırın. Bu karışım ile gargara yaparak ağrınızı ve boğazınızı mikroplardan arındırmış olursunuz. 

Sarımsak; Sarımsak, bilinen en doğal antibiyotiklerin başında gelir. Boğaz şişmesinin tedavisi için bir diş sarımsağı ikiye bölün ve ağzınıza atın. Bu sarımsağı aynı şeker emiyormuş gibi emmeye başlayın. Bu sizin için zorsa, kahve cezvesine bir bardak su koyup içine 3 diş sarımsakla birlikte 10 dakika kadar kaynatabilirsiniz. Bunun içine dilerseniz karabiber de ilave edebilirsiniz.

Siyah turp; Bir adet siyah turpun ortasını oyun. Bu oyuğa bal ekleyin ve tepesinden kestiğiniz parçayı kapak olarak kullanıp burayı kapatın. Sonrasında turpu bir bardağın üstüne oturtup sabah dek bekletin. Turptan süzülen ve bardağa akan suyu içtiğinizde boğazınızın şişmesine iyi gelecektir. İyot hastaları ve küçük yaştaki çocuklar için uygun olmayabilir.

Sıcak kompres: Kan dolaşımını hızlandırarak boğaz şişmesinin hızlı bir şekilde geçmesini sağlar. Bir kapta ısıttığınız suyun içine temiz bir bez koyun. Fazla suyunu sıkın ve boğazınıza sarın. Bez soğudukça uygulamayı tekrarlayın. Sıcak su yerine temiz bir bezi ütü ile ısıtıp kompres de yapabilirsiniz. 

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Emrah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende Her Sene 2 Kez Boğaz Şişmesi Yaşanır. 1.ncisi Kışa Yazdan Sonbahara Geçerken, 2 ncisi Kıştan Bahara Geçerken. Rusyada Çalıştığım İçin Eczaneden Katarin Adlı İlaç Alıp Kullanıyordum. Sonra Bu İlacı Reçeteye Bağlanmışlar. Kapsülü satılıyor ama etkisi 10 da 1 i katar. Covid 19 Sebebiyle muayane de etmiyorlar çünkü Semptom Belirtisi. Kapsülü İçtim ayrıca Doğal olarak, Çay Bardağına Işık su içine 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı elma sirkesi karıştırın için 4-5 denemede etkisi görülüyor..
    Cevapla
  • Melike 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde boğazım şişince antibiyotik içmeden asla geçmezdi.ama şimdi sadece udi hindi yeterli geliyor .çocuklarımada kullanıyorum gerçekten denemeye değer.
    Cevapla
  • Neslihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde 2 yıldır(udi_hindi tozu) kullanıyoruz süper hızlı bir iyileşme sağlıyor. Kim kullandıysa memnun kaldı. Herkese şiddetle tavsiye ederim.
    Cevapla
  • Bircan kılınc 6 ay önce Şikayet Et
    Onu eczanede bulabiliyormuyuz
    Cevapla
  • Atanur 4 yıl önce Şikayet Et
    Boğazınızda beyaz beyaz pirinç büyüklüğünde şeyler oluşmuşsa bunlar çok işe yaramaz doktorunuza başvurmanız gerekebilir.bu yöntemlerle sadece boğaz şişliklerini önleyebilirsiniz.boğazda görülen beyaz lekeler bademciklerinizde enfeksiyon olduğuna işarettir.beklemeniz size dezavantaj sağlayabilir.Bu sebeble doktora gitmek en kolay yol sayılabilecek yöntemdir.
    Cevapla
  • ismini vermek 4 yıl önce Şikayet Et
    bence ballı zencefil daha iyi bunları denedim işe yaramadı:D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR