Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını açmak için...

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen burun tıkanıklığı rahatsızlık veren bir durumdur. Kolay nefes alamama ve buna bağlı olarak beyne az oksijen gitmesi ile kişinin sağlık durumunu da etkileyecektir. Peki, özellikle mevsim geçişlerinde sıkça görülen burun tıkanıklığı nasıl geçer? İşte, burun tıkanıklığını açmak için çözüm yolları...

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2018 13:09 GÜNCELLEME 03.10.2018 13:10 SAĞLIK
Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını açmak için...
Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Burun tıkanıklığını açmak için...

Özellikle içinde bulunduğumuz mevsim geçişlerinde sıkça rastlanan burun tıkanıklığı makul bir süre olduğu müddetçe tehlikeli değildir. Ancak 10 günü aşan burun tıkanıklı ve kanlı burun akıntısı olduğu zaman muhakkak bir doktora görünmek gerekiyor. Uzmanlara göre uzun süren burun tıkanıklığı yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı ile kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle hızlı bir şekilde tedavi altına alınması gerekmektedir. Ancak yeni yeni ortaya çıkan burun tıkanıklığı için haberimizde bahsedeceğimiz noktalara dikkat ederek ve çözüm yollarına kulak vererek iyileşme adımları atabilirsiniz. Peki, burun tıkanıklığı neden olur, burun tıkanıklığına ne iyi gelir? İşte, burun tıkanıklığını açmak için evde uygulayabileceğiniz çözüm yolları...

 

 

BURUN TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR?

Sağlıklı bir vücut sağlıklı bir kafanın temeli sağlıklı bir solunumdur. Burun tıkanıklığı kolayca nefes alıp vermeyi engelleyerek solunum aktivitesini sekteye uğratır. Burun tıkanıklığı, mikrop ve alerjenlerin varlığından dolayı burundaki mukus zarlarının iltihaplanmasıyla oluşan bir sağlık problemidir. Bu durumu tetikleyen birçok faktör vardır.

Burun tıkanıklığının bilinen en sık nedeni kıkırdak-kemik eğrilikleri, diğer adıyla “deviasyon” diye bilinse de aslında daha sık karşılaşılan neden, burun eti şişmesi (konka şişmesi) veya “rinit” denilen çeşitli nezle tipleridir. Bunları takiben çeşitli sinüzit tiplerine bağlı da burun tıkanıklıkları olabilir.

Burun tıkanıklığına neden olan konka şişmeleri, hava kirliliği olan bölgelerde yaşayanlarda, sigara kullananlarda, alerjik nezlesi olanlarda, sinüzit hastalarında ve burun damlası bağımlılarında sıklıkla görülür. Son dönemlerde artış gösteren bu durumun nedenleri arasına, ofis ortamında çalışanların maruz kaldığı sağlıksız klima koşulları da eklenmiştir. 

BURNUNUZ TIKANDIYSA BUNLARI YAPIN!

- Süt içmekten kaçının! Süt mukus üretimi arttıran önemli bir faktördür ve her zamankinden daha az tüketmeniz gerekebilir.

- Dinlenin ve terleyin! Dinlenmek ve kendinizi sıcak tutmak, evde terlemek burun tıkanıklığına iyi gelir.

- Nem önemli! Bulunduğunuz ortamda havanın nemli olmasına dikkat edin. Yattığınız odada kaloriferin üzerine bir su bardağı su koyarak ortamın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

- Zeytinyağı! Tıkanık burnunuzu açmak için burun içine bir iki damla zeytinyağı damlatabilirsiniz.

- Su için! Bol su tüketmeye dikkat etmelisiniz.

- C vitamini alın: C vitamini yoğunluklu besinler tüketebilirsiniz.

- Aspiratör: Bebekler için burun aspiratörü kullanmak da çok faydalıdır.

- Sigaradan uzak durun: Kesinlikle nefes tıkanıklığına da neden olan sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzak durmalısınız. 

- Tuzlu su: Burun tıkanıklığına iyi gelecek olan tuzlu suyu hazırlamak için,  Ilık bir bardak suya bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat koyun ve burnunuzu bu karışımla temizleyin. Tıkanıklıkları açarak rahatlamanızı sağlayacaktır.

- Zencefil ve limon: Zencefil ve limonun içinde olduğu bitki çayları da burun tıkanıklığınızı rahatlatabilir.

- Elma sirkesi: Sirkeyi ılık suya ekleyin ve bu ev yapımı solüsyonu günde 4 kez için.

- Deniz tuzu: burun tıkanıklığına iyi geldiği için imkânınız varsa denize girin ya da deniz tuzu kullanarak burnunuza çekin ve sümkürün.

- Keskin kokular: Naneli şekerler, sakızlar, baharatlı yiyecekler burnunuzun açılması için iyi bir yöntemdir. Aynı zamanda mentollü mendiller de aynı yöntem kapsamında işe yarayacaktır.

- Burnunuzu ısıtın: Bir peçeteyi veya kağıt havluyu ıslatın ve mikrodalgaya koyarak veya ılık su kullanarak ısıtın. Sonra sıkın. Sadece çok sıcak olmadığına ve konforlu bir sıcaklıkta olduğuna emin olun. Isı sayesinde mukoz daha sıvı hale gelir.

- Bal kullanın! Bal burun tıkanıklığına önemli bir şekilde yardımcı olabilir. 2 yemek bal düzenli olarak yemek, sık sık meydana gelme eğiliminde olan burun tıkanıklığını tedavi etmek için yeterli olacaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu, bir fincan ılık su içinde çözdürmek ve en iyi sonuç için yatmadan önce içmektir.

BURUN TIKANIKLIĞI İÇİN ÇİN USULÜ TEDAVİ: AKUPRESÜR...

Parmak uçlarınızı vücudunuzun belli bir noktasına bastırıp bırakma şeklinde uygulanan akupresür tekniğinin burun tıkanıklığı için oldukça etkili olduğu gözlenmiştir. Günde üç defa olarak uygulanması gereken  geleneksel Çin tıbbından türetilmiş akpresür tekniği, farklı ağrılarınızı da dindirmeyi başarabilir. 

İşte, Çin'den gelen şifa akupresür tekniği: 

1. baskı noktası kulak memesi: Kulak memenize 10 defa nazikçe masaj yapın.

2. baskı noktası kulak memelerinin arkası, kıkırdaklı kısmın biraz altı: Doğrudan kıkırdağa baskı uygulamadan 10 defa bastırıp bırakın.

3. baskı noktası burun kemerinizin üstü, gözlerinizin arası: Bir dakika boyunca bu bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Bu, özellikle sinüslerin iltihaplanmasını ve kurumasını engellemede etkilidir.

4. baskı noktası yanaklarınızın göz bebeklerinizle aynı hizada olduğu alt kısımları: Yüzünüzün bu bölgesine bastırıp bırakın. Bu baskı noktası, tıkanıklıkla mücadele etmesi için sinüslerin açılmasını sağlar.

5. baskı noktası burun deliklerinin altı: Parmak uçlarınızı burun deliklerinizin hemen altına yerleştirin ve dairesel hareketlerle hafifçe bastırın ve bunu 10 defa tekrarlayın.

YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bişe olmuyor
    Cevapla
  • tıkanık burun 3 yıl önce Şikayet Et
    hiçbir işe yaramıyor hiçbir şekilde yapmayın gereksiz
    Cevapla
  • mesut34 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi geldi teşekkürler
    Cevapla
  • burun 4 yıl önce Şikayet Et
    Taktikler Çok İyi İşe Yarıyor
    Cevapla
  • İsmi boşver 4 yıl önce Şikayet Et
    O an açılıyor sonra tekrar tıkanıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR