Grip aşısı hangi aylarda yapılmalı? Ülkelerin grip aşısı olma oranları neledir?

Mevsim geçişlerinde kişilerin en çok yaşadığı hastalıklardan biri griptir. Vücut ısısındaki ani düşüklük ya da ani yükseklik bağışıklığı olumsuz etkilediğinden üst solunum yolu ile vücuda giren enfeksiyon ve virüslerin daha rahat yer edinmesine neden olur. Bunun önüne geçmek için uzmanlar kişilerin grip aşısı olması gerektiğini vurguluyor. Peki grip aşısı hangi aylarda yapılmalı? Ülkelerin grip aşısı olma oranları neledir?

ABONE OL
GİRİŞ 24.04.2019 08:16 GÜNCELLEME 24.04.2019 08:28 Sağlık
Grip aşısı hangi aylarda yapılmalı? Ülkelerin grip aşısı olma oranları neledir?
Grip aşısı hangi aylarda yapılmalı? Ülkelerin grip aşısı olma oranları neledir?

Gripten korunmanın en kolay yollarından biri olan grip aşısı, virüslere karşı bağışıklığı güçlendirerek vücudun hasta olmasını engeller. Mevsimsel geçiş sırasında vücutta ani değişen ısı ve sıvı oranları bağışıklığı etkileyerek hastalıklara davetiye çıkarır. Bu durumu önlemek için uzmanlar grip aşısını önerir. Çünkü grip virüsü sanıldığı kadar masum değildir. Bazı bağışıklıkları zayıf kişilerde aylarda vücudun tüm hücrelerinin hasar almasına bile neden olabilir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün paylaştığı bir veride 65 yaş ve üstü kişilerin ülkelere göre grip aşısı olma oranları;

Güney Kore: 84%
Meksika: 82%
Avustralya: 73%
Brezilya: 71%
İngiltere: 70%
ABD: 69%
Kanada: 59%
İsrail: 59%
İtalya: 52%
İspanya:% 51
Japonya: 51%
Norveç: 38%
Almanya: 34%
Macaristan: 19 
Polonya: 9 %
Çin: 7 %
Türkiye: 7 %

grip aşısı

GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Kusma akabinde baş ağrısı

- Kaslar ve kemiklerde halsizlik

- Boğaz ağrısı ve seyrinde şiddetli öksürükler

- Burun akıntısı, ateşlenme

GRiP AŞISI KİMLERE ÖNERİLİR?

- Kronik hastalıkları olanlara

- Obezite hastalarına

- Yaşlı ve çocuklara

- Toplu alanda çalışanlara ve sağlık personellerine önerilir.

grip aşısı

Grip virüsü ciddi boyutlara ulaştığında beyin dokularına zarar vererek kişin yaşam kalitesini ve vücut sağlığını olumsuz etkiler. Ancak grip aşısı kişinin bu kadar ciddi boyutta bu hastalığı yaşamadan atlatmasını destekler. Uzmanlar grip aşısının tamamen gribi engellemediği ama ciddi boyutlara ulaşmadan geçmesini sağladığını vurgular. Özellikle uzmanlar vücuda Mart aylarında yerleşen ve zamanla gelişen bu virüsü engellemek için Ekim ve Kasım ayında aşının olunmasını gerektiğini belirtiyor. Ayrıca mevsim geçişlerinin en sık olduğu zamanlardan bir diğeri ise Nisan Mayıs aylarıdır. Bu uzmana başvurarak aşı yapılmalıdır.

GRİP AŞISI YAPILMAMASI GEREKEN KİŞİLER

- 6 aylıktan küçük bebeklere

- Yumurtaya alerjisi olan kişilere

- Aşılara alerjisi olanlara

- Vücudu ve bağışıklığı hassas olanlara

- Grip olmuş kişilere de aşı yapılmaz

NOT: Aşı grip olmadan önce yapılmalıdır. Aynı zamanda grip aşısı nadiren de olsa alerjik reaksiyon verebilir ancak ciddi bir yan etkisi yoktur. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR