Akciğer sönmesi nedir? Pnömotoraks kimlerde görülür tedavisi var mı?

Halk arasında akciğer sönmesi olarak bilinen “Pnömotoraks” nedir? Akciğerlerin hava kaçırması anlamına gelen akciğer sönmesi pek çok nedene bağlı olabiliyor. Peki akciğer sönmesi kimlerde görülür tedavisi var mı?

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2018 11:00 GÜNCELLEME 02.11.2018 11:00 SAĞLIK
Akciğer sönmesi nedir? Pnömotoraks kimlerde görülür tedavisi var mı?
Akciğer sönmesi nedir? Pnömotoraks kimlerde görülür tedavisi var mı?

Son olarak Galatasaraylı Japon futbolcu Nagatomo'da görülen akciğer sönmesi, akciğere sızan havanın basınç oluşturması sonucu meydana gelen önemli bir hastalıktır. Bir diğer adıyla Pnömotoraks'ı oluşturan sebeplere bağlı olarak akciğerlerin bir bölümü ya da tamamı çökebilir. Akciğer sönmesi göğüs kafesi yaralanması, akciğerleri kapsayan bazı belli başlı operasyonlar sonucu, akciğer hastalıkları veya hiçbir neden olmaksızın ortaya çıkabilir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Böyle bir problem olduğunda akciğerin etrafında toplanan serbest havanın miktarı arttıkça akciğerimiz daha da söneceğinden hasta gitgide artan bir nefes darlığı ve göğüs ağrısı hissedecektir. Ayrıca öksürük de buna eşlik edebilir. Hava miktarı çok artıp akciğer tamamen sönerse hastanın tansiyonu düşüp kalp atışları hızlanıp morarma ve bayılmaya kadar gidebilir.

Akciğer sönmesine neden olan asıl probleme bağlı olarak akciğer sönmesinin daha sık görüldüğü aileler vardır. Diğer taraftan yeni doğanlarda görülebilen akciğer sönmeleri genetik bir hastalıktan çok doğum travmasına bağlı ya da doğum sonrası mekanik solunum desteği gerekmesi durumlarında ortaya çıkmaktadır.

Akciğer Sönmesi Nedir?

AKCİĞER SÖNMESİNDE KİMLER RİSK ALTINDADIR?

Primer spontan pnömotoraks sigara içen, uzun boylu, zayıf ve hafif kambur, genç yetişkin erkeklerde daha sık görülen rahatsızlıktır ayrıca pilot ve dalgıç gibi meslek gruplarını da hedef alıyor. Araştırmalar 100 binde 5-10 kişide görüldüğünü söylüyor. Erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sık görülür.

TEDAVİSİ VAR MI?

Tecrübeli bir doktor nefes alırken göğüsteki asimetrik hareketleri fark eder. Kalbi ve akciğeri steteskop ile dinlerken, etkilenen tarafta hiç ses olmayacaktır. Röntgen çekilirse, akciğerin sönmüş olduğu görülebilir. Akciğer membranı ve plevra arasına vakumlu dren konulur. Bu yeterli olmazsa, sızıntı cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Eğer tansiyon pnömotoraksı varsa, acil tedavi rahatlama sağlar. Tansiyon pnömotoraksı tekrarlayabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR