Balkabağının faydaları nelerdir? Tarçınlı balkabağı karışımı ne işe yarar?

Ülkemizde sıklıkla tatlısı yapılıp tüketilen balkabağı asılında yurt dışında yemek hatta kızartması bile yapılıyor. Özellikle Amerikalılar tarafından daha fazla tüketilen balkabağı, güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kış aylarında bağışıklığı güçlendiren bu meyvenin tüketimini tüm uzmanlar tavsiye ediyor. Peki Balkabağının faydaları nelerdir? Tarçınlı balkabağı karışımı ne işe yarar? Sizler için balkabağı hakkında merak edilen her şeyi araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2019 08:15 GÜNCELLEME 04.11.2019 10:09 Sağlık
Balkabağının faydaları nelerdir? Tarçınlı balkabağı karışımı ne işe yarar?
Balkabağının faydaları nelerdir? Tarçınlı balkabağı karışımı ne işe yarar?

Kış geldiğine göre mutfakta balkabağı yerini almaya başladı. Hemen hemen her alanda değerlendirilen balkabağı aynı zamanda yediden yetmişe herkese fayda da sağlar. İçeriğinde yüksek miktarda;  A, vitamin B, vitamin E, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan gibi vitamin ve mineraller bulunur. Bol lifli olan bu meyve Türk mutfaklarına Osmanlı İmparatorluğu zamanında girdi. Daha öncede Anadolu'da tüketilen ancak bu kadar yaygın olmayan balkabağı, ülkemizde yeşil ve turuncu renklerde bulunur. Ancak ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde balkabağı özel bayramlarda evi süsleyen ve bereket meyvesi olarak kullanılır. İçindeki çekirdeğinin de özellikle kalp sağlığına fayda verdiği balkabağı tüketimi konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Balkabağını işlenmiş şekerle tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bunun yerine pekmez, tahin ya da tarçınla tüketilmesini tavsiye eder. Tatlısı sıklıkla yapılsa da çorbasının kış aylarında bağışıklığın direncini artırır. Beta- Karoten bakımından zengin olan balkabağı güz sağlığından kalbe kadar hemen hemen kış boyu birçok hastalığa karşın direnç sağlar.

BALKABAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

- En etkileyici faydası alerjik reaksiyonların vücutta hareketlenmesini önleyerek vücudun direncini artırır. Bağışıklık sistemindeki serbest radikalleri temizleyerek, kış aylarında sıklıkla yaşanan grip ve nezle gibi üst solunum yolları hastalıklarını önler. Özellikle çalışanlar da daha sık rastlanan halsizlik ve stres gibi rahatsızlıkların etkilerini azaltır.

- Yapılan araştırmalarda yarım su bardağı balkabağı suyu vücudun günlük ihtiyacı olan A vitamininin 2 katından fazlasını karşılıyor. Kolajen maddesinin üretimini artırarak cildin daha parlak ve genç görünümünü destekler.Kadınların kış aylarında sıklıkla karşılaştığı kuruluk problemi için fayda sağlar. Aynı zamanda kozmetik firmalarında ham madde olarak kullanılır. 

balkabağının faydaları

- Posadan zengin bir kaynak olduğundan sindirimi kolaylaştırır. Bağırsak tembelliğini engelleyerek kabızlık gibi rahatsızlığı engeller. Kilo vermek için ideal bir besin olan balkabağı, ara öğünlerinde püre haline getirip tarçınla beraber tüketildiğinde metabolizmanın işlevselliği artar. 150 gramında 30 kalori bulunan bal kabağı diyet listelerinde de ilk sıralarda yerini alır. Uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra günlük enerji sağlayarak yorgunluk ve stres gibi durumların yaşanmasını engeller. 

balkabağının cilde faydaları

- Güçlü antioksidan besinlerden biri olan balkabağı vücutta bulunan bakteri, virüs ve mikroplardan arındırır. Balkabağı suyu çıkartılıp içerisinde tarçın eklenerek vücuttaki mikroplar temizlenebilir. Ayrıca karaciğer ve akciğerin yüzeyindeki iltihaplanmaları önler.

- A vitamini bakımından zengin olduğundan göz sağlığını destekleyerek ileri yaşlarda görülme ihtimali olan göz problemlerine yakalanma riskini azaltır. Katarak ve sarı nokta hastalıklar en yaygın göz problemleridir. Göz içindeki vitamini de artırarak bunların yaşanma riskini düşürür.

balkabağı bağışıklık

- Kemik ve kas dokularını iyileştirerek hasar sırasında iyileşme hızını artırır. Kalsiyum bakımından yüksek bir miktara sahip olduğundan ideal bir besindir. 

- Vücut sağlığı için gerekli olan potasyum kan basıncını düzenler. Aksi halde potasyum azaldığında artan kan basıncı, tansiyona neden olur. Bu sırayla damar tıkanıklığı, kalp krizi gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu yüzden uzmanlar vücudun günlük potasyum alması gerektiğini belirtiyor. İki dilim kabak bu eksikliği gidermede yeterlidir. 

TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Vitamin ve mineralinin kaybolmaması için kabuğunu soyup tüketiniz.

- Uzun süre pişirmeyiniz.

- Tatlısı yapıldığında rafine şeker kullanmayınız. 

- Bal ve pekmez ile tüketiniz. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR