Ayak üşümesi neden olur? Ayak üşümesine ne iyi gelir?

Soğuk havaların giderek artmasıyla beraber ayak üşümesi gibi sağlık sorunları da ortaya çıkar. Çoğu kişi ayak üşümesini normal soğuk havalara ya da kansızlığa bağlar. Ancak ayak üşümesi hem ciddi sağlık sorunlarının habercisi hem de bazı hastalıklara davetiye çıkartır. Peki ayak üşümesi neden olur? Ayak üşümesine ne iyi gelir? Sizler için bu soruların yanıtını haberin detayına ekledik.

ABONE OL
GİRİŞ 05.12.2019 07:06 GÜNCELLEME 06.12.2019 12:57 Sağlık
Ayak üşümesi neden olur? Ayak üşümesine ne iyi gelir?
Ayak üşümesi neden olur? Ayak üşümesine ne iyi gelir?

Bağışıklık sistemini zayıf olan insanlarda daha sık rastlanan ayak üşümesi bir hastalık değildir. Aslında hastalık belirtisi olan yaka üşümesi ciddi sağlık sorunlarına işarettir. Halk arasında genellikle kansızlık çekenlerde ayak üşümesinin meydana geldiği bilinir. Ancak ayak üşümesi sadece kansızlık değil birçok hastalıktan dolayı görülür. Nadiren bilinse de kan damarlarında daralma, sinir sisteminde zayıflık ve bazı kadınsal hastalıklardan kaynaklı da yaşanabiliyor. Ayak soğukluğu hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir sağlık sorunudur. Üst solunum yollarında sürekli hasta olan kişilerde de aşırı enfeksiyondan ötürü ayak üşümesine rastlanabilir. Kandaki oksijen azlığından kaynaklı yaşanan kalp rahatsızlıkları da dengesiz kan dolaşımına neden olur. Bu gibi hastalıklarda da ayak üşümesi görülebilir. Ayrıca kan dolaşımını dengesizleştiren bir diğer neden de aşırı sigara tüketimidir. Sigara tüketimi ayak üşümesine neden olduğu gibi bazı insanlarda fazla ısıya neden olarak vücut ısısını artırır. 

ayak üşümesi neden olur

AYAK ÜŞÜMESİ NEDEN OLUR? 

- Metabolizması zayıf olan kişilerde kalp vücuda yeterli miktarda kan pompalamadığında ayaklara kan gitmez bu da üşümeye neden olur. Bu durumu genellikle düzensiz beslenen ve masa başı çalışanlarında sıklıkla yaşar.

- Kandaki beyaz hücreler azalınca anemi rahatsızlığı ortaya çıkar. Bu hastalığın en yaygın belirtisi ise ayak üşümesidir.

- Tiriod bezleri yeterli miktarda hormon üretmediklerinde metabolizma bozulur. Bu da ayal üşümesinin yaşanmasına sebep olur.

ayak üşümesi neden olur

- Beyinin hasar alması ile sinir hücreleri yeterli miktarda görevlerini yapamaz. Ayaklara kadar giden sinirlerdeki hücrelerin hasar alma olasılığı da artığından ayak üşümesi yaşanır. Özellikle stres ve depresyon esnasında bu durum yaşanır. 

- Kandaki yüksek şeker ya da az şeker miktarı arterlerin daralmasına neden olur. Bu durumu genellikle şeker hastaları yaşar. Ayak üşümesi sıklıkla yaşayan kişilerin kan şekerlerini ölçtürmeleri lazım çünkü gizli şeker hastası olabilirler.

ayak üşümesine ne iyi gelir

AYAK ÜŞÜMESİNE NE İYİ GELİR?

- Yeşil çay kandaki şekeri dengelediğinden ayak üşümesini de önler. Vücuttaki ısıyı dengelemek için günde en az 2 bardak tüketilmelidir. Çayı yapmak için; bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kuru yeşil çay atınız 5-6 dakika demlenmesini bekleyiniz daha sonra süzüp bal ekleyerek tüketiniz. 

yeşil çay

- Zingeron maddesi bakımından zengin olan zencefil de ayak üşümesine iyi gelen kanın pıhtılaşmasını azaltarak rahat bir akışa neden olur. Hem çay olarak tüketebilirsiniz hem de yazacağımız yöntem ile ayaklarınıza masaj yaparak kullanabilirsiniz.

zencefil

- Bir yemek kaşığı toz zencefili 2 su bardağı suda kaynatınız. Süzüp içerisine bal ekleyerek tüketiniz. Aynı şekilde 1 kase zencefil tozunu bir tencere dolusu suda kaynatınız ayağınızı koyabileceğiniz ısıya geldikten sonra masaj yaparak ayaklarınızı bu suda 30 dakika bekletiniz. 

epsom tuzu

- Yurt dışında sıklıkla kullanılan epsom tuzu ülkemizde son 3 yıldır özellikle masaj yaparken alternatif tıpta kullanılmaya başlandı. İçeriğindeki magnezyum sülfat sayesinde vücudun dışarıdan ısı oranını artırır. Bu yüzden ayak üşümesi yaşayanların bir kovanın içine sıcak su doldurum içerisine göz kararı epsom tozu koyarak yarım saat boyunca masaj yapılması tavsiye edilir. 

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Rabia 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayak larimi ne yapsam isitamiym uç tane çorap giym üstüne patik giym ve içer Terliği giyom yine ısın miyor
    Cevapla
  • @saliha@ 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi akşamlar benimde ayaklarım cok üşüyo tahlil yaptıran oldumu
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayak bileği ve tarak kemiği kırıldı aşırı yaralanma oldu, iltihaplardan dolayı kan dolaşımı zayıf olduğundan aşırı üşüme ce kramp girmeler var bende ne yapacağımı bilmiyorum
    Cevapla
  • Rüveyde 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde öyle ayaklarım dönüyor çorap patika terlik giyiyorum ama yine dönüyorum sanki buzda kalmışım sızlıyor ayaklarım doktora da gittim birçaresini bulamadım
    Cevapla
  • Mualla 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde ayaklarım çok üşüyor tarif bile edemiyorum biraz hava sogusa hemen belli ediyor
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen bende öyle
    Cevapla
  • Ali gönuldağ 3 yıl önce Şikayet Et
    Ayaklarım iki çorap giymeme ragmen yine üşüyor neden tedavisi nelerdir
    Cevapla
  • Ilhami 3 yıl önce Şikayet Et
    AYAKLARIMIN üstü SOGUKTAN SIZLIYOR PATIK CORAP giyiyorum YINEDE SIZLIYOR neden olur
    Cevapla
  • Mualla 3 yıl önce Şikayet Et
    Benimde aynı şikayetim var bı türlü bulamadım neden olduğunu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR