MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

CBC tam kan sayımının bir diğer değeri de MCH'dir. MCH değerinin anlamı “ortalama korpusküler hemoglobin”dir ve beyaz kan hücrelerini (WBC) ve trombositleri hem de hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerini kontrol eder. Peki, MCH değeri nedir, MCH değeri yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte, detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2018 16:43 GÜNCELLEME 26.11.2018 17:13 SAĞLIK
MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...
MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

Kan bileşimini değerlendiren tam kan sayımının bir parçası olarak ölçülen kan testlerinden biri olan MCH kan testi, beyaz kan hücrelerini (WBC) ve trombositleri hem de hemoglobin ve kırmızı kan hücrelerini kontrol eden, kan bileşimini değerlendirir. Peki, “ortalama korpusküler hemoglobin” anlamına gelen MCH nedir? MCH kan testi düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? İşte, tam kan sayımında ölçülen bir diğer test olan MCH değeri hakkında merak edilen tüm detaylar...

 

 

mch nedir

MCH DEĞERİ NEDİR?

 

 

Mean Corpuscular Hemoglobin kısaltması olup eritrositlerde bulunan ortalama hemoglobin sayısını tespit etmek için yapılır. MCH, bir kişinin alyuvarlarının her birinde bulunan ortalama hemoglobin miktarının oranıdır. MCH değeri kanımızda bulunan ortalama hemoglobin miktarını belirtir. 

MCHC, tek bir alyuvarda birim hacim başına hemoglobin miktarının bir hesaplamasıdır. MCH ve MCHC arasındaki fark, MCHC ölçümü MCHC’nin değilken kırmızı kan hücresinin hacmini veya boyutunu dikkate almasıdır.

MCH değeriniz diğer iki değerle, ortalama korpusküler volüm (MCV) ve ortalama korpusküler hemoglobin (=hemoglobin, kırmızı kan hücrelerindeki oksijeni dokulara taşıyan bir proteindir.) konsantrasyonuyla (MCHC) ilişkilidir. Birlikte MCH, MCV ve MCHC bazen kırmızı kan hücresi endeksleri olarak adlandırılır.

MCV, kırmızı kan hücrelerinizin ortalama büyüklüğünün bir ölçüsüdür. MCH sonuçları MCV sonuçlarını yansıtmaktadır. Bunun nedeni daha büyük kırmızı kan hücrelerinin genellikle daha fazla hemoglobin içerdiği, daha küçük kırmızı kan hücrelerinin daha az olma eğiliminde olmasıdır.

MCHC, tek bir alyuvarda birim hacim başına hemoglobin miktarının bir hesaplamasıdır. MCH ve MCHC arasındaki fark, MCHC ölçümü MCHC’nin değilken kırmızı kan hücresinin hacmini veya boyutunu dikkate almasıdır.

mch değeri normal seviyesi

MCH NORMAL SEVİYESİ KAÇ OLMALIDIR?

CBC, kırmızı ve beyaz kan hücrelerini ve ayrıca trombositleri test eder. MCH kırmızı kan hücresi analizi kullanılarak hesaplanır. MCH, belirli bir hacimde bulunan hemoglobin miktarının mevcut olan kırmızı kan hücrelerinin sayısına bölünmesiyle hesaplanır. MCH için normal aralık 27.5 ila 33.2 piktogram (pg) arasındadır. Pikogram demek bir gramın milyonda biri anlamına gelir. 

İşte, MCH değeri normal değerleri:

* Yetişkinlerde: 26-34 pg

* 1-3 günlük bebelerde: 31-37 pg

* 1 haftalık - 1 aylık bebeklerde: 28-40 pg

* 3-6 aylık bebek: 25-35 pg

* 6 aylık - 2 yaşındaki bebeklerde: 23-31 pg

* 2 – 6 yaş çocuklarda: 24-30 pg

* 6-12 yaş çocuklarda: 25-33 pg

* 12-18 yaş çocuklarda: 25-35 pg

* Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde: 30-32 pg

* Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde: 30-33 pg

* Hamileliğin üçüncü 3 aylık döneminde: 29-32 pg

mch

MCH DÜŞÜKLÜĞÜNÜN ANLAMI NEDİR?

MCH seviyesi genellikle 26 pikogramın altında ise düşük kabul edilir. Düşük MCH değerinin en yaygın nedenleri kan kaybı, hemoglobinopati, mikrositik anemi ve demir eksikliği anemisidir. Bu problemlerin nedeni hücrelere yeterince kan taşınamamasıdır.

MCH düşüklüğünün nedenleri şöyle sıralanabilir;

1- Çeşitli sebeplerden dolayı ani ve şiddetli kan kaybı

2- Mikrositer anemi (Kırmızı kan hücrelerinin küçülmesi nedeniyle hemoglobin taşıma kapasitesinin azalması)

3- Talasemi (Akdeniz anemisi)

4- Demir eksikliği anemisi

5 - Hemoglobinopati (hemoglobin yapısında değişikliğe neden olan bir grup bozukluk)

MCH düşüklüğü belirtileri ise şunlardır:

- Nefes darlığı

- Göğüs ağrısı

- Hızlı nabız

- Yorgunluk – halsizlik

- Sarıya yakın cilt rengi

- Baş ağrısı

mch düşüklüğü

MCH YÜKSEKLİĞİNİN ANLAMI NEDİR?

MCH değeri genellikle 34 pikogramın üstündeyse yüksek kabul edilir. MCH yüksekliğinin en büyük nedeni makrositik anemi hastalığıdır. Bu kan hastalığının nedeni ise folik asit eksikliği ve B12 vitamini eksikliğinden ileri gelir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri normalden büyük üretilir ve bu yüzden hücreler daha fazla hemoglobin içerirler. Kırmızı kan hücresi yapmak için bu vitaminlerin her ikisi de vücudunuza gereklidir. Diyetinizde B vitaminleri düşükse veya vücudunuz B-12 veya folatı düzgün bir şekilde emmezse, bu tür anemi gelişebilir. Makrositik anemi hastalığının belirtileri ise sürekli bitkinlik, kalp çarpıntısı, solgunluk ve kalp problemleri olarak zikredilebilir.

MCH yüksekliği nedenleri şöyle sıralanabilir;

1- Tiroid bozukluğu

2- Kemoterapi

3- Bazı enfeksiyonlar

4- Östrojen içeren ilaçların aşırı kullanımı

5- Kan kanseri (Lösemi)

6- Yüksek miktarda alkol kullanılması

7- Bazı ilaçların yan etkileri

8- Karaciğer hastalığı

MCH TESTİNİ ÖNEMİ NEDİR?

MCH düzeyi normalden düşük veya yüksekse başka testler de yapılır. Doktorunuz ayrıca MCH değerlerini diğer sonuçlarla (MCV, MCHC gibi) değerlendirerek bir teşhis koymaya çalışacaktır. Anormal sonuçlar her zaman bir sağlık sorununa işaret etmese de, dikkatli kontrollerin yapılması gerekir. MCH düşüklüğü yada yüksekliği durumlarında İç Hastalıkları (Dahiliye), Hematoloji bölümlerine gidilir.

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği

CRP nedir? CRP yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir?

PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

RDW nedir? RDW yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Tedavisi...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR