PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Kan sayımı parametrelerinden olan PDW testinde kandaki platelet yani trombositlerin büyüklüklerinin dağılım aralığı ölçülür. Trombosit Dağılım Genişliği anlamına gelen PDW, aşırı kanamalarda, sebepsiz morluk ve kızarıklıklar için yaptırılabilir. Peki, PDW testi nedir? PDW yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

ABONE OL
GİRİŞ 23.11.2018 12:37 GÜNCELLEME 26.11.2018 17:13 SAĞLIK
PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?
PDW testi nedir? PDW düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

Tam kan sayımı (CBC) içerisinde yapılan bir test olan PDW (Platelet Distribution Width) trombosit dağılım genişliği demektir. PDW testinde değerler trombositlerin boyutunun ne kadar düzgün olduğunu yansıtır. Kan hastalıklarının ortaya çıkmasında etkili olan bu değerler birbirinden farklı maddeleri ölçümler. PDW ise hastanın trombositlerinin ne denli üniform boyutta olduğunun bir yansımasıdır. Bu, bir kişinin kemik iliğinin ne kadar etkili bir şekilde çalıştığını ve takip testleri gerekli olabileceğini belirlemeye yardımcı olur. Bir kişide genellikle düşük platelet sayısına sahip olduğunda çok sayıda büyük trombosit sahibi olması, kemik iliğinin üretim düzeylerini artırdığına işaret eder. Peki, aşırı kanamalar, sebepsiz yere oluşan morluklar ve kızarıklar için yapılan PDW testi değeri normalde kaç olmalıdır? PDW değeri ve ya yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir? İşte, PDW testi hakkında merak edilen detaylar...

 

 

PDW NEDİR?

 

 

Kan analizörleri tarafından yapılan hesaplamalarda; MPV, bir kişinin kan örneğinde bulunan ortalama trombosit büyüklüğünü yansıtırken PDW, trombositlerin boyutunun ne kadar düzgün olduğunu yansıtır. Yani PDW, trombositlerin kandaki dağılım aralığına denir. Kan ölçümü ile yapılır. PDW yüksekliğinde; trombositlerin yapısının birbirlerinden çok faklı olduğunun görülür. Bu demek oluyor ki bazı trombositler genç iken bazıları ise yaşlıdır. Bu durumda bazı şeylerin trombositlerde veya kemik iliklerinde probleme yol açtığını gösterir.

Trombositler ise, kan pıhtlaşmasına sağlayan hücrelerdir. Kandaki trombosit seviyesinin düşük veya yüksek çıkması bir anormalliğe işaret eder. Platelet olarak da adlandırılan trombositlerin düşük çıkması durumunda kanama artarken yüksek seviyede ise kandaki pıhtılaşma artar. Çapları 1.5-3.0 μm arasında değişen trombositler, çok sayıda granül içeren renksiz hücre parçalarıdır.

Aşırı kanama görülen bazı hastalardan PDW testi istenir. İşte, doktorunuzun PDW testi istemesine yol açacak bazı nedenler;

* Fazla adet kanaması

* Kanın pıhtılaşması

* Ciltte sebepsiz morluklar

* Burun kanaması

* Küçük kesik ve yaralardan sürekli kanama olması

* İç kanama

* Ciltte morluklar ve lekeler, kızarıklıklar

pdw referans değeri

PDW HANGİ ARALIKTA OLMALI? REFERANS DEĞERİ...

Bu test genellikle bir hastanın sağlıklı olup olmadığını görmek için bir tarama aracı olarak kullanılır. Genellikle rutin bir sağlık taramasının bir parçası olarak ve kemik iliği bozukluklarından şüpheleniliyorsa yapılır.

PDW referans değerleri: 

1- Empedans açıklığına göre Pdw: 9.0 - 14.0 fl

2- Optik sistemine göre ise Pdw: %44-56 

PDW kan testi sonuçları anormal ise:

PDW düşüklüğü durumunda buna sebep olan faktörü tespit edilmesi tedavi için yapılacak ilk adımdır. Bu faktörlerin düzeltilmesi, tedavisi ile PDW normal düzeyine zamana dönecektir.

Yapılan testler sonrasında beslenmeye bağlı olarak vitamin, mineral eksikliğine bağlı olarak bunların takviyesine yönelik ilaç reçete edilebilir.

PDW kan testinin anormal sonuçları varsa ve eğer onlar için bilinen bir sebep yoksa, bir doktor tanı doğrulamak için ilave takip testleri yapmayı seçebilir.

İltihaplanma koşullarını, bulaşıcı hastalıkların varlığını, böbrek yetmezliği veya kanama bozukluklarını bulmak için test yapılabilir.

Kesin bir neden olmayan ciddi anormallik durumlarında bir kemik iliği biyopsisi yapılabilir.

Yüksek rakımlı bölgede yaşayan hastalar için test sonuçları kişinin yaşam alışkanlıklarından etkilenebilir.

pdw yüksekliği

PDW YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

PDW değeri ile Plateletlerin büyülüğüne bakılarak genç veya yaşlı olduğu hakkında bilgi sahibi olunur. Kısaca Plateletler ne kadar büyükse o kadar genç, ne kadar küçükse o kadar yaşlı demektir. PDW ile trombosit dağılımının ne kadar sağlıklı olduğu tespit edilir.

PDW değeri yüksek ise trombositlerin büyüklüklerinin çok farklı olduğunu gösterir. Yani birçok genç ve yaşlı trombositlerin bir arada olduğu anlamına gelir. Buna sebep olarak ise kemik iliği veya trombositleri etkileyen bazı hastalıkların olma ihtimalini haber verir.

Trombosit genişliğinin önemli ölçüde değiştiğinin bir göstergesi olan PDW yüksekliği bir takım bozuklukların kemik iliğini veya trombositleri etkilediğinin bir göstergesi olabilir ve daha ileri testler gerekebilir. Bazı bulaşıcı hastalıklar veya doğum kontrol haplarının kullanılması gibi, bazı kanserler, anemi ve inflamatuvar durumlar tipik olarak testin yüksek çıkmasına neden olabilir.

PDW yüksekliğinin sebepleri:

- Bulaşıcı hastalıkların bazıları

- Doğum kontrol hapı

- Kanser türleri

- Kansızlık

- İltihaplı hastalıklar

- Anemi

pdw düşüklüğü

PDW DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

PDW değeri normal altında çıkınca Platelet adı verilen trombositlerin boyutları birbirine benzer olur ve buna PDW düşüklüğü adı verilir. PDW düşük çıkması bazı nedenlere bağlı olabilir. Aynı zamanda kemik iliğindeki üretim veya trombosit üretimi ile ilgili bir soruna işaret eder.

PDW düşüklüğü, kemik iliğini etkileyen bir bozukluğun ve trombositleri nasıl üretebildiğinin bir göstergesi olabilir. Viral enfeksiyonlar genellikle kızamık, hepatit veya mononükleoz gibi bu sonucu doğuracaktır. Bazı ilaçlar ve kanserler de bu sonuca neden olabilir.

PDW düşüklüğünün sebepleri:

- Kızamık

- Hepatit gibi viral enfeksyonlar

- İlaçların yan etkileri

- Kanser

Sonuçsuz ya da eksik çıkan testler:

Nadir durumlarda, PDW kan testi “eksik” veya “sonuçsuz” olarak çıkabilir. Bu, tam kan sayımı sırasında ortaya çıkan trombositlerin toplanması durumunda gerçekleşir. Bu durumda, numunenin düzgün çalışılabilmesi için yığılmayı önlemek için ilave edilen bir antikoagülan ile ikinci bir test yapılabilir.

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir?

MCV değeri nedir? MCV kan tahlili düşüklüğü ve yüksekliği

CRP nedir? CRP yüksekliği hangi hastalıkların habercisidir?

MCH nedir? Kan tahlilinde MCH değeri düşüklüğü ve yüksekliği anlamı...

RDW nedir? RDW yüksekliği ve düşüklüğü neden olur? Tedavisi...

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR