Çürük dişin zararları nelerdir? Çürük diş kanser yapar mı?

Güzel ve sağlıklı dişler, estetik avantajlarının yanı sıra genel vücut sağlığı açısından da son derece önemli. Diş sağlığının en önemli belirtisi ise çürüksüz dişlerden geçiyor. Hemen hemen bir çok kişinin başına gelen diş çürükleri insan sağlığını tehdit ettiği kadar sosyal alanda da insanları olumsuz etkiyor. İşte uzmanlar tarafından açıklanan çürük dişin tüm zararları...

ABONE OL
GİRİŞ 28.11.2018 09:01 GÜNCELLEME 28.11.2018 12:22 SAĞLIK
Çürük dişin zararları nelerdir? Çürük diş kanser yapar mı?
Çürük dişin zararları nelerdir? Çürük diş kanser yapar mı?

Sağlıklı dişleriniz ve diş etleriniz yoksa daha sık hastalanacağınızdan, dahası dişinize gizlenmiş bir enfeksiyonun kalbinizi, böbreğinizi veya damarlarınızı da hasta edebileceğinden mutlaka haberiniz var mı? Uzmanlar küçük bir çürüğün; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabildiğini söylüyor. İşte çürük dişin hiç duymadığınız tüm zararları...

 

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NEDİR?

Diş çürüğü; yaşam tarzımız, yediğimiz besinler, dişlerimize ne kadar iyi baktığımız, içtiğimiz su ve diş macunundan florür oranı gibi faktörlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Kalıtım da dişlerin çürüğe yatkınlığında rol oynamaktadır.

 

Çürükler genellikle çocuklarda görülürken, yetişkinler de risk altındadır. Çürük tipleri şunlardır:

Koronal çürükler: Çocuklarda ve yetişkinlerde koronal çürükler sık görülmekle beraber, bu çürükler sıklıkla çiğneme yüzeyinde veya dişler arasında oluşur.

Kök çürükleri: Bizler yaşlandıkça, dişetlerimiz çekilir ve diş kökleri açığa çıkar. Diş köklerini koruyan mine olmadığından dolayı bu alanlar çürüğe eğilimlidir.

Tekrarlayan çürükler: Mevcut dolgular ve kuronlarçevresinde tekrarlayan çürükler oluşabilir. Bunun nedeni, bu alanlarda, çürümeye yol açabilecek plak toplanma eğilimi olmasıdır.

Tükürük eksikliğinden dolayı ortaya çıkan ağız kuruluğubulunan yetişkinler özellikle çürük tehdidi altındadır. Ağız kuruluğu; hastalık, ilaç, radyasyon terapisi ve kemoterapi sonucunda ortaya çıkabilir, nedenine göre geçici (günlerce veya aylarca sürebilir) veya kalıcı olabilir.

Çürük çok ciddi bir durumdur çünkü tedavi edilmediği takdirde, dişi yok edebilir, içindeki hassas sinirleri öldürerek diş kökünde enfeksiyon alanı olarak tanımlayabileceğimiz abseye yol açabilir. Abse oluştuktan sonra, diş sadece kanal tedavisi ile tedavi edilebilir veya çekilebilir.

Çürük Diş Kanser Yapar Mı

ÇÜRÜK DİŞ KANSERE SEBEP OLUYOR MU?

Diş çürüğü öncelikle diş kemiğine yerleşir ve burada hızlı bir şekilde bulunduğu alanı olumsuz bir şekilde etkilemeye başlar. Bu etkileşimle birlikte bulunduğu diş kemiğini çürütür. Bu hem diş renginin değişmesine hem de burada bakteriler olduğu için kötü kokulara da sebep olur. Sık sık dişlerinizi fırçalasanız da eğer diş kemiğine çürük yerleşmiş ise bu durumu ortadan kaldırmaya yeterli olmayabilir. Bu nedenden dolayı altı ayda bir mutlaka diş hekimine kontrol amaçlı da olsa gidilmesi gerekmektedir.

Uzmanlar yaptıkları araştırmalara göre ağızda bulunan herhangi bir çürüğün tüm sistemlerimizi etkilediği kanısına varmışlardır. Ağızda oluşan bakteriler yemek ve gerek su yolu ile kolay bir şekilde sindirim sistemimiz başta olmak üzere diğer sistemlerimizde bulunan organlara yerleşirler. Ve bu bakteriler iyi bakteriler değildir. Bakteriler bulunduğu yerden beslenerek insan vücudunda çeşitli hastalıklara sebebiyet verir.

Son zamanlarda oluşan kanser çeşitlerinin de diş çürüğünün neden olduğu örneklerine rastlamakta mümkündür. Bu kanserler genellikle organ yetmezliği ile başlar ve bakteriler bulundukları organların işlevlerini sağlayan hücrelerini yavaşça öldürür. Ardından bağışıklık sistemini devre dışı bırakarak tüm vücuda yayılıp, kanser başta olmak üzere diğer hastalıklara da neden olur.

ÇÜRÜK DİŞİN OLUŞMAMASI İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

İhmal edilen küçük bir diş çürüğünan; kalp-damar hastalıklarına, romatizmaya, ülsere, böbrek ve karaciğer sorunlarına hatta kansere bile neden olabildiğini söyleyen uzmanlar, düzenli ağız ve diş bakımı ile sağlıklı dişlere sahip olmak için 10 altın kuralı şöyle sıraladı:

1-) Sabah ve akşam dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız gargaraları ile dişlerin detaylı temizliğini yapmak. 


2-) Dengeli beslenme ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir.

3-) Fındık, ceviz gibi sert besinler dişlerle kırılmamalıdır.

4) Havuç, elma gibi lifli ve çok sert besinleri yemek bir nevi diş fırçası görevi üstlenerek, dişleri temizler ve güçlendirir.

5) Şeker, çikolata, lokum gibi gıdalardan sonra dişlerin özellikle fırçalanması veya bol su ile çalkalanması gerekmektedir.

6) Özellikle çocukluk çağında dişlerin çıkması ile birlikte azı dişlere fissür örtücü uygulanması çürükleri önlemektedir.

7) Şekersiz sakız çiğnemek dişlerin temizlenmesine yardımcı olur.

8) Asitli içecekler yerine doğal meyve suları veya maden suları tercih edilmelidir.

9) Düzenli diş hekimine giderek, belirli aralıklar ile panoramik röntgen çektirerek çürük kontrolü yapılmalıdır.

10) Flor uygulaması ile dişleri güçlendirmektedir.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • muhammed said 4 yıl önce Şikayet Et
    cok iyi olmuş
    Cevapla
  • Dişçi maduru 5 yıl önce Şikayet Et
    Dişimi çektirdim dilimi attım ne görem kök bırakmış bu dişçiler hep böyle
    Cevapla
  • TÜRKOĞLUTÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    iyide kardeşim, fırçala fırçala boş, yine çürüyor, hastaneye gidiyorsun, bayramdan sonra gel, muayene edelim diyor, devlet hastanesi doktorları zaten ilgilenmiyor, cebine 50.000 lirayı koyup uzmana gideceksin, hepsini implant çaktıracaksın iş bitecek. 50.000 i olmayanlarda ağrıkesicilere yüklenecek. allah o devlethastanesi doktorlarına muhtaç etmesin sinir bozuyorlar. devlet onlara boşuna maaş ödüyor.
    Cevapla
  • osman özdent 5 yıl önce Şikayet Et
    dişime dolgu yaptırdım diğer dişlerim çürüdü,doktor mikrobu diğer dişlere bulaştırdı
    Cevapla
  • melik 5 yıl önce Şikayet Et
    diş ipi kullan....
    Cevapla
  • Murat Diş 5 yıl önce Şikayet Et
    Dişçiler hep kendilerine iş çıkarmak için yapıyorlar. Benim de dişlerimi temizlediler dişlerim sallanmaya başladı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR