Hipersomnia nedir? Hipersomnia belirtileri nelerdir? Hipersomnia vücuda etkileri nelerdir?
Son günlerde uyku ile ilgili yapılan araştırmalarda az uykunun zararı olduğu kadar çok uykunun da insan sağlığını olumsuz etkilediği ortaya çıkarıldı. Bazı psikolojik rahatsızlıklar sonrası görüldüğü gibi yaşandığında da farklı hastalıklara davetiye çıkartır. Peki Hipersomnia nedir? Hipersomnia belirtileri nelerdir? Hipersomnia vücuda etkileri nelerdir?Haberin detayında sizler için aşırı uykuculuğu ele aldık.
ABONE OLAz uyuyan bir insan gün içerisinde genellikle yorgun, sinirli ve asabi olur. Vücudun tam dinlenmemesinden dolayı hatta bağışıklık bile zayıflar. Uzmanlara göre en ideal uykunun en fazlası 7 en azı ise 9 saat olmalıdır. Ancak bir kişi 9 saatten fazla uyumasına rağmen yeterli bir şekilde uyumadığını ve halen uykulu hissediyorsa bu kişinin "Hipersomni" olabilme ihtimali yüzde yüzdür. Bilim literatüründe hipersomni olarak geçen bu rahatsızlığa halk arasında aşırı uykucu denir. Çok ciddi bir rahatsızlık olmamasına rağmen ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu yüzden 9 saatten fazla uyuyan bir kişinin mutlaka bir uzmana görünmesi gerekir. Çünkü genellikle bu rahatsızlık ciddi bir ruhsal durumun belirtisi olabilir. Yapılan araştırmalarda çok uyuyan kişilerin yüzde 70'inin intihara meyilli olduğu tespit edilmiştir. Hastalığa neden olan durumlar genellikle nörolojik ve psikolojiktir. Herhangi bir kaza sonrası görülen beyin kafa içi basıncının artması, depresyon, kronik yorgunluk sendromu, gecikmiş uyku fazı sendromu, ilaç ve madde kullanımı da hipersomnia hastalığına davetiye çıkartabilir.
HANGİ HASTALIKLAR HİPERSOMNİAYI TETİKLER
- Narkolepsi, gündüz uyku ataklarıdır. Kişi olay ve durumlara karşı sık sık uyku haline bürünerek önlem alır. Bu süreç gün içerisinde bir kaç dakika sürse bile hatsa bir süre sonra bunu alışkanlığa dönüştürür. Uyku atakları genellikle sosyal aktiviteler sırasında da yaşanabilir. Uzun süreli narkolepsi hipersomniayı tetikleyen en yaygın hastalıktır.
- İdiyopatik hipersomnia genç yaşlarda sıklıkla görülür. Gün içerisinde kişi bir saat bile olsa uyku ister. Bu hastalığın temelinde nörolojik bazı sıkıntılar yer almaktadır. Hem uyanma zorluğu hem de hızla uykuya geçme zorluğu yaşayan hasta kısa süreli sinir krizleri yaşar. Kronik uykusuzluğa zemin hazırlayan bir süreçtir.
- Klein- Levin sendromu başlı başına korkunç psikolojik rahatsızlıktır. Genç yaşlarda görülme sıklığı varır. Her şeyin aşırısını isteyen bir bünyeye sahip hasta, ani duygu değişimleriyle deforme olur. Bu ilerledikçe Konuşma, okuma, hafıza, koordinasyon ve konsantrasyon bozukluklarına neden olur.
HİPERSOMNİA BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Gece uykusundan çok gündüzleri uyumak
- Uyku saatinde 9 saatten fazla olmasına rağmen sürekli uykulu hissetmek
- Bir yere ya da işe uzun süreli odaklanamamak
- Sürekli baş ağrısı, mide bulantısı çekme
- Sabahları yataktan çıkmada zorlanma gibi durumlar yaşanır.
VÜCUDA ETKİLERİ NELERDİR?
- Depresyon oranını artırdığından kişinin psikolojik travmasını olumsuz etkiler. Bu da daha fazla depresyona girmesine neden olur.
- Çok fazla uyku uyuma beyin hücrelerini öldürdüğünden vücudun yaşadığı bu kararsız durum karşısında beyin bulanıklaşır. Özellikle kişinin öğrenme kabiliyetini azaltarak sersemleştirir.
- Depresyon ve sürekli uzandığı için kişide ya çok aşırı kilo alma ya da kilo verme gibi durumlar yaşanır. Hastalıklara karşı bağışıklığı zayıflattığından en hafifinden en ciddisine kadar hastalıklara yakalanma oranını artırır.
- Halk arasında uyudukça baş ağrısının geçtiği söylenir ancak bu durum tam olarak öyle gerçekleşmemektedir. Kişi uyukudukça sağlıklı hücreler olduğundan şiddetli baş ağrısı ortaya çıkar.
- Uyku aynı zamanda kan oranını olumsuz etkilediğinden kandaki hücrelerin dengesiz olmasına da neden olur. Bu da şeker hastalığına zemin hazırlayabilir.
HİPERSOMNİA TEDAVİSİ VAR MIDIR?
Hastadan alınan bilgiler ışığında yapılan fizik muayene sonrası hekim tarafından uygun görülen uyku testleri uygulanır. Kesin tanı konduktan sonra hastalığa yönelik uygun ilaç tedavisi başlanır. Tedavide ilk adım, uyku hijyeninin sağlanması ve gece uykusunu etkileyecek olumsuz ortam ve etkenlerin giderilmesi yönünde hasta bilgilendirilir. Düzenli egzersiz ve beslenme önerilerek uyku ve uyanıklık döngüsünün sağlanması hedeflenir. Gerekirse diyet önerilerek beslenme alışkanlıkları değiştirilir. Planlanmış kısa süreli gündüz uykuları önerilebilir.
Yaygın olarak görülen hipersomnia kişilerin yaşamlarını tehdit eden ev, iş ve trafik kazalarına sebebiyet verebilen, sosyal uyumu bozan, kişisel performansın düşmesine sebep olan ve hayat kalitesini son derece düşüren bir hastalıktır. Sağlıklı bir uyku ve sağlıklı bir yaşam için düzenli olarak doktor kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
-
C.Türk 4 yıl önce Şikayet EtYalanlar-İftiralar, Depremler,Afetler, Salgınlar bir türlü bitmiyor?... Bence Kıyamet süreci başladı....Beğen