Beyaz leblebinin faydaları nelerdir? Et yemeyenlerin tüketmesi gereken besin!

Kuruyemiş olarak tüketilen beyaz leblebinin insan sağlığına faydaları olduğunu biliyor musunuz? İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa birçok faydası olan beyaz leblebi hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik. Peki beyaz leblebinin faydaları nelerdir? İşte et tüketemeyenlerin tüketmesi gereken mucize besin beyaz leblebiye ait merak edilen her şeyi haberin detayında görebilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 11.10.2019 08:08 GÜNCELLEME 11.10.2019 08:11 Sağlık
Beyaz leblebinin faydaları nelerdir? Et yemeyenlerin tüketmesi gereken besin!
Beyaz leblebinin faydaları nelerdir? Et yemeyenlerin tüketmesi gereken besin!

Leblebinin beyaz ve sarı olmak üzere iki çeşidi vardır. Ülkemizde İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen nohudun kavrularak gevrek hale gelmesi sonucu leblebi elde edilir. Şeyh Murat Gazi tarafından ıslatılıp kavrulması yapılan leblebi Çorum'da sarı Ege bölgesinde ise kuru tuzlu ve beyaz olur. Kendine has bir tadı olan beyaz leblebi özel fırınlarda kavrulur. Beyaz leblebiyi elde etmek için Türk Gıda Kodeksi'ninde izin verdiği Titanyum dioksit adlı bir madde ile beraber işlem görür. Bu madde yüksek kullanılmadıkça zarar vermez. Leblebi besin değeri yüksek olan bir kuruyemiş olduğundan vücudun ihtiyacı olan bazı vitamin ve minerallerin eksikliğini giderir. Özellikle sporcuların egzersiz öncesi tükettiği bu besin sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, protein, lif, A vitamini ve C vitamini içermektedir. 

Beyaz leblebi

BEYAZ LEBLEBİNİN FAYDALARI NELEDİR?

- Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeleyerek mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarının yaşanma riskini azaltır. 

- Diyet listelerinde ilk sıralarda yer alan beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk verirken, kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur. İçerdiği az yağ nedeniyle bölgesel kilo almayı da önler.

Beyaz leblebinin faydaları

- Lif madde sayesinde hem kilo vermede yardımcı olur hem de kolesterol seviyesini dengede tutarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yaşanma riskini azaltır. Özellikle damar daralmasını önler. 

- İçerdiği antioksidan sayesinde vücudu kısa sürede temizleyerek yenilenmesini destekler. Ayrıca içerdiği yağlar cilt hücrelerinin kısa sürede yenilenmesini sağlayarak kırışıklık gibi cilt sorunlarının yaşanmamasını sağlar. 

beyaz leblebinin faydaları

- Vücudun günlük protein miktarını karşılamak için günde bir tabak kırmızı et tüketilmesi gerekir. Ancak et tüketmeyenler günde bir kase beyaz leblebi tüketerek kırmızı etin karşılayacağı proteini karşılar. 

- Kalsiyum kemik ve diş gelişimi için gerekli bir maddedir. Beyaz leblebi içerdiği bu madde sayesinde kemik sisteminin gelişimini katkı sağlar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ve hamilelerin tüketmesi gerekir. Aynı zamanda anne sütünü artırıcı özelliğe sahiptir. 

beyaz leblebinin faydaları

5 adet limon suyunu 2,5 litre su ile karıştırıp 1 çay bardağı beyaz leblebi 3 gün boyunca düzenli tüketildiğinde kısa süre de kilo vermeye yardımcı olur. 

- A vitamini sayesinde göz sağlığını da korur.

- Sodyum maddesi kandaki basıncı dengeler. Leblebi de sodyum bakımından etkili bir besindir. Bu sayede yüksek tansiyon gibi ciddi durumlar önlenmiş olur. 

YORUMLAR 5
  • Abdullah ihsen 5 yıl önce Şikayet Et
    Antebin vaz geçilmezi NOHUT DÜRÜMÜ, biz nohutu dürüm eder yeriz, leblebiyi size bırakıyoruz (İlikli kemik ile haşlanıp acı sos ile karıştırıp). Afiyet olsun
    Cevapla
  • HalitBinVelit 5 yıl önce Şikayet Et
    Et,in Yerini hiç bir besin almaz!.
    Cevapla
  • Eylül 4 yıl önce Şikayet Et
    Lebleyiyi fakirler için öneriyorlar zaten, et zenginler için
    Cevapla
  • Birrrgull 5 yıl önce Şikayet Et
    Et eski et degil, hsyvanlsra koyluler bile hormonlu ucuz yemi yediriyor...
    Cevapla
  • bekir 5 yıl önce Şikayet Et
    protein olan her besin alır nohut'da %25'dir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR