Yasemin çiçeğinin faydaları nelerdir? Doğada bulunan etkili adet söktürücü...
Zeytingiller ailesine ait olan yasemin çiçeğinin doğada 300 kadar türü bulunmaktadır. Hoş kokusu ile dikkat çeken yasemin çiçeğinin en çok Arap ve Çin olanları kullanılır. Peki yasemin çiçeğinin faydaları nelerdir? Yasemin çiçeği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Parfüm ve kozmetik sektöründe kullanılan yasemin çiçeğine dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
ABONE OLKuzey Amerika kökenli olan yasemin çiçeği, yabani çiçekler arasında geçer. 300'den fazla türü olmasına rağmen en çok kullanılan ise Çin ve Arap yasemin çiçekleridir. İçeriğindeki uçucu yağı yıllar sonra keşfedilmiş. Bu yağ kozmetik ve parfüm sanayisinde sıklıkla kullanılmıştır. Yasemin çiçeği Çin çay olarak sık sık tüketilir. Depresyon ve stres gibi ruhsal hastalıkları rahatlatmak için kullanılan yasemin çayı doğada bulunan en etkili rahatlatıcı çaylar arasında yer alır. Beyaz yaprakları olan yasemin çiçeği olgunlaştıkça meyve üretir. Çoğunlukta beyaz olarak yetişen yasemin çiçeği, enderde olsa pembe ve bor renklerde de görülür. İtalya'da süs bitkisi olarak kullanılan yasemin çiçeği yüzyıllardır keşfedilmiş faydalı bir bitkidir. Eski çağlarda şiddetli adet sancısı çeken kadınlara ve böbrek ağrısı olan hastalara çayı doğal ilaç olarak verilirmiş.
YASEMİN ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI NELEDİR?
- İçerdiği sakinleştirici maddeler sayesinde sinirlerin daha sakin çalışmasını destekler. Bu sayede hormonların salgılanmasını artırarak beyin sağlığını korur. Gün boyu hem çevresel etkiler hem de sağlıksız beslenme ile ortaya çıkan depresyon ve stres için en doğal ilaçtır. Yapılan araştırmalara göre; düzenli tüketilen yasemin çiçeği yağı uykuyu düzenlediği melotanin hormonunu artırdığı gözlemlenmiştir.
- Antifungal, antiviral ve antibiyotik özelliği olan yasemin çiçeğinin yağı uçucu yağ kategorisinde yer alıyor. Yasemin çiçeğinin bu özellikleri sayesinde hücreleri yenileyerek erken yaşlanmanın önüne geçer. Cilt ve saç için oldukça faydalı olan yasemin çiçeği yıpranmış saçları güçlendirirken, sivilceye meyilli cildin dermis tabakasını yeniler.
- Antibiyotik özelliği sayesinde sadece cildi yenilemez aynı zamanda vücudun içeriğinde gezen serbest radikalleri temizler. Bağışıklığı güçlendirir. Hastalıklara karşı vücut direncini artıran yasemin çiçeği, bu sayede kansere meyilli hücreleri de engeller.
- Mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra görülen kuru öksürük boğazı ağır tahribata uğratır. Aynı zamanda bu enfeksiyon sinüs kanallarını tıkayarak burundan enfes alışverişini zorlaştırır. Akciğerlerde ciddi hasarlara neden olan bu iki durumu önlemek için güçlü antibiyotiklere ihtiyaç var. Ancak ilaç olan antibiyotikler vücutta farklı sağlık sorunlarına neden olabileceğinden bu rahatsızlıklar esnasından uzmanların önerdiği ilk şey doğal ilaçlardır. Doğal ilaçlarda en etkisi ise yasemin çiçeği yağıdır. Sıcak suya yasemin yağı damlatıp soluyabilirsiniz. Bu buhar etkisi enfeksiyonların sıvı şekilde vücuttan çıkmasına yardımcı olur.
- Uyarıcı etkiye sahip olan yasemin çiçeği günümüzde sıklıkla yaşanan halsizlik ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarına da iyi gelir. Bazı alternatif tıp uzmanların Yasemin çiçeğini kaynatıp banyoda durulama suyu olarak kullanacağınız suya eklemeyi önerir. Bu su tüm vücuttaki gözeneklerin temizlenmesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.
- Lavanta yağı, portakal yağı ve kekik yağı ile karıştırılarak doğal parfüm elde edebilirsiniz.
- Bazı kadınların hormonal sıkıntılardan dolayı adetlerinde düzensizlik oluşur. Bu da adet zamanlarında şiddetli kanama ve sancılara neden olur. Kurutulmuş bir avuç yasemin çiçeğini bir bardak kaynar suya ekleyin demlendikten sonra süzüp içine limon sıkıp tüketin. Kısa sürede sancısız adet sökmeye yardımcı olur.
- Vücudun bazı noktaları vardır buraya yapılan masajlar vücudun rahatlamasını sağlar. Ense, ayak tabanı, avuç için, alnın tam ortası bu noktalar arasında yer alır. Sardunya, lavanta, nane ve yasemin çiçeğinin yağlarını karıştırarak bu noktalara dairesel masajlar yaparak rahatlatabilirsiniz.
NOT: Yüksek bir sakinleştirici etkisi olduğundan gün içerisinde fazla kullanılmamalıdır. Aksi halde konsantre eksikliğine neden olur.