El ve bilek neden ağrır? Şiddetli el ve bilek ağrısından kurtulma yolları

Günümüzde masa başında çalışanlarda, bilgisayar kullananlarda ve güç kullanılarak yapılan mesleklerde ortak sorunlardan biri de el ve el bileği rahatsızlıklarıdır. Şiddetli, hatta uykudan uyandıracak kadar sancılı ağrıyla kendini gösteren bu rahatsızlıklar kadınlarda daha sık görülüyor. Peki el ve bilek neden ağrır? Evde el ve bilek ağrısına iyi gelen kür tarifi...e

ABONE OL
GİRİŞ 28.06.2019 09:52 GÜNCELLEME 28.06.2019 09:52 SAĞLIK
El ve bilek neden ağrır? Şiddetli el ve bilek ağrısından kurtulma yolları
El ve bilek neden ağrır? Şiddetli el ve bilek ağrısından kurtulma yolları

Yalnızca ilerleyen yaşlara mahsus bir rahatsızlık olarak zannedilse de, esasında el ve bilek ağrılarının oluşum göstermesinin yaş faktörünün dışında birçok hatadan yahut hastalıklardan kaynaklı olarak karşılaşılabilmektedir. Ellerde ağrı ile birlikte karıncalanma, uyuşma veya şişme problemi de yaşanabilen, toplumda yaygın bir şekilde kendini gösterebilen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Vücudumuzun en çok kullandığı organlar olan eller ve bileklerde yaşanan ağrıları geçirmek sanıldığı kadar zor değildir. Fakat öncelikle eller ve bilekler neden ağrır? sorusuna yanıt bulmak gerekiyor.

 

EL VE BİLEK AĞRILARININ BAŞLICA NEDENLER?

Tendinit: Tendonlarda gerçekleşen bir enfeksiyon bilek ağrısı oluşturabilir. Enfeksiyon nedeniyle bilek bölgesinde ağrıya şişlik eşlik eder.

Burkulma: El bileğinde ağrı meydana getiren en önemli sebeplerden biri burkulmadır. Bilek eklemlerin etrafındaki ligamentlerin incinmesi sonucu gelişen bilek burkulmaları elin bir süreliğine hareketini kısıtlar.

Karpal tünel sendromu: Bilekte bulunan sinir dokularının hasar görmesi sonucu işlevini yerine getirememesiyle ortaya çıkan sendrom, kol orta sinirinin bilek ekleminden geçtiği bölgede oluşur.

Eklem iltihabı (artrit): Eklem iltihabının birçok nedeni vardır. El bileği ekleminde yaşanan artroza bağlı olarak gelişir. Eklemin çok zorlanmasından strese kadar pek çok farklı neden eklemlerin iltihaplanmasına neden olabilir.

Ganglion kist: El bilekleri veya parmak eklemlerinde içi sıvı dolu küçük çıkıntılar belirir. Normalde bunlar tendonların üzerine yerleşir ve pek ağrılı olmasalar da rahatsızlık hissi verirerek zayıflığa yol açarlar. Ganglion kistlerinin kaynağı bilinmemekle birlikte eklemler veya tendonların örttüğü artrit veya küçük lezyonlarla ilişkilidir. Tedavi hastaya bağlıdır, bazen antiinflamatuar verilir, bazen kendiliğinden iyileşir. Diğer olgularda sıvıyı boşaltmak için ufak bir operasyon gerekebilir ancak bu tekrar oluşmamasını garanti etmez.

 

Kırılmalar ve İncinmeler: En yaygın görülen bilek ağrısı nedenlerinden bir de ortopedik sakatlıklarıdır. Düşme, çekme, şiddet soncu görülen bilek kırılmaları, el hareketini oldukça kısıtlar. Özellikle spor yapanlarda aşırı ağırlık kaldırmaya bağlı olarak gelişen el bileği incinmesi yumuşak doku hasarı olduğu için uzun süre rahatsız eder.

Tetik Parmak: Çok sık görülür ve ağrılıdır. Parmak kıvrık bir pozisyonda kalır ve düzleştirilemez. Parmağın tendonunu saran kılıfın sertleşmesi sonucu ortaya çıkar. Tetik parmak el işi yapanlarda, elin zarar görmesiyle sonuçlanan tekrarlayıcı hareket gerektiren işlere bağlı oluşum gösterir. Kas ve tendonlarda artrit veya iltihaplanmaya yatkınsanız, parmağınızda bu sorun ortaya çıkabilir.

El ve Bilek Ağrısı Nasıl Geçer?

EL VE BİLEK SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?

Ağırlık antrenmanı yapan biri olun ya da olmayın, aşağıda sıralayacağımız 5 egzersizi bilek sağlığınızı korumak için yapabilirsiniz.

1. Bileği Aşağı Germe

Ön kolunuz yukarı, avuç içiniz dışarı bakacak şekilde parmaklarınızı kendinize doğru gerip 10-15 saniye bekleyin. Daha sonra aynı hareketi diğer eliniz ile tekrar edin. Bu egzerisizi iki eliniz ile de 3er kere yapın.

2. Bileği Yukarı Germe

Bu sefer ön kolunuz aşağı, avuç içiniz dışarı ve parmaklarınız yukarı bakacak şekilde elinizi kendinize doğru gerin. 10-15 saniye bekleyin. Hareketi diğer eliniz ile de tekrarlayarak 3 set uygulayın.

3. Direnç Bandı İle Bilek Esnetme

Elinize bir direnç bandır sararak yumruğunuzu yukarı bakacak şekilde çevirin. Tıpkı dumbbell curl hareketindeki gibi dirseğinizden 90 derece önünüzde elinizi konumlandırın ve bileğinizi kendinize doğru bükmeye başlayın. 3 set 15er kere her iki eliniz ile tekrar yapın.

4. Direnç Bandı İle Tersine Bilek Esnetme

Bir önceki hareketteki gibi elinizle bandı kavrayın, bu sefer ön kolunuz aşağı baksın ve dirseğinizi önünüze 90 derece kırın. Elinizin üst yüzeyi yukarı bakarken bandı yukarı germeye başlayın. 3 set 15er kere her iki eliniz ile tekrar yapın.

5. Tenis Topu Sıkma

Kendinize acı vermeyecek şekilde sıkabildiğiniz kadar tenis topunu sıkın. 5-10 sanite kadar bekleyerek 8-10 kere tekrar edin.

EL VE BİLEK AĞRISINA İYİ GELEN KÜR

El ve kol ağrısı çoğu kişinin şikayetçi olduğu ve günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bir durumdur. Dr. Feridun Kunak, el ve kol ağrıları için portakal lapası tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, portakal kabuğunu haşlayıp içerisine nane yağı, kayısı yağı ve kantaron yağı koyup karıştırdıktan sonra ağrıyan bölgeye uygulanmasını önerdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR