Yüz felci nedir? Yüz felci belirtileri nelerdir? Yüz felci tedavisi nasıl yapılır?

Tıp literatüründe fasiyel paralizi olarak geçen yüz felcinin neden olduğunu biliyor musunuz? Yüz hatalarının kullanımını kısıtlayan ve fiziksel bozukluğa neden olan yüz felcine dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki yüz felci nedir? Yüz felcinin belirtileri nelerdir? Yüz felci tedavisi nasıl yapılır? Kişinin durumuna göre sürekliği değişen yüz felci hastalığına dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 01.08.2019 07:45 GÜNCELLEME 01.08.2019 08:09 Sağlık
Yüz felci nedir? Yüz felci belirtileri nelerdir? Yüz felci tedavisi nasıl yapılır?
Yüz felci nedir? Yüz felci belirtileri nelerdir? Yüz felci tedavisi nasıl yapılır?

Beyne giden uyarıcı sinirlerin yüz kısmındaki olanların deforme olması sonucunda ortaya çıkan yüz felci kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Hareket kaybına sebebiyet veren yüz felci, hem çevresel hem de organlara bağlı nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Aniden ortaya çıkabileceği gibi nedensizce de yaşanabilir. Bell paralizisi adı verilen klinik durumlardan ortaya çıkan yüz felci, yüz kaslarındaki sinirleri etkiler. Yüzdeki sinirlerin kaslar arasına sıkışması ile hatların değişmesine neden olur. Bell paralizisite bağlı yaşanan yüz felci hastalarının yüzde 90'ının iyileştiği gözlemlenmiştir. Ancak inme ya da sinirsel deformasyona dair çıkan durumlarda yüz felcinin düzelme olasılığı daha düşüktür. İnme gibi rahatsızlıklarından yüz felcine neden olduğu biliniyor. İnme yüz sinirlerine zarar vermez. Fakat sinirlerin yüz bölümünden beyne aktarılmasını engeller. Bununla beraber oksijen eksikliği ve beyinde dış basınca bağlı kanama meydana gelir.

yüz felci nedir

YÜZ FELCİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

- Travma sonrası kafatasının hasar alması

- Baş bölgesinde görülen tümörler

- Kulak enfeksiyonları sonucu sinirlerin hasar alması 

- Kene ısırması ile bulaşan bakteriler

- Yüzün şiddetli bir hasar alması

- Vasisella bakterisinin vücuda yerleşmesi

- Beyin ve omuriliği etkileyen guillain-barre sendromu

- Doğum sonrası bebeklerde oluşan yüz hasarları

yüz felcinin nedenleri nelerdir

YÜZ FELCİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Yüzün tek tarafının aşağı yamuk durması

- Göz ve yüz hareketlerinde kısıtlanma

- Konuşmada bozukluk

- Günlük ihtiyaç giderememe

- Çene ekleminde tutukluluk

- İç kulaktan beyinciğe doğru giden şiddetli ağrı

- Etki alan kulağın aşırı duyarlılığı

- İnmeye bağlı gelişen bilinç kaybı, zihin bulanıklığı, vücut hareketlerinde dengesizlik, belirsiz görme kaybı

yüz felcinin tedavisi nasıl yapılır

YÜZ FELCİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yüz felci, bell paralizisi, inme ve diğer hastalıklara bağlı ortaya çıktığından tedavi durumu da çeşitlenir. Buna bağlı bel parazilisine ağız yolu ile ilaç verilerek tedavi edilir. Aynı zamanda yüz kaslarını güçlendirici fizik tedavi uygulanır. Uzmanlar göz rahatsızlığını da tetikleyen yüz felci için tedavi boyunca mutlaka gözyaşı damlası kullanımını tavsiye eder. İnmeye bağlı gelişen yüz felcinde ise Pıhtılaşmadan kaynaklı yaşanan bir durum var ise öncelikle damarda ya da beyinden pıhtılaşma önlenir. Beyne giden sinir hücreleri kuvvetlendirilir. Beyninin hasar almaması için ağır bir ilaç tedavisi uygulanır. Ameliyatla yüz sinirleri düzeltilir. Fizik tedavi ile de yüz kaslarının hareket etme noktası artırılır. İstemsiz kas hareketlerinin de olabileceği göz önünde bulundurularak kişinin yaşadığı duruma bağlı tedavi çeşitlendirilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR