Öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe neden olan hastalıklar nelerdir?

Genellikle üst solunum yolları hastalıkları ile yaşanan öksürük hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Yaşam kalitesini düşüren öksürüğün altında aslında birçok hastalığın yattığını biliyor muydunuz? Peki öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe neden olan hastalıklar nelerdir? Tüm sorunların yanıtı haberin detayında...

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2020 06:12 GÜNCELLEME 08.04.2020 10:07 Sağlık
Öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe neden olan hastalıklar nelerdir?
Öksürük neden olur? Öksürük nasıl geçer? Öksürüğe neden olan hastalıklar nelerdir?

Solunum yolları ya da boğazda yaşanan herhangi bir deformasyon nedeniyle yaşanan duruma öksürük denir. Genellikle hastalık olarak görüle öksürük aslında solunum yollarını korur. Öksürük iki farklı nedenden dolayı ortaya çıkar. Balgamın geldiği öksürük kronik kabul edilir. Bu durum üç haftadan fazla sürer. Nezle, sinüzit, farenjit ve akciğere yabancı bir cismin kaçması ile oluşur. Kuru öksürükte ise balgam meydana gelmez Bazı uzmanlara göre öksürük psikolojik nedenlerden ötürüde yaşanabilir. Bunların dışında kronik kulak hastalığı, uzun süreli kullanılan ilaçlar ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da neden olabilir. Süresi ve şekli öksürüğün ortaya çıkma nedenine işarettir. 

TIKLA OKU: BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KURU ÖKSÜRÜK EN HIZLI VE ETKİLİ NASIL GEÇER?

öksürük neden olur

ÖKSÜRÜĞE NEDEN OLAN HASTALIKLA NELERDİR?

- Sigara nikotin bakımından zengin olduğundan akciğerlerdeki hava süzmelerini kapatmaya neden olur. Bu da akciğerde bakterilerin ve mikropların birikmesine zemin hazırlar. Balgamın oluşmasına neden olan bu ortam öksürüğün yaşanmasını sağlar. Böylece vücut rahatsızlıkla oluşan balgamı öksürük yoluyla atar.

- Mide asidinin artması ve kaslarının düzgün çalışmamasıyla oluşan reflü yemek borusundan ağza kadar gelmesine neden olur. Bu acı ve yanma nedeniyle öksürme başlar.

- Mevsimsel geçişlerden dolayı genizde iltihap birikir. Bu iltihabı artmak için refleks olarak öksürüğe neden olur. Ancak uzun süreli öksürme boğaz tahrişine ve ses tellerinde hasar oluşturur. Aynı zamanda öksürme ile iltihabın kulağa ve sinüs kanallarına yerleşme durumu olur.

- Uzun süreli kronik öksürükler ise akciğer kanserine işaret olabilir. Yani akciğer kanseri öksürüğe zemin hazırlayan hastalıklar arasında yer alır. Aynı zamanda koah ve astımda öksürüğün yaşanmasını sağlar.

- Yapılan bazı araştırmalarda ilaçlar inatçı öksürüğe neden olur. Psikolojik durumlarda da vücutta iki tip öksürme yaşanır. Biri alışkanlık diğeri ise tik olarak bilinir. Kendiliğinden ortaya çıkar. Uyku sırasında görülmez.

- Öksürüğün yaşanmasına neden olan en sık durum ise alerjidir.Alerjik rinit, alerjik bronşiyal, atopik dermatit ve besinler öksürüğe zemin hazırlar.

öksürük nasıl geçer

ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Uzun süreli öksürüklerde mutlaka bir uzmana danışılması gerekiyor. Çünkü öksürüğe neden olan bir çok hastalık vardır. Bu yüzden öncelikle öksürüğe neyin neden olduğu tespit edilir. Tedavi süreci ona göre başlar. Normal mevsim geçişlerin iltihaplanma gibi hastalıklar durumunda evde doğal yollarla tedavi edilir. Bunun dışındaki durumlarda boğaz tahribatının artmaması için bir uzmana görülmesinde fayda var. Öksürüğü önlemek için;

- Tozlu ve kirli kapalı ortamlarda uzak durmak gerekir.

- Düzenli spor ve yürüyüş yapmak ciğerleri temizler.

- Kafein ve nikotinden uzak durmak.

- C vitamini tüketimini artırmak düzenli ve dengeli beslenme

- Gün içinde 3 litre su tüketmek ancak su kesinlikle soğuk olmamalı

- Elma ve ayva kabuklarının içine bir tatlı kaşığı ıhlamur ekleyerek iyice kaynatın. Bu karışımı önceden sıkılmış yarım bardak limon suyuna ekleyip tüketin. 

- Kuru yasemin çiçeği, iki diş karanfil, bir çay kaşığı zencefil ve portakal kabuklarını kaynatın. 10 dakika kaynattıktan sonra süzüp içine bal ya

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR