Avokadonun faydaları nelerdir? Avokado nasıl tüketilir? Avokado hangi hastalıklara iyi gelir?

Tropik meyveler arasında yer alan avokadonun insan sağlığına faydaları olduğunu biliyor musunuz? Yapılan araştırmalarda kanserli hücreleri yok ettiği tespit edilen avokado aynı zaman kandaki kötü kolesterol seviyesini de düşüren maddeler bakımından zengindir. Peki avokadonun faydaları nelerdir? Avokado nasıl tüketilir? Avokado hangi hastalıklara iyi gelir? Tüm soruların yanıt haberimiz detayında bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 02.11.2019 08:26 GÜNCELLEME 02.11.2019 08:28 Sağlık
Avokadonun faydaları nelerdir? Avokado nasıl tüketilir? Avokado hangi hastalıklara iyi gelir?
Avokadonun faydaları nelerdir? Avokado nasıl tüketilir? Avokado hangi hastalıklara iyi gelir?

Ana vatanı Orta Meksika olan avokado, kapalı tohumlar sınıfında yer alan tarçın ve kafur ağaçlarını da içine alan defne ailesine aittir. İçine büyük bir tohum olan meyvenin dış kabuğu soyularak tüketilir. Yeşil ve siyah renkleri olan avokadonun içi sarı yeşil tonlarındadır. Çiğ ve taze tüketilebildiği gibi yemek ya da salatalara da eklenebilir. Akdeniz iklimine uyumlu olan avokado, bütün sıcak iklimlerde rahatlıkla yetişir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde üretimi yapıla avokado ayrıca Rize'de yetişen bir meyvedir. Avokadonun tarihçesi çok eski yıllara dayanır. M.Ö 10.000 yılında mağaralara resmi çizilen avokadoyla ilgili eski yazıtlarda da bilgiler bulunur. 1970'li yıllarda Amerika'dan deneme amaçlı getirilen avokado fidanlarından sonra beğeni ve talep artında üretim hız kazandı. Halk arasında o zamanlar meyveye Amerikan armudu da denirdi. 

avokado

AVOKADONUN FAYDALARI NELERDİR?

- Muzdan daha fazla potasyum içerir. Bu sayede kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve felç geçirme risklerini düşürür. Uzmanlar bir avokadonun vücudun ihtiyacı olan potasyumu kolayca karşıladığını vurguluyor.

- Yüzde 30'u liften oluşan avokado, diyet listelerinde ilk sırada yer alır. Sindirim sistemini rahatlatan avokado, metabolizmayı hızlandırır. Kilo vermeyi kolaylaştırmanın yanı sıra hem vücudun yağ yakımını hızlandırır hem de enerjisini yükseltir. 

avokado kalp

- İçerdiği oleik asit yağ ile zeytin yağının içindeki doymamış yağ asidi ile aynıdır. Bu sayede içerdiği yağ vücuda oldukça fayda sağlar. Hücrelerin dokularındaki fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını destekler. 

- Yapılan bir araştırmada belli bir kısım kişiye avokado verilirken diğer kişilere avokado verilmemiş. Bir ay sonra kişilere kan testi yapılmış düzenli avokado tüketen kişilerin kolesterol seviyesi düşükken tüketmeyen diğer kısmın kötü kolesterol seviyesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. 

avokado diyet

- Güçlü bir antioksidan olan avokado, vücut içindeki toksin ve asit oranını azaltır. Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Özellikle kemoterapi gören hastaların tüketmesi gerektiğini belirten uzmanlar, hücrelerin radyasyondan hasar almasını engellediğini söylüyor.

- Göz sağlığında etkili olan lutein ve zeaksantin maddeleri bakımından da zengin olan avokado, katarak gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Göz içindeki sıvı ve vitamin oranını artırarak görme kaybını azaltır.

avokado kolesterol

- İçeriğinde yağ oranı yüksek olmasına rağmen faydalıdır. Bu yağ tiroidlerin çalışmasını destekleyerek hormonları dengeler. Sinir sisteminin işlevselliğini artırarak da ruhsal hastalıkların oluşumunun önüne geçer. Özellikle günümüzde yaygın olan depresyon ve stres gibi hastalıkları engeller. 

- Artrit aslında vücut sağlığında kronik hastalıklara sebep olur. Ancak avokadonun içerdiği artrit kemik sağlığı için fayda sağlar. Bunun yanı sıra kemik erimesi gibi ileri yaşlarda görülen hastalıkların riskini düşürür. 

avokado besin değeri

- İçeriğinde demir, çinko, fosfor, magnezyum, potasyum, manganez, bakır, C, E, K ve B kompleksi vitaminleri bulunur.

- Spor yapanlara özellikle önerilen avokado, yüksek enerjisi sayesinde kişinin çabuk yorulmasını engeller. 

AVOKADO NASIL YENİR?

Dış kabuğu soyulup içindeki tohum çıkartılarak tüketilebilen avokadonun aynı zamanda çayı da yapılır. Yapraklarıyla beraber bir bütün avokado kesilerek 3 su bardağı su ilave edilerek kaynatılır. Elde edilen çay hem tüketilebilir. Hem de içine pamuk batırılarak cilde sürülerek tonik etkisi verebilir. Ancak hamile kadınlar tüketmemeli.

avokado zararları

AVOKADONUN ZARARI VAR MIDIR?

Hamile ve emziren annelerin kesinlikle tüketmeden bir uzmana danışmaları gerekir. Ayrıca latekse karşı alerjisi olan, hassas ciltli kişiler, kronik ilaç kullananlar ve üst solunum yolları hastalıklarıyla mücadele eden kişilerin tüketilmesi önerilmez. Aşırı tüketildiğinde ise kaşıntı, kızarıklık, ağız içi yaralara neden olabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR