Ünlülerin yaşadığı tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Geçtiğimiz günlerde Cihangir'de görüntülenen Teoman, tükenmişlik sendromu yaşadığını itiraf etti. Daha öncede birçok ünlü isim bu hastalığı yakalandığını açıklamıştı. Peki Ünlülerin yaşadığı tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Kişinin yaşam kalitesini düşürüp sosyallikten uzaklaştıran bu ruhsal rahatsızlık hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.

ABONE OL
GİRİŞ 12.04.2020 10:59 GÜNCELLEME 12.04.2020 13:56 Sağlık
Ünlülerin yaşadığı tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?
Ünlülerin yaşadığı tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Uzun süredir ekranlardan uzak duran Teoman, geçtiğimiz günlerde bir arkadaşıyla görüntülendi. Ünlü şarkıcı kendisini görüntüleyen muhabirlere yorulduğunu bu yüzden her şeyden uzak durduğunu söyledi. Teoman "Çok yoruldum, tükenmişlik sendromu yaşıyorum. Ben yarı emekli oldum. Sadece bir iki single yayınlayacağım. Kimseyle de düet yapmayacağım" şeklinde konuştu. Ünlüler dünyasında sık sık karşımıza çıkan tükenmişlik sendromu herkesin yaşayabileceği bir ruhsal bunalım halidir. Günümüzde her dört kişiden en az 2'sinde ortaya çıkan bu sendromun tedavisi mümkündür. Ancak yoğun şekilde yaşayan ve tedavi görmeyen kişileri intihara meyili duruma bile getirir. Hastalık kişinin yoğun iş hayatında kendini çevresine göre daha başarısızı ve pasif hissetmesiyle ortaya çıkar. Buna paralel kişi de yorgunluk ve bitkin durumlar seyir olarak ilerler. Sinsi bir rahatsızlık olan tükenmişlik sendromu, yavaş yavaş ilerler aniden patlar. Hastalığın semptomları artıkça kişinin yaşam kalitesi daha fazla düşer. Dayanılmaz noktaya geldiğinde kişi çevresinden işinden uzaklaşmaya başlar. İlk olarak 1974 yılında Herbet Freudenberger tarafından kişinin yaşadığı duygusal çöküşün tükenmişlik sendromu olduğunu ortaya koymuştur. O yıllarda pek çok bilim insanı kişilerin yaşadığı bu durumlar farklı isimler vermiştir. Bunlardan biride Chirtina Maslach'tır. Maslach bu durumu herkesin yaşamadığını genel olarak iş ortamında olan insanların yaşadığını vurgulamıştır. Daha sonraki yıllarda Dünya Sağlık Örgütü bu sendromu hastalık listesine ekledi. 

tükenmişlik sendromunun belirtileri

TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Sürekli olumsuz düşünme hali

- Depresif ve pesimistlik 

- Kolay işler karşısında bile çabuk yorulma

- Toplum içinde kendini değersiz görme 

- Kronik uykusuzlukla beraber bedensel ağrılar

- Sinir hücrelerindeki deformasyon nedeniyle unutkanlık ve dalgınlık

- Solunum güçlüğü, kalp ritim bozukluğu

- Sindirim bozuklukları

- İş ortamında güvensiz ve beceriksiz hissetme

- Kalabalık yerlerde çabuk sıkılma

- Sürekli karanlık yerlerde tek başına oturma

- Uzun süreli düşünme hali gibi belirtilerle kendini gösterir. Ancak bu belirtiler hemen hemen her ruhsal hastalıkta mevcuttur. Tükenmişlik sendromu noktasında bu durumları sürekli ve şiddetli olması önemlidir. Kişi genellikle başkalarına Hayır diyemez. İş ortamının hep baskıcı olduğunu düşünür. Uzmanlara göre bu hastalığı çok fazla duygusal ve fedakar olan insanlar yaşar. 

tükenmişlik sendromu tedavisi

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN TANISI NASIL KONUR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Hastalığın tanısı için belirtilerin şiddetli kendini göstermesi gerekir. Bunun akabinde psikolog kontrolünde kişi tedavi sürecine başlar. Hastaya Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MBI) uygulanır. Bu testler sonrası sendromun seviyesi belirlenir. Burada en önemli durum doktorun tetkikleri dikkatli yapması gerekir. Çünkü yukarıda bahsedildiği gibi hastalık başka ruhsal rahatsızlıklarla aynı belirtileri gösterir. Öncelikle doktor tükenmişlik sendromundan tam emin olduktan sonra ruhsal süreci düzeltmeye yönelik tedavilere başlar. Hangi durumun hastalığı tetiklediği tespit edilerek öncelikle o çözülür. Hastanın daha öz güvenli olması için testler ve konuşmalar yapılır. Kişinin mutlu olduğu her şey daha fazla ağırlık vermesi istenir. Ayrıca sinir hücrelerindeki deformenin giderilmesi için doğal besinler önerilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz ve kişisel bakım bu noktada önemlidir. Tedavinin olumlu sonuç vermesi için kişinin de tedaviye karşı olumlu olması gerekir. 

YORUMLAR 17 TÜMÜ
  • isimsiz 4 yıl önce Şikayet Et
    vah vah vah. ,biz o hastaligi hergun yasiyoruz.
    Cevapla
  • İslam 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah var keder yok
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    hahaha, iman dipte olunca uydurulan bahaneye bak, her şeyi dünyadan beklersen tükenir her şey, Steve Jobs ın son sözlerine bir bak, ibret için.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Namaz abdest zikir bu hastalığı tedavi eder
    Cevapla
  • yorumcu baba 4 yıl önce Şikayet Et
    Rakısı bitmiştir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR