Papatya çayının faydaları neler? Papatya çayı neye iyi gelir? (Besin değeri)

Kan şekerini önemli ölçüde dengeleyen papatya çayı tam bir şifa deposu. Zihinsel ve bedensel dinginliği sağlayıp uyku kalitesini arttırın papatya çayı bir çok hastalığa şifa oluyor. Peki papatya çayının besin değeri nedir? Papatya çayı neye iyi gelir? İşte tüm merak edilenler...

ABONE OL
GİRİŞ 13.12.2019 10:25 GÜNCELLEME 13.12.2019 10:26 SAĞLIK
Papatya çayının faydaları neler? Papatya çayı neye iyi gelir? (Besin değeri)
Papatya çayının faydaları neler? Papatya çayı neye iyi gelir? (Besin değeri)

Bahar aylarında yabani bitki olarak yetişebilen papatya doğadaki en güzel çiçelerdendir ve anavatanı Türkiye’dir. Bundan dolayı da her yerde karşımıza çıkmaktadır. papatyalar vaktinde ve doğru bir şekilde toplanırsa insan sağlığına birçok olumlu etkisi vardır. Mayıs ve haziran ayında yetişen papatya, saplarından ayrılarak toplanıp kurutulur. Vaktinden toplanan papatyalar vaktinde tüketilmelidir. 1 yıldan fazla bekletilen papatyalar sağlığımız için çok da bir fayda gösteremezler. Papatya çayının tavsiye edilen tüketim miktarı günde ortalam 2 fincandır.

 

PAPATYA ÇAYININ FAYDALARI NELER?

Papatya çayının içerdiği antioksidanlar sayesinde sağlığımıza ciddi faydaları vardır. Üst solunum yolları, gastrit, ishal, safra kesesi gibi hastalıkları için yararlıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kaslarını gevşetip krampları azaltır. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. 

Adet Dönemi Semptomlarını Azaltır

2010 yılında yapılan bir araştırma da 1 ay boyunca papatya çayı tüketen kadınların adet kramplarında azalma görülmüştür. 

 

Kan Şekerini Dengeler

Düzenli olarak papatya çayı tüketen diyabet hastaları kan şekerinde düzelmeler görülmektedir.

Sakinleştirici Etkisi

Zihinsel ve bedensel dinginliği sağlayıp uyku kalitesini arttırır.

Bebekler Üzerindeki Faydası

Papatya çayı ılık bir şekilde az miktarda bebeklere verildiğinde gaz çıkarmasına yardımcı olur ve bebeğin uyku kalitesini arttırır.

Kemik Erimesini Önlemesi

Kemik erimesi, kırılması, şekli bozulmasına engel olduğu görülmektedir. Özellikle kadınlarda menopoz sonrası görülen kemik erimelerine karşı önleyici olduğu saptanmıştır. 

Diş Etlerine Faydaları

Ağız iltihabını iyileştiren etkisi vardır. Apse tedavisinde ise gargara yapılarak diş etlerini rahatlatır.  Bir bardak suya bir tutam papatya eklenerek kaynatılır, ardından süzülen çayla diş fırçanızı yıkayıp dişlerinizi fırçalayın. Ayda 2-3 kez yapılması tavsiye olunur. 

Karaciğere Faydaları

Papatyanın içinde bulundurduğu maddeler karaciğerin temizlenmesi, korunması ve sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. 

Papatya Çayı Besin Değerleri (150 gr)

Kalori: 3
Karbonhidrat: 0.3
Sodyum: 9
Potaysum: 10
Kalsiyum: 2