Mide ağrısına ne iyi gelir? Gece mide ağrısını geçirmek için doğal tedaviler

En hassas organların başında mide ağrısını özellikle yanlış ve yetersiz beslenme tetikler. Aşırı kilo, uzun süre aç kalma, stres, gaz sıkışması gibi nedenlerle ortaya çıkan mide ağrısına ne iyi gelir? Çok şiddetli olmayan ve kısa sürede geçen mide ağrıları evde uygulanan doğal yöntemlerle çare bulabilirsiniz.

ABONE OL
GİRİŞ 28.12.2019 15:35 GÜNCELLEME 28.12.2019 15:35 SAĞLIK
Mide ağrısına ne iyi gelir? Gece mide ağrısını geçirmek için doğal tedaviler
Mide ağrısına ne iyi gelir? Gece mide ağrısını geçirmek için doğal tedaviler

Mide ağrısını özellikle yanlış ve yetersiz beslenme tetikler. En hassas organlardan olan mide yeme içme alışkanlıklarından hemen etkilenebilir. Stres, aşırı sigara-alkol tüketimi mide ağrısını tetikleyen unsurlardandır. Eğer teşhis konulmamış bir hastalığınız yoksa hazımsızlık ve şişkinlikten kaynaklanabilir. Çok şiddetli olmayan ve kısa sürede geçen mide ağrıları evde uygulanan doğal yöntemlerle tedavi edilebilir. Kısa süreli olan bu ağrıların nedenini tespit edilip önlem alındığında ağrının da önüne geçilebilir. Fakat uzun süreli ve şiddetli mide ağrılarını dikkate alarak doktora danışılması gerekir.

 

Günlük yaşamda mide ağrısına sebep olan bazı faktörler şöyledir:

- Hazımsızlık
- Uzun süre aç kalma
- Aşırı yağlı yemek yeme
- Gaz sıkışması
- Stres
- Aşırı kilo
- Baharatlı yiyecek tüketme alışkanlıkları gibi. 

Bu sebeplere bağlı olan ağrıların önüne alışkanlıkların değiştirilmesiyle geçilebilir. Fakat beslenmeye ve strese bağlı olan nedenler dışında mide ağrılarına sebep olan bazı sağlık sorunları da vardır ve ancak bu ağrılar doğru tedavi ve beslenme ile önlenebilir. 

MİDE AĞRISINA SEBEP OLAN SAĞLIK SORUNLARI

Reflü: Mide asidinin yemek borusuna ve oradan ağıza kadar gelmesidir. Başta midede ve boğazda yanma görülür. Midede yemek öğütme işleminin ardından mide asidinin yemek borusuna kaçmasıdır. Uzun süreli olursa ve tedavi edilmezse yemek borusunun kendini koruyamayıp tahrip olmasına neden olur. Bu da beraberinde birçok hastalığı getirir.

Gastrit: Mide iç yüzeyini döşeyen mukoza adlı maddenin iltihaplanması sonucu oluşan rahatsızlıktır. Mide asidinin çok fazla üretilmesiyle mide duvarının koruyucu iç tabakasının zarar görmesinden kaynaklanır. Sigara ve alkol kullanımı, bakteri, virüs enfeksiyonları, besin alerjileri, stres gibi sebeplerden oluşur. Bulantı kusma şişkinlik mide ekşimesi iştahsızlık belirtiler.

İlaç Kullanımı: Aşırı ilaç kullanımı midenin iç yüzeyini kaplayan maddenin zarar görmesine bağlı olarak midede ağrıya yol açar. 

Ülser: Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağında aşınmalar sonucu oluşan yaradır.  Oluşan yaralar mide ve onikiparmak bağırsağını koruyan tabakayı incelterek zayıflatır midede yaralar oluşturur. Dengesiz ve sağlıksız beslenmek, uzun süre aç kalmak, uykusuzluk, asitli gıdaların fazla tüketilmesinden, sebze ve meyvelerin yeteri kadar tüketilmemesinden kaynaklanır.

 

 

MİDE AĞRISINA NE İYİ GELİR? DOĞAL YÖNTEMLER NELERDİR?

Mide ağrısı, eğer çok şiddetli ve uzun süreli değilse doğal yöntemlerle müdahale edilebilir. Ancak, şiddetli ve uzun süreli olan mide ağrıları için doktora danışılması gerekir.

Mide ağrılarına iyi gelen bazı doğal yöntemler şöyledir:

Zencefil Çayı: Düzenli tüketildiğinde mide fonksiyonlarını güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, bulantıyı önler. 

Çiğ Patates Suyu: Midedeki asit oranını düşürerek, ülser yaralarına iyi gelir. Midedeki yanmayı azaltır. 

Karnabahar: Haşlanmış karnabahar midedeki asitlenmeye engel olur. Midedeki koruyucu tabakayı korur, ülser yaralarını ve gastriti önler.

Ispanak: Buharda pişmiş baharatsız ve az yağlı ıspanak mide ağrısını hafifletir.

Elma Sirkeci: Yarım litre suya karıştırılan 1-2 çay kaşığı elma sirkesi ülser tedavisinde kullanılabilir.

Muz: Mide enzimleri ve hücrelerini arttıran yapısı sayesinde tahribatı önleyerek mideyi rahatlatır. Yanma hissini alır.

Süt ve Yoğurt: Sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur, mide ağrısını hafifletmek için  bir bardak doğal süt yada bir kase ev yapımı yoğurt tüketmek tavsiye edilir.

Tarçın: Midedeki asit oranının dengeleyen tarçın, yoğurda katılarak yenebilir.

Zeytinyağı: Safra salgısının dengeli bir şekilde salgılanmasına yardımcı olur, 1-2 çay kaşığı zeytinyağını doğrudan tüketilmesi mide ağrısını hafifletir.

Papatya Çay: Strese bağlı olan mide ağrılarında psikolojik olarak kişiyi rahatlatan papatya çayı mide ağrısının da önüne geçer.

Nane: Ülser ve gaz sıkışmasına iyi gelir, nane çayı veya nane limon yaparak tüketilebilir.

YORUMLAR 2
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    süt mısırı müthiş.
    Cevapla
  • ali selvi 4 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar şiddetli karın ağrısını, 1 çay kaşığı toz tarçın içtiğinizde max. 15 dk. da keser. ayrıca 1 çay kaşığı zencefil şişkinliği alır. 20 yıllık ibs hastasıyım (damdan düşmüş yani) beyaz ekmek sarımsak soğan nohut fasülye pırasa turp ve baharatlı yiyeceklerden de sakınmanız lazım değişimi göreceksiniz.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR