Panik atak belirtileri nelerdir? Sık rastlanan panik atak nasıl geçer tedavi yöntemleri?

Panik atak belirtilerinin başında göğüste sıkışma, nefes alamama, ani titreme gibi bir çok etken sayılabilir. Genel olarak 20-35 yaşları arasında görülen panik atak hastalığında her şeyin sonunun geldiği ve kötü şeylerin yaşanacağı gibi korkular hissedilir. Peki panik atak tedavisi nasıl uygulanır? İşte bu hastalıkla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 30.12.2019 14:28 GÜNCELLEME 30.12.2019 14:31 SAĞLIK
Panik atak belirtileri nelerdir? Sık rastlanan panik atak nasıl geçer tedavi yöntemleri?
Panik atak belirtileri nelerdir? Sık rastlanan panik atak nasıl geçer tedavi yöntemleri?

Panik atak beklenmedik bir şekilde farklı nedenlerden kaynaklı olarak yaşanan kaygı, korku ve önüne geçilmez sıkıntı nöbetleridir. Son yıllarda daha sık görülmeye başlayan bu hastalık kişide ölüm korkusu, kalp krizi geçirme, felç kalma, her şeyin sonunun geldiği ve kötü şeylerin yaşanacağı gibi korkulara hapseder.

Göğüste sıkışma, nefes alamama, midede kelebeklerin uçuşması, titreme en sık görülen belirtileridir. Bu belirtilerin yaşanmasının ardından hasta öleceğini düşünmeye başlayarak daha da panik olur.

Hastanın bu döngüden kurtulması için çevresindekilerin de yardımıyla yavaş yavaş nefes aldırarak sakinleştirmeye çalışılmalıdır. Bu kriz tek başına bir sağlık sorunu değildir, büyük heyecanlar ve depresyondan kaynaklı olabilen ruhsal bir hastalıktır. Birdenbire başlar, şiddetlenerek devam eder ve belli bir süre sonra kendiliğinden geçen nöbetler halinde görülür. 20-35 arası hastalığın en sık görüldüğü yaş aralığıdır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

 

PANİK NEDEN OLUR?

Panik atağın bilimsel nedenleri sayacak olursak:

- Beyindeki bazı sinir hücrelerinin dengesiz olarak salgıladıkları hormonlar
- Genetik yatkınlık
- Sigar, alkol, aşırı kafein tüketimi 
- Kullanılan bazı ilaçlar kişinin ruhsal dengesini bozabilir
- Antidepresan gibi ilaçların aniden bırakılması
- Kadınlarda adet döneminde yaşanan semptomlar

Psikolojik nedenleri:

- Kötü bir çocukluk geçirmek
- Cinsel saldırıya uğramak
- Sevdiklerinin kaybı
- Korku ve strese bağlı olarak hızlı soluk alıp verme panik atak nöbetlerine neden olan faktörlerdendir. 

PANİK ATAK BELİRTİLERİ

Ruhsal ve fiziksel nedenlerden kaynaklanan panik atak nöbetlerinin belirtileri şöyledir:

-
Nefes darlığı
- Terleme
- Titreme
- Göğüs daralması
- Baş dönmesi
- Üşüme yada ateş basması
- Ölüm korkusu gibi kişiyi çıkmaza sokan belirtilerdir.

 

Panik atağın ne zaman nerede olacağı belli olmadığı için kişinin günlük hayatında her an bir nöbet yaşayacağı korkusu ve yukarıda ifade edilen belirtilerin aniden vuku bulması kişinin  sosyal yaşamında aksaklıklara mahal verebilir. Bazı hastalar yukarıdaki belirtileri yaşamamak için kontrolsüz sakinleştirici ilaç kullanımına ve alkole başvurarak krizleri yatıştırmaya çalışır. Bu gibi yanlış yöntemlere sığınmak, sonrasında daha büyük nöbetlerin yaşanmasına neden olabilir.  

PANİK ATAK TEDAVİSİ

Tedavisi mümkün olan bu hastalık, ilaç ve bilişsel-davranışçı yöntemleriyle tedavi etmeye çalışılır. İlaç tedavisi beyin ve sinir sisteminin kontrolsüz salgılayan hormanların düzene sokulmasını sağlar. Böylece hastada oluşan sinir ve kaygı bozukluklarının önüne geçilir. İlaç kullanmak ve bırakmak kesinlikle doktor kontrolünde olmalıdır. 

Bilişsel-davranışçı tedavi yöntemi de hastanın yaşadığı krizlerin zararsız ve geçici nöbetler olduğu konusunda rahatlatmaya çalışılır. Panik atağın nüks etmesine bağlı yaşadığı korkunun kademe kademe üstüne giderek korkularını aşması konusunda yardımcı olmaya çalışılmalıdır. 

Bu tedavi yöntemlerinin ikisi de aynı anda uygulandığında daha etkili bir sonuç alınır. Fakat tedaviden sonra hastalığın tekrarlanma olasılığı vardır. Krizler tekrar başlasa bile bu krizlerinden kaynaklı kalp krizi, felç ve ölüm yaşanmaz. Hasta bunu kabul edip, geçirdiği tedavileri de düşünerek sakinliğini korumak için elinden geleni yapmaya çalışmalıdır.

Panik atak tedavisinde doğal çözümler olarak yeşil çay, papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı gibi bitkisel yöntemlerin yanına ılık duş ve sakin nefesler almak krizlerin yaşanmasına engel olabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR