Soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer?

Nadiren görülen alerjik reaksiyonların başında soğuk alerjisi gelir. Pek çok kimsenin bilmediği hatta hastanın bile yaşarken fark etmediği farklı hastalıklarla karıştırdığı soğuk alerjisi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Peki soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer? Vücutta çeşitli kızarıklıklara neden olan soğuk alerjisine dair her şey haberin detayında.

ABONE OL
GİRİŞ 04.01.2020 08:02 GÜNCELLEME 04.01.2020 11:26 Sağlık
Soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer?
Soğuk alerjisi nedir? Soğuk alerjisinin belirtileri nelerdir? Soğuk alerjisi nasıl geçer?

Keskin soğukluklar da cildin en savunmasız anında ortaya çıkan soğuk alerjisi,ciltte; kuruma, çatlama ve kanama gibi sorunlara neden olur. Ancak soğuk alerjisi sadece soğuk havalarda değil soğuk yiyecek ve içeceklerden de kaynaklı yaşanır. Cilt dokusunu olumsuz etkileyen bu hastalık bağışıklık sistemini etkileyen immun sistemin reaksiyon göstermesi ile ortaya çıkar. Vücut ısısından daha düşük olan hava ile karşı karşıya kalan cilt yanmaya başlar. Daha sonra şiddetli kaşınmaya başlayan cilt dökülme ya da kanamaya maruz kalır. Halk arasında soğuk kurdeşen olarak bilinen bu alerjik reaksiyon nadir görülür. Ancak yaşanılan belirtiler başka hastalıklarla da benzer olduğundan buz-küp testi uygulanır. Bu uygulamada buzun maruz kaldığı bölge 5 dakika sonra kızarmaya ya da kabarmaya başladığında kişinin tanısı konulur. Yüksek soğuğa karşı alerji olduğu gibi yüksek sıcaklığa karşıda alerji vardır. Aşırı soğuğa maruz kalan vücut histamin seviyesini yükselterek vücudun kaşınmasına sebep olur. Fazla salgılanan histamin sadece kaşıntıya değil aynı zamanda damar genişlemesi, düşük tansiyon ve alerjik şok gibi sağlık sorunlarına zemin hazırlar. 

soğuk alerjisi olan kişi normal üşüyen kişiden iki kat daha fazla soğuktan etkilenir

SOĞUK ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR? 

- Artan histamin seviyesi kaşıntıya neden olur. Vücut kızarır. Buna bağlı kanamalar yaşanır.

- Genişleyen damarlardan dolayı kalp riitm bozukluğu ortaya çıkar. 

- Göğüs darlığına bağlı nefes alamayan hasta basınç farkı görülür. 

- Vücudun belirli bölgelerinde dökülmelere bağlı yaralar belirir.

- Aniden düşen tansiyon gibi belirtilerle kendini gösterir.

soğuk alerjisi olan bir kişinin cildinde bunlar ortaya çıkar

SOĞUK ALERJİSİ NASIL GEÇER?

Kesin bir tedavisi bulunmayan soğuk alerjisinin beraberinde gelişen sağlık sorunları kontrol altına alınmaya çalışılır. İlaç tedavisi uygulanan bu hastalıkta histamin seviyesi korunmaya çalışılır. Çünkü yükselen histamin seviyesi vücuttaki protein ve kollajen oranını düşürür. Bu durum hastayı tamamen savunmasız kılar. Zamanında tedavi edilmediğinde hücrelerin mutasyona uğramasına neden olur. Hastalık 15-30 yaşları arasında bağışıklığı zayıf kişilerde görünme olasılığı yüksek olduğundan antikor seviyesi artırılarak vücudun direnci güçlendirilir. Yüksek geçen bu alerjik durum eklem ve romatizmal hastalıklara davetiye çıkartır. Bu tarz kötü sonuçlar doğurmadan hastanın soğuktan korunması sağlanır. İlaç yöntemi ile histami seviyesi dengelenir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR