Zatürre nedir? Zatürrenin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Solunum yolun hastalıklarıyla karıştırıldığından tedavisi sekteye uğrayan zatürre dikkate alınmadığında tehlikeli sonuçlara varabilir, mikroplara karşı savaşamayan kişilerde akciğerlerin iltihaplanmasıyla görülen önemli bir hastalıktır. Vücut direncinin düşük olduğu kişilerde görülen zatürrenin belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?
ABONE OLZatürre, her mevsim görülebilen ancak özellikle kış aylarında kendini daha çok gösteren bir hastalıktır. Yüksek ateş, baş ağrısı, nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık genelde vücut direncinin zayıf olduğu çocuk ve 60 yaş üzeri kişilerde görülür. Akciğerde bulunan hava keseciklerinin farklı nedenlerden kaynaklı olarak iltihaplı sıvı ile dolma durumudur. Zatürre, çeşitli virüs, mantar ve bakterilerden kaynaklanan akciğer enfeksiyonudur ve hemen teşhis edilip tedaviye başlanmaz ise ciddi neticeler doğurabilir. Vücudun yaratılış gereği kendi çalışma sistemi vardır. Bu çalışma sisteminde sindirim kanalında bulunan mikropların ciğerlere bulaşması durumu gerçekleşir. Sağlıklı bir insan bu mikropları yok ederken vücut direnci düşük olan kişilerin zatürre olmasına neden oluyor. Zatürre solunum yolu hastalıklarıyla hemen hemen aynı belirtileri gösterdiği için grip, nezle vs gibi mevsimsel hastalık zannına düşerek doktora danışmama hatasına düşülür, bu da hastalığın teşhis ve tedavisinin geciktirerek kötü sonuçların oluşmasına neden olur. Bundan dolayı belirtilerin kendini göstermeye başlamasıyla doktora danışılması gerekmektedir. Zatürre yada tıp diliyle pnömoni hastalığının belirtileri nelerdir?
ZATÜRRE BELİRTİLERİ
Zatürre hastalığının genel olarak belirtileri solunum yolu enfeksiyonlarıyla benzerdir. Halk arasında gayet yaygın bilinen ve görülen belirtileri vardır. Solunum yolları hastalığından ayırmak zor olduğu için her durumda doktora gitmek gerekir. Genel olarak sayacak olursak belirtileri şöyledir:
Yüksek ateş
Halsizlik
Öksürük
Öksürürken balgam çıkarma
Baş ağrısı
Karın ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Nefes darlığı gibi kendini gösterdiği genel belirtiler dışından kendini gizleyerek sinsice ilerlediği durumlar da vardır. Kişide eğer iştahsızlık, şiddetli öksürük, yorgunluk varsa muhakkak doktora danışması gerekir.
ZATÜRRE NEDENLERİ
Vücut direncinin düştüğü, hastanın kendini mikroplara karşı savunamadığı durumlarda sıklıkla görülür. Ancak farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıktığı durumlar da olmaktadır. Şeker, böbrek yetmezliği, kalp hastalıklarından kaynaklı da zatürre meydana gelebilir.
Örneğin dalak, vücudu mikroplara karşı savunurken hastalıklara karşı da korur. Dalağı olmayan kişilerin zatürreye yakalanma riski daha fazladır.
Sigara ve alkol tüketen kişilerin birçok kişiye göre zatürreye yakalanma riski daha güçlüdür. 65 yaş üstünde vücudun savunma sisteminde düşüklükler başlar, aynı şey çocuklarda da geçerlidir. Savunma sisteminin zayıf olduğu kişilerde mikroplar daha hızlı yayılarak zatürre ve onun gibi birçok hastalıklara neden olur.
ZATÜRRE TEŞHİS VE TEDAVİSİ
Zatürrenin belirtileri her ne kadar solunum yolları hastalıklarıyla benzese bile ciddi bir hastalıktır ve erken teşhis edilmezse ölümcül neticeler doğurabilir. Belirtilerinin görülmesinin ardından hemen doktora gidilerek detaylı bir taramadan geçilmelidir. Zamanında doktora gidip vaktinde müdahale edilmesi ve doğru antibiyotiklerin kullanılması ölüm riskini zayıflatarak iyileşme sürecini hızlandırır. Hasta, doktora gittiğinde çok kısa sürede (3 saat gibi) zatürre teşhisi konarak tedaviye başlarsa bu
zatürrenin kendiliğinden geçebilme ihtimalini güçlendirse de bu risk göze alınmayarak muhakkak doktora gidilmelidir. Hastalığın başlangıç ve ilerleme durumuna göre ilaç tedavisine başlanır. Eğer hastalık hafifse doktorun tercihine göre ilaçlar alınır fakat hastalık kısmen ilerlemişse antibiyotik tedavisine başlanır. Hastalık ilerleme boyutuna geçmiş ve ilaç tedavisine cevap vermeyecek düzeyde ise hastaneye yatırılmalı ve o doğrultuda tedavi edilmelidir.
ZATÜRREDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ
En önemli korunma yöntemleri kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirerek bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekir. Alkol ve sigara tüketiminden uzak durarak sigara dumanına dahi maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Zatürre tedavisinden başvurulan antibiyotiklerin beklenen cevabı verebilmesi için genel olarak hayatımızda gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımından kaçınmak gerekir. Zatürreden korunmak için doktorun tavsiyesiyle zatürre aşısı yaptırılır.