Çin'de ölümlere yol açtı! Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Sars virüsü nasıl bulaşır?

Geçtiğimiz haftalarda Çin'de ortaya çıkan ve 4 kişinin ölümüne neden olan Sars virüsü uzmanları harekete geçirdi. Ayrıca hayvanlarda olan bu virüsün insanlara nasıl geçtiği ise merak ediliyor. Şiddetli solunum yolları hastalığına benzer belirtiler gösteren Sars virüsü hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Sars virüsü nasıl bulaşır? İşte cevaplar...

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2020 06:45 GÜNCELLEME 24.01.2020 10:18 Sağlık
Çin'de ölümlere yol açtı! Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Sars virüsü nasıl bulaşır?
Çin'de ölümlere yol açtı! Sars virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Sars virüsü nasıl bulaşır?

Severe Acute Respiratory Syndrome yani ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromuna neden olan virüsün açılımıdır. Hastalık ilk kez 2003 yılının Şubat ayında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'da ortaya çıktı. Zatürre ile aynı seyirde ilerleyen hastalık ilk zamanlar ilacı bulunmadığından ölümlere neden oldu. Normalde hayvanlarda bulunan virüsün insanlara nasıl bulaştığı ise halen araştırılıyor. Seyahat edenler ve kalabalık şehirde yaşayanlar tehdit halinde. Çünkü hastalık hava yoluyla bulaşır. İnsan vücuduna yerleşen virüs bağışıklık sistemini ele geçirmeden 2 ya da 7 gün boyunca vücutta dolaşır. Daha sonra hafif grip belirtileri gösterir. Tüm bu bilgiler tahmin ediliyor. Virüsün bulaşma belirtileri ve nasıl ilerlediği konusunda araştırmalar sürüyor. Toplu alanlarda hızla kendine kurban bulabilen virüs sinüs yollarını tıkayarak hastanın şiddetli hapşırma ve öksürmesine yol açar. Uzmanlar özellikle yaşlıların, çocukların ve hamilelerin daha dikkatli olması gerektiğini aksi halde ölümle sonuçlanabileceğini açıkladı. Geçtiğimiz günlerde de Çin'de 4 kişinin ölümüne neden oldu. Maskeyle dolaşan insanlar virüse karşı önlem alıyor. Çin'de ilk kez 2003 yılında görüldüğünde 800 kişi yaşamını yitirmişti. Yeniden ölümlerin yaşanması paniğe neden oldu. Çin'in yanı sıra Asya ülkelerinin genelinde harekete geçildi. Bunun yanı sıra yolculuk yapan kişilerin daha dikkatli olması konusunda uyarıldı. 

bağışıklık sistemindeki antikorlara karşı savaşan virüs

SARS VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağışıklığı zayıflattığından burada bulunan antikorlar harekete geçer. Antikor üretmeye çalışan bağışıklık sistemi vücudun ısısının artmasına neden olur. Bu da ani ateşlenmeye yol açar. Grip belirtileri seyir gösterse de bunun şiddeti gün geçtikçe artar. Şiddetli eklem ağrıları, boğaz kızarıklığı, sarı renkli sümük akıntısı ve akciğerlerin iltihaplanması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunun yanı sıra vücudun tüm fonksiyonları bozulur. Sulu ishal de bunlardan biridir. Hasta hem virüsle savaşır hem de aşırı sıvı kaybına maruz kalır. Bu durum yaşlı ve çocuklarda geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olur. Özellikle seyahat edip ve bu belirtileri yaşayan kişilerin hemen bir sağlık kurumuna başvurması gerekir. 

Çinde yayılan virüsten korunmak için maske kullanan insanlar

SARS VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Henüz hayvanlardan insanlara nasıl geçtiği bilinmezse de insandan insana hapşırma öksürme tokalaşma ortak eşya kullanımından bulaşır. Virüs insan vücudu dışında dışarı da en az bir saat yaşadığından özellikle Çin, Güney Kore, Vietnam gibi ülkelere seyahat eden kişilerin eldiven ve maske kullanılması önerilir. 

virüsün kesin bir tedavisi yoktur. belirtiler azaltılır tedavide

SARS VİRÜSÜNDEN KORUNMANIN YOLLARI NELERDİR?

- Uzakdoğu ülkelerine seyahat Ocak ve Nisan ayları boyunca yapılmamalı

- Sars virüsü olan ortamlarda hızla uzaklaşma

- Eldiven ya da maske kullanma

- Tanısı konulan hastanın kesinlikle toplu alanlara girmemesi konusunda uzmanlar uyarı da bulunur. 

virüs çocuk ve yaşlılarda ölüme neden olur

SARS VİRÜSÜNÜN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tedavi süreci halen araştırılıyor. Bu yüzden uzmanlar bağışıklığı güçlendirecek bazı ilaç tedavileri uygular. Özellikle belirtilerin şiddeti azaltılarak vücudun virüsle savaşması sağlanır. Bu yüzden uzmanlar sık sık A, C ve E vitamini tüketiminin artırılması gerektiğini vurguluyor. Hastaların çoğu uzun süre solunum cihazlarına bağlı nefes alıp veriyor. 

TÜRKİYE'DE VAR MI?

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR