Vertigo nedir, nasıl geçer? Evde vertigo tedavisi...

Kulak kristaller oynaması sonucu yaşanan şiddetli baş dönmeleri, her yaş grubundan kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Kafaya alınan travmalarla meydana gelen hastalık, bazen altında sebep olmadan da görülmektedir. Peki vertigo tehlikeli bir hastalık mıdır?

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2021 10:33 GÜNCELLEME 23.12.2021 10:33 SAĞLIK
Vertigo nedir, nasıl geçer? Evde vertigo tedavisi...
Vertigo nedir, nasıl geçer? Evde vertigo tedavisi...

Vertigo, halk arasındaki yaygın adıyla kristal oynaması, yaşanılan bazı travmalar sonrası meydana gelir. Yaşanılan kazalar ve alınan darbeler sonucu oluşması dışında stres ve yorgunluktan da ortaya çıkabilir. İç kulakta bulunan kalsiyum ve mineral kristallerinin belli sebeplere bağlı olarak oynaması sonucu oluşur ve hastalığın meydana gelmesiyle şiddetli baş dönmeleri yaşanır. Baş dönmeleri o kadar şiddetli yaşanır ki, hasta bazen deprem olduğunu düşünür. Şiddetli fakat kısa süreli baş dönmeleri yaşanmaktadır. Kişinin gün içinde yapacağı aktiviteleri engelleyerek yaşam kalitesini bozmakla birlikte huzursuz etmektedir. Baş dönmelerinin %30’una vertigo sebep olmaktadır. Doktora başvurulması gereken bir rahatsızlık olup 5 dakikalık muayeneyle ve doktorun başvurduğu tedavi yöntemleriyle iyileşmesi mümkündür. 

Vertigonun Nedenleri

Daha çok 50 yaş üzerinde görülen vertigo, her yaş grubunda görülebilir. Hastalığın görüldüğü kişilerin %50’sinde geçerli bir neden bulunmamaktadır. Diğer yarısında ise kafa travmaları, grip ve enfeksiyondan kaynaklı meydana gelmektedir. Sebep olabilecek diğer faktörler ise: Uykusuzluk, yorgunluk, uzun süreli yolculuklar, yaşlılık, stres, yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksiklikleri nedenleri arasında sayılabilir. Bazen kafaya çarpan bir toptan dahi oluştuğu görülebilir..Denge sistemini bozarak oluşan vertigonun bazı belirtileri vardır. 

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

İç kulakta yer alan denge ünitesini oluşturan kristallerin yerinden oynaması ve şiddetli baş dönmeleriyle kişiyi huzursuz eden bu hastalık, başın ani hareket etmesiyle kendini belli eder. En belirgin şikayetleri ise kısa süreli fakat zorlu baş dönmeleridir. Özellikle sabah yataktan kalınca dengeyi dahi sağlamakta zorluk çektiren baş dönmesinin yanında diğer belirtileri ise şöyledir.

  • Kulaklarda basınç

  • Duyma problemleri

  • Mide bulantısı

  • Kusma

  • Kulakta sürekli çınlama

  • Kulak akıntısı

  • Kalp çarpıntısı

  • Terleme

Vertigo Tedavi Yöntemleri

İç kulakta oluşan baş dönmelerinin en sık nedenlerinden biri olan vertigonun belirtilerini rahatsız edici bir şekilde hissetmeye başlayan kişiler doktora başvurması gerekir. Aniden ve çok şiddetli gelen baş dönmelerinde kişi bu durumdan kurtulamayacağını düşünerek ölme hissi belirir. Bu sebepten acile giden hastalar olmaktadır. Önceki yıllarda tespit edilmesi zor olup farklı nedenlere bağlanan hastalık yanlış ilaç ve tedavi yöntemi izlenerek hasta daha zor durumu düşmekteydi.

Fakat günümüzde tanısı ve tedavisi gayet kolay olan hastalığa ilaç dahi kullanmadan tedavi etmek mümkündür. Tanısı gayet kolay koyulabilir ve hasta yalnızca bazı pozisyonlarda baş dönmesi ve göz kayması yaşamaktadır. İlk olarak doktorun yapmak istediği iç kulakta dökülen ve yerinden oynayan kristallerin yerine konulması için manevralar uygulanır. Bu manevraların ardından hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. 3 gün boyunca kendini sarsıntı ve darbelerden muhafaza etmesi gereken hasta bazen boyunluk takarak bunu sağlayabilir. Yolculuk yapmamaya özen göstererek özellikle uçak yolculuklarını 3 gün kadar ertelemesi gerekir. Ani eğilme, havaya kalkma, kristalin yerleştirildiği tarafa yatmaması gerekir. Tüm bunlara dikkat eden hasta 3 gün sonra tekrar kontrole gittiğinde muayene edilerek kristalin yerleşip yerleşmediği tespit edilir. Göz kayması ve baş dönmesi geçtiyse hastalık sona ermiş demektir. Tekrar yaşanması durumunda tekrara doktora başvurarak tedaviye başlanmalıdır.