Arı sütünün faydaları - zararları: Leziz arı sütü nasıl saklanır & besin değeri!
Günümüzde yaygın görülen mide ve bağırsak problemlerinin önüne geçen arı sütü, içerisinde antibakteriyel özellik taşıması nedeniyle bağışıklık mekanizmasının dostudur. Hem bebeklerin hem çocukların beslenme sürecine önemli ölçüde katkılar sağladığı bilinen arı sütünün faydaları nelerdir? Bakteri, virüs ve mikrop gibi olumsuz etmenlere karşı koruyucu etkiler gösteren arı sütü hangi hastalıklara iyi gelir?
ABONE OLArı sütü, dünyadaki üretim piyasasında yüksek fiyatlarla satışa sunulmasına rağmen tüketici tarafından bir hayli talep görmektedir. Çok eski dönemlerden itibaren tüketilen arı sütünün özellikle son yıllarda kullanımı noktasında artış görülmekte ve sağlık açısından sağladığı mucizevi yararlar sayesinde de çocuk, genç ya da yaşlı fark etmeksizin herkesin keyifle içtiği bir ürün haline gelmiştir. Faydalarına bir göz atacak olursak, gerek saç gerekse cilt sağlığını desteklemekte ve ''hücre yenileyici'' özelliği ile beraber vücudun genç-diri bir yapıya kavuşmasında aktif şekilde görev üstlenen arı sütünün faydaları nelerdir? Bedenin gün içerisinde gereksinim duyduğu tüm besin ögelerini karşılamasının yanı sıra tedavi edici ve iyileştirici özellikleri de içerisinde barındıran arı sütü hangi hastalıklara iyi gelir?
ARI SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR?
- Radyoterapi ve kemoterapi alan hastalarda görülen oral mukozit rahatsızlığının tedavisinde tedavi edici etkiye sahip olan arı sütünün bunu yapmasına imkan tanıyan ögeler anti inflamatuar ve antioksidan özellikleridir.
- Beynin işlevselliği, sindirim sistemi, merkezi sinir sistemi, saç, ağız, kas, eklem, deri sağlığı ve büyüme için gerekli vitaminleri bileşiminde bulundurmaktadır.
- Arı sütü kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatıcı bir etkiye sahiptir. Elde edilen verilere göre kanser riski taşıyan kişilerin arı sütü kullanımı ile birlikte kansere yakalanma riskinde azalmalar meydana geliyor.
- Damar genişletici ve kan basıncı (tansiyon) düşürücü özelliklere sahiptir, bu sebeple kalp ve damar sağlığı için yararlı olur. Arı sütü, kolesterol düşürücü ve karaciğer koruyucu nitelikler taşır.
- Arı sütünün insanların üretemediği gerekli aminoasitlerin sekizini içermesi sayesinde vücutta yeni proteinler oluşturmayı ve metabolizmamızın sağlıklı biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
- Astım, bronşit ve nefes darlığı yaşayan hastalara iyi geldiği ve olumlu sonuçlar gösterdiği gözlemlenmektedir.
- Bileşiminde bulunan sülfür, fosfor, biyotin, B vitamini, yine içeriğindeki diğer enzimlerle beraber, hormonlarda düzelmeyi desteklemekte ve sivilcelerden etkili şekilde kurtulmaya katkı sağlamaktadır.
- Yapılan bilimsel araştırmaların sonucunda arı sütü kürü ile bağışıklık sisteminin güçlendiği, bünyedeki bakteri ve mikropları yok ettiği, hatta oluşumunu engellediği kaydedilmiştir.
- Mide ve bağırsak faaliyetlerini düzenlemesinin yanı sıra sindirimi kolaylaştırır. Kabızlık, ishal, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sağlık problemlerini ortadan kaldırdığı bilinmektedir.
- Vücutta oluşan yaraların ve yara izlerinin tedavisini sağlamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltan ve kas ağrılarının iyileşmesinde yardımcı olan bir besindir.
- Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, kısırlık tedavisinde yarar sağlar, karaciğerin korunmasında ve kiloyla alakalı problemlerin giderilmesinde yardımcı olmaktadır.
- Depresyon, kaygı, panik atak benzeri psikolojik rahatsızlıkları atlatmaya yardımcı olur.
- Cilt üzerinde yapılan araştırmalara göre, arı sütü kremi içeriğindeki besin ve mineraller sayesinde cilt yenilenmesini destekler, kolajen üretimini arttırır.
- Uzun süren antrenmanların ardından ayaklarda veya herhangi bir bölgede oluşan tahriş ve deri hastalıklarına çok iyi gelir.
- Saf olarak veya bala karıştırılarak yendiğinde romatizma hastalığına bağlı sorunlara, kansızlığa, çeşitli göz hastalıklarına ve saç dökülmelerine karşı kullanılmaktadır.
ARI SÜTÜNÜN ZARARLARI NELERDİR?
Arı sütü hafif veya hayati risk doğurabilecek kadar şiddetli alerjik reaksiyonlara davetiye çıkarabilmektedir. Bu nedenle arı ürünlerine karşı herhangi bir alerjisi olan kimselerin kesinlikle kaçınması gerekmektedir. Öte yandan hamile kadınların, emziren annelerin veya kronik bir rahatsızlığa sahip olan kişilerin tüketmeden önce uzman hekime danışmaları gerekmektedir.
ARI SÜTÜ NASIL TÜKETİLİR?
Arı sütü günlük 1 gram olacak şekilde tüketilmesi gerekmektedir. İsteyenler bal ile karıştırıp arı sütünün faydalarından yararlanabilir. Veya arzu edenler içeceğiniz sütün ya da içme suyunun içine ilave edebilirler. Yoğurt üzerine de çok az katılarak arı sütünü tüketebilirsiniz.
ARI SÜTÜ EVDE NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR?
Donmuş şekilde 18 ay bozulmadan saklanabilmektedir. Buzdolabında ise 1,5-2 ay bozulmadan durabilir. Kullanan kişi sayısına ve dozuna bağlı olarak, haftalık kullanım miktarlarına bölerek ayrı bir kaba aktarıp geride kalan miktarı yine derin dondurucunuza koyarak da daha iyi bir koruma sağlayabilirsiniz.
ARI SÜTÜNÜN İÇERİĞİNDE NELER VARDIR?
% 66’ı sudan, % 14.5’i karbonhidrattan, % 4.5’i lipidden, %13 ‘ü aminoasitten oluşmaktadır. B1, B2, B3, B6, B12, biotin, folik asit, inositol, pantotenik asit, asetilkolin, A, C, D, E vitaminleri, bazı mineraller, enzimler, hormonlar ve 10 hydroxydelta 2-decenoic asit, antibakteriyel ve antibiyotik bileşenleri içermektedir.
-
Mihrima 4 yıl önce Şikayet EtMalesef bende şiddetli bir alerji yapiyo dokunamiyorum bileBeğen
-
zafer gülten 4 yıl önce Şikayet Etarı sütü ,arıların ana arı için ürettikleri az miktarda özel bir sıvı besindir. arılar bunu az miktarda üretiğinden hakikisi bulunursa bile çok pahalıdır,ve altından bile değerli olduğu için piyasada arı sütü diye çok sahte ürün satılmaktadır.balın bile sahtesini yaptıktan sonra bu kadar pahalı olan bir şeyin sahtesinin yapılmıyacağını iddia etmek zaten mantığa sığmaz. bunun için devletin piyasada satılan arı sütlerini sık sık denetlemesi ve sahte olanları ayıklaması lazımdır.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Sivaslı 4 yıl önce Şikayet EtArı Sütünün faydaları belki saydığınızdan daha fazladır. Lakin arı sütü şeffaf kavanozlara konulmaz güneşten ve de ışıktan zarar görmesin diye koyu renkli cam şişelerde saklanmalıdır.Beğen Toplam 5 beğeni