80 derece kolonya nedir? El temizliğinde kullanılan kolonya koronavirüsünü öldürür mü?

Türkiye’de koronavirüsü vakası görülmesinin ardından insanlar virüsten nasıl korunabileceğini araştırmaya başladı. Ölümcül virüsten korunmanın en etkili yolu el temizliğinden geçiyor. El temizliğinde çok sık olarak kullandığımız kolonya virüsü yok ediyor mu, 80 derece kolonya virüsten korur mu? sorularının cevapları…

ABONE OL
GİRİŞ 23.03.2020 17:43 GÜNCELLEME 23.03.2020 17:43 SAĞLIK
80 derece kolonya nedir? El temizliğinde kullanılan kolonya koronavirüsünü öldürür mü?
80 derece kolonya nedir? El temizliğinde kullanılan kolonya koronavirüsünü öldürür mü?

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün Türkiye’de görülmesiyle birlikte insanlar marketlerde bulunan temizlik ürünlerine akın etti. İnsanların virüsten korunmak için tercih ettiği malzemelerin başında kolonya, ıslak mendil ve maske geliyor. Kişisel el temizliği için kullanılan kolonyaların işe yarayıp yaramadığı vatandaşlar tarafından oldukça fazla araştırılıyor. Günlük hayatta sürekli bir zeminle veya nesneyle temas halinde olan ellerin temizliği sağlık açısından çok büyük önem teşkil ediyor. İnsanlar genel olarak el temizliğinde su, sabun veya kolonya kullanmayı tercih ediyor. Ellerde toplanan bakterilerin yapısını kolonya ve sabun bozabiliyor. Alkol içeren kolonya ile temizlenen bölgeler vücutta tutunmaya çalışan virüsler ile mücadele veriyor. İçinde % 80 oranında alkol bulunan kolonyalar insanlar tarafından daha fazla tercih ediliyor. Koronavirüsü ile mücadelede 80 derece kolonya işe yarıyor mu? İşte 80 derece kolonyanın detayları…

 

80 DERECE KOLONYA NEDİR?

Alkol dereceleri, kolonyanın içerdiği alkol oranına göre belirlenir. İnsanlar tarafından genellikle 70 derece ve 80 derece alkollü kolonyalar kullanılır. Yüzde 80-96’sı etil alkol, kalan kısmı su ve esanstan oluşan kolonya, ağzı kapalı ve güneşten uzak kaldığı sürece  beş yıl boyunca bozulmamaktadır. Kolonya sürdükten sonra ferahlık hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir.

KOLONYA KORONAVİRÜSÜNE KARŞI KORUR MU?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan koronavirüsüne karşı korunma yöntemleri arasında kullanılan kolonyaların en az %90-96 alkol içermesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenle virüse karşı kolonya alırken içindekiler kısmında bulunan etil alkol oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Uzmanlar ellerin su ve sabuna iyice yıkandıktan sonra kolonya ile ovulmasını öneriyor. 

 

EL DEZENFEKTANI NASIL YAPILIR?

Ellerde gözle görülebilen bir kirlenme varsa 20 saniye boyunca bol su ve sabunla eller yıkanmalıdır. El yıkanmasına en fazla kirlenen tırnaklar ve baş parmak bölgesinden başlanmalıdır. Ellerinizde gözle görülebilen bir kirlenme yok ise su ve sabun yerine alkol bazlı el antiseptiği ile hijyen sağlanabilir.

EVDE KOLONYA NASIL YAPILIR?

Evde kolonya yapmak için 150 ml etil alkol ile 20 ml suyu çalkaladıktan sonra, 10 veya 15’lik limon esansı ilave ederek karıştırmak yeterlidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu katılan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetkisinin kaybedilmesine yani körlüğe neden olur. Aşırı kolonya tüketimi ölüme neden olmaktadır.

 

YORUMLAR 3
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kolonya sık temizlenmeyen yerler için faydalı olur. Zaten temiz olan elinize kolonya sürmek tahrişe sebep olur ki bu daha risklidir çünkü fiziksel bariyer yok edilir.
    Cevapla
  • başkan44 4 yıl önce Şikayet Et
    evet sars virüsünü kolonya bitirmişti
    Cevapla
  • İLGİNÇ 4 yıl önce Şikayet Et
    ben ankarada oturuyorum burda EYÜPSABRİ kolonyalarının önünde insanlar nerdeyse 24 saat sıra bekliyorlar onları kolonyaları bildiğime göre 80 derece o zaman boşamı sırada bekliyorlar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR