Fahrettin Koca'nın dediği Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Entübe hasta iyileşir mi?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın koronavirüs salgını nedeniyle açıkladı rakamlarda entübe hasta terimi oldukça merak konusu oldu. Normal yolla solunum sağlamayan kişilerin yaşadığı durum olan entübe hakkında her şeyi araştırdık. Peki Entübe hasta ne demek? Entübe hasta iyileşir mi? Bir tedavi yöntemi olan entübenin detayları haberin detayında:

ABONE OL
GİRİŞ 02.04.2020 06:16 GÜNCELLEME 02.04.2020 09:32 Sağlık
Fahrettin Koca'nın dediği Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Entübe hasta iyileşir mi?
Fahrettin Koca'nın dediği Entübe nedir? Entübe hasta ne demek? Entübe hasta iyileşir mi?

Yaklaşık 4 aydır tüm dünyayı etkisi altın alan koranavirüs salgını, hayatı durma noktasına getirdi. Her geçen gün artan ölüm sayısının yanı sıra insanlar iyileşen ya da iyileşmekte olan insanların durumlarını da merak etti. Bunu akabinde Sağlık Balanı Fahrettin Koca daha açık bir şekilde tüm durumu açıklamak adına bir tablo oluşturdu. Tabloda test yapılan hastalar, vaka sayısı, ölümlerin yanı sıra entübe de olan hastalar denilen terim vatandaşlar tarafından merak edildi. Entübe aslında entübasyondur. Solunum yolunda yaşanan bir sıkıntı sonrası kişinin rahat nefes alamaması sonucu akciğerlerin yavaşlaması ve vücudun yeterince oksijen almaması durumunda bir takım komplikasyonlar yaşanır. Bu da hastanın hızla şoka girmesine neden olur. Solunum kaynaklı bu sağlık sorunlarının yaşanmaması için suni solunuma geçilir. Ağız ya da burun yoluyla aparatlardan oluşan sistemin takılmasına Entübasyon denir.

entübe nedir

ENTÜBE HASTA NE DEMEK?

Entübasyon işlemi solunum yetersizliği yaşayan herkese uygulanır. Örneğin ameliyat işlemi sırasında kasları gevşemiş ve solunum yapmakta zorlanan hastaya da entübe yapılır. Ya da ciddi hastalıkların tedavisi sürecindeki ağır ilaçların yan etkilerinden dolayı vücudun işlevselliğinin azalması akabinde de entübasyon uygulanır. Hasta kendi başına solunum yapmadığı süre boyunca bu durum devam eder. Aksi halde solunum yetmezliği ölümle sonuçlanabilir. Ciddi olan bu süreçte hasta sürekli olarak bir gözetim altındadır. Akciğer fonksiyonlarının düzelmesi vücuttaki hastalığın belirtilerinin azalması durumundan sonra vücudun kendi başına nefes almasıyla beraber bu aparatlar çıkartılır. Buna da ekstübasyon denir.

entübe hasta iyileşir mi

ENTÜBE HASTA İYİLEŞİR Mİ?

Entübe tedavi süreci ciddidir. Çünkü hastanın herhangi bir öksürme ya da hareket etmesi sırasında sıkıntı yaşanabilir. Bu yüzden hasta belirli ilaçlarla uyutulur. Hastanın yaşam fonksiyonları sürekli kontrol edilerek bu miktarda ilaç verilir. Bazen uyutulan hasta bazen de kontrollü bir şekilde uyandırılarak yaşamsal fonksiyonlarına bir de böyle de bakılır. Bu sürede vücut hareketleri oldukça önemlidir. Hastanın vücudunu ağrısız bir şekilde hareket ettirmesi iyiye işarettir. Hasta kendi başına nefes alması durumunda entübe işlemine son verilir. Doktorlar bu sürecin ne kadar az sürerse o kadar iyi olduğunu söylüyor. Aksi halde süreç uzakdıkça ciddi sıkıntılara neden olabilir. En fazla 22 gün yaşanması gereken sürecin uzaması durumuna ise trakeostomi denilen uzun dönemli entübasyona geçilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR