Sağlık Bakanlığından evde koronavirüs tedavisi görenlere tavsiyeler

Koronavirüsüne yakalanan ancak çok şiddetli geçirmeyen bazı hastalar evde tedavilerine devam ediliyor. Hastanelerdeki yoğunluk ve buraların virüsü kapma bakımından daha tehlikeli olasından dolayı uzmanlar bu hastaların evlerinde daha sağlıklı süreci atlatacaklarının altını çiziyor. Ancak bunun için bazı kuralar var. İşte Sağlık Bakanlığından evde koronavirüs tedavisi görenlere tavsiyeler...

ABONE OL
GİRİŞ 10.04.2020 12:30 GÜNCELLEME 10.04.2020 12:35 Sağlık
Sağlık Bakanlığından evde koronavirüs tedavisi görenlere tavsiyeler
Sağlık Bakanlığından evde koronavirüs tedavisi görenlere tavsiyeler

Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulunun araştırmaları ardından hazırlanan Olası veya Kesin Kovid-19 Vakalarının Evde Bakımının nasıl yapılacağı yönünde oluşturulan kuralları broşür halinde sağlık kuruluşlarına verildi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Alpay Azap'ta bu konuda gerekli açıklamayı basına yaptı. Azap, hafif seyirli olan koronavirüs vakalarının en güvenliği tedavi sürecinin evde olduğunu vurguladı.

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN EVDE KORONAVİRÜS TEDAVİSİ

Dünya genelinde hafif seyirli olan hastalara uygulanan bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğunu belirtti. Azap açıklamalarına "Hastaların tedavileri kısa sürede düzelen bir seyir izliyor. Bu hastaların hastanede yatırılması o hastalar açısından da doğru değil. Sadece Kovid-19 için değil biz genel olarak bütün diğer hastalıklar için de hastaları gerektiği kadar hastanede tutmak, gerekmeyen durumda evlerinde ayakta izlemek yoluna zaten gidiyoruz. Eve gönderdiğimiz kişilerin ise mutlaka izolasyon altında olması gerekiyor" sözleriyle başladı.

HASTA EVDE İZOLE EDİLDİĞİNDE EV HALKININ MUTLAKA DİKKAT ETMESİ GEREKİR

Ayrıca altını çizerek evde tedavisine devam eden hastaların kesinlikle misafir kabul etmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Azap, "Aynı evde, aynı ortamda bulunan kişiler ise maskesiz olmayacak. Aynı ortamı paylaşmaları gerekiyorsa mutlaka maske takacaklar. Ev temizliğine ve el temizliğine dikkat edilecek. Bunun dışında evde olası bir bulaş durumunda hastalığın ağır seyredeceği birilerinin de olmaması gerekiyor. Bağışıklığı baskılanmış bir aile bireyi olmamalı. Bu kişiler ileri yaşta biri olmamalı. Bunlara dikkat edilmesi durumunda bu kişileri evde takip etmek mümkündür" sözleriyle de sadece hastanın değil bu süreçte ev halkının da dikkatli olması gerektiğini hatırlattı. 

TEDAVİ SÜRECİNİ ANLATTI!

Azap, virüsün seyri konusunda nasıl bir tedavi izlediklerini de işte şu sözlerle anlattı: 

"Hastanede yatma kriteri olanlar, genellikle riskli olan kişiler. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. Ağır pnömonisi olan kişiler. Birtakım başka laboratuvar değerlerine de bakıyoruz. Hastalığın ağır seyrettiğini gösteren laboratuvar değerlerine bakıyoruz. Bunlar varsa hastalar bu koşulda eve gitmez. Dünyada yayımlanmış başka veriler değerlendirilerek ülkelerin uygulamalarına bakılarak belirlendi. O konuda vatandaşların bir endişesi olmasın. Ağır seyretme olasılığı olan hastalar ağır seyrediyor ve hastanede olmaları gerekiyorsa evine zaten gönderilmiyor."

HASTANIN TEMAZ ETTİĞİ HER ŞEY ÇAMAŞIR SUYUYLA YIKAMALI

SAĞLIK BAKANLIĞINDAN EVDE KORONAVİRÜS TEDAVİSİ GÖRENLERE TAVSİYELER...

- Eve kesinlikle ziyaretçi kabul edilmeyecek. Hastanın solunum sıkıntısının artması ardından hemen 112 aranacak.

- Hijyenik ortam hem hasta hem de ev halkı için önemli olduğundan hasta da ev halkı da maskeyle dolaşacak. Mümkünse hatsa ayrı bir oda da tek başına 14 gün boyunca kalacak.

- Ortak kullanılan alanlar sürekli çamaşır suyuyla yıkanacak. Hatsanın her kullandığı alan temizlenmeden kullanılması sakıncalı olacak.

- Düzenli beslenme ve egzersiz oldukça önemlidir. Bağışıklığı güçlendiren besinlerle dolu öğünler atlanmadan yapılacak. Balkon, pencere, bahçe ya da teras gibi alanlarda temiz hava alınacak. Ancak sosyal mesafe teması olmadan.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR