Karın ağrısı ve ishale ne iyi gelir? İshali anında kesen doğal tedavi yöntemleri...

İshal, bağırsakların hızlı çalışmasına bağlı olarak gün içine normalden daha fazla tuvalete çıkılması sonucu vücudun çok fazla sıvı kaybetmesine neden olan sindirim sistemi rahatsızlığıdır. İshalin uzun sürmesi halinde başka hastalıkların meydana gelmesine neden olabileceğinden riskli bir hastalık olarak görülmektedir. Peki ishal nasıl geçer? İşte ishalin belirtileri ve tedavi yöntemler...

ABONE OL
GİRİŞ 12.11.2020 10:02 GÜNCELLEME 12.11.2020 10:02 SAĞLIK
Karın ağrısı ve ishale ne iyi gelir? İshali anında kesen doğal tedavi yöntemleri...
Karın ağrısı ve ishale ne iyi gelir? İshali anında kesen doğal tedavi yöntemleri...

Her yaş grubundan kişilerde sıklıkla görülebilen ishal, sindirim sisteminin farklı nedenlerden dolayı bozulmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İlk etapta çok riskli olmayan ishal, bazı doğal çözüm ve hamlelerle tedavi edilmeye çalışılabilir. Ancak 24 saatten fazla süren ishal riskli olduğundan muhakkak doktora danışılması gerekebilir. İshal, sıvı kaybına neden olduğundan farklı semptomların görülmesine neden olmaktadır. İshal, daha çok zehirlenme ve enfeksiyonlara bağlı olarak görülse de sağlıksız beslenme alışkanlıklarından da görülebilmektedir. 

İSHALİN NEDENLERİ NELERDİR?

İshal, bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyon ve bakterilerden kaynaklı görülse de gıda zehirlenmelerinin ilk ve en mühim semptomu olarak rastlanmaktadır. Yaygın olarak görülen ishalin nedenleri şöyledir:

 

 

- Gıda zehirlenmesi

- Alerji

- Aşırı alkol ve sigara tüketimi

- Huzursuz bağırsak sendromu

- Bakteri, virüs, parazit ve mikroplardan kaynaklı enfeksiyonlar

- Çok fazla antibiyotik kullanımı

İSHALİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bağırsak hareketlerinin artması sonucu sindirim sisteminin hızlı çalışması ortaya çıkan günlük tuvalete çıkma sayısının artması ve dışkı yapısının daha sıvı bir halde olması en önemli belirtidir. Bunun dışında şiddetli karın ağrıları, yüksek ateş, şişkinlik, huzursuzluk, halsizlik ve kusma gibi belirtiler de görülür. Belirtilerin görülmeye başlamasıyla evde hazırlanan bazı bitkisel yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılır. Ancak 24 saatten fazla süren ishal belirtisine karşı muhakkak doktora danışılması gerekmektedir. 

İSHALE NE İYİ GELİR?

İshal, vücutta su kaybına neden olduğundan bol bol su içilmesi gerekmektedir. Günlük tüketilen su miktarından çok daha fazla su içilmesi tavsiye edilmektedir. Su içmenin dışında elma, havuç, pirinç, patates gibi katı gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Bağırsak sağlığını koruyan ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan probiyotik kaynaklı besinlerin de sık sık tüketilmesi önerilmektedir. İshal olan kişilerin tüketmesi gereken besinler şöyledir:

- Yoğurt

- Yulaf

- Pirinç lapası

- Pirinç

- Haşlanmış patates

- Ayran

- Ilık su ve bal karışımı

- Haşlanmış ve yağsız hazırlanan tavuk, dana, kuzu etleri

- Elma

- Muz

- Zencefil çayı

- Siyah çay

- Papatya çay

İshal olan kişilerin gün içerisinde bol bol tüketmeleri tavsiye edilen 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı toz şeker karıştırarak içildiğinde ishalin kısa sürede tedavi edildiği aktarılmaktadır. 

İSHAL OLAN KİŞİLERİN UZAK DURMASI GEREKEN BESİNLER

İshal, vücudun ani su kayıplarına neden olduğundan dolayı riskli bir hastalık olarak görülmektedir. Bundan dolayı uzmanlar ishal olan kişinin ilaç kullanmasından ziyade öğünlerine dikkat ederek daha sağlıklı ve vücudun kaybettiği vitamin ve minerallerin yerini dolduracak besinleri tüketmelerini tavsiye etmektedir. Bundan dolayı tek başına sağlıklı olsa da ishale neden olabileceğinden bazı gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. İshal yapan yiyecekler şöyledir:

- Yağlı süt ve süt ürünleri

- Kahve

- Alkol-sigara

- Yüksek lifli gıdalar

- Şekerli ve gazlı içecekler

- Gaz ve şişkinlik yapan fasulye, bezelye, nohut, karnabahar, lahana gibi besinler

İSHALE KARŞI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

İshal, parazit ve mikropların bağırsaklara yayılmasıyla sindirim sistemini bozarak vücudun aşırı besin ve sıvı kaybına neden olmaktadır. Bu durumun uzun sürmesi ciddi sağlık sorunları meydana getirdiğinden yeme-içme alışkanlıklarına ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun için yemekten önce-sonra, yemek hazırlarken ellerin muhakkak sabunlu suyla dezenfekte edilmesi, gün içinde bol bol su içilmesi ve içilen suların temizliğinden de emin olunması, sebze ve meyveler tüketilmeden önce sirkeli sularda bekletilerek temizlenmesi gerekmektedir. Gündelik hayatta alınan bu tip basit yöntemler başta ishal olmak üzere birçok mikrobik hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir.