Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri kaç olmalı? Kan şekeri nasıl dengelenir?

Kan şekeri, vücudumuzun enerji kaynağıdır. Dengesiz beslenme, hareketsizlik yaşam ve genetik faktörlerden dolayı kan şekerinde meydana gelen düşme ve yükselmeler ciddi sağlık sorunlara yol açabildiğinden herhangi şüpheli belirtisi olan kişilerin belli aralıklarla kan şekeri testi yaptırmaları tavsiye edilir. Peki normal kan şekeri seviyesi kaç olmalıdır? İşte kan şekerinin dengeleyen beslenme alışkanlıkları...

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2020 17:34 GÜNCELLEME 23.10.2020 17:35 SAĞLIK
 Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri kaç olmalı? Kan şekeri nasıl dengelenir?
Açlık kan şekeri ve tokluk kan şekeri kaç olmalı? Kan şekeri nasıl dengelenir?

Vücudumuzun enerji kaynağı olan şeker, belli bir oranda karşılanıp dengede tutulması, günlük enerji ihtiyacının karşılanmasını sağlamaktadır. Sağlıklı bireylerin günlük düzenli olarak ölçülü miktarda karbonhidrat, yağ ve protein alması gerekir. Tüm bunlarla birlikte vücudun şeker ihtiyacı da bulunmaktadır ve şeker ihtiyacının doğal ve ölçülü şekilde karşılanması vücudun enerji üretebilmesi için gerekli görülür. Kan şekeri, beslenmeden ya da genetik faktörlerden dolayı normal seviyesinden düşmesi-yükselmesi durumu görüldüğünde yaşam tarzında bazı ufak değişikliklere gidilmesi önerilir. Erken alınan önlemler kişinin ileriki yaşlarda başka sağlık sorunlarına yakalanmasına engel olmasını  sağlayabileceğinden herhangi bir belirti ya da şüpheli durumlarda kan şekerinin kontrol ettirilmesi gerekmektedir. 

 

KAN ŞEKERİ NEDİR? 

Kan şekeri, vücuda enerji veren yakıt olarak tanımlanmaktadır. Kan şekeri, insülin direnciyle birlikte kana karışarak enerjiye dönüşmektedir. İnsülin hormonu eksik ya da yeterli olarak çalışmıyorsa enerjiye dönüşmesi engellenir ve kişilerde halsizlik, yorgunluk, düşük enerji gibi semptomlar görülmeye başlar. Enerjiye dönüşmeyen şeker ise yükselerek kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere birçok riskli hastalıklara neden olmaktadır. 

 

Trombosit nedir? PLT yüksekliği ve düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur?

KAN ŞEKERİ NASIL DENGELENİR?

Kan şekerinin dengelenmesi için uzmanların tavsiye ettiği tam gıda ile beslenmeye özen gösterilmelidir. Düşük kan şekerinin yükseltilmesi için yapay şeker ve tatlı gibi besinler tüketmek yaygın bilinen yanlış arasındadır. Öğün atlamayarak dengeli ve sağlıklı beslenmek, vücudun şeker ihtiyacını meyve ve kuruyemişler tüketerek karşılamak gerekmektedir. Öğün atlamadan sağlıklı bir şekilde beslenmek, tüketilen tam tahıllı ürünleri, ekşi maya tam buğday ekmeği gibi sağlıklı ve doğal ürünler tüketilmelidir. Posalı besinlerin tüketilmesine özen göstererek kan şekerinin ani yükselmesinde engel olunmalıdır. 

İnsülin direncinin yeterli çalışması vekan şekeri seviyesinin dengelenmesi için yeme-içme alışkanlıkları dışında düzenli spor ve egzersizler yapılmalıdır. İnsülin direnci aktif olmayan yaşam, genetik faktörler, alkol-sigara tüketimi, egzersiz ve spor alışkanlığının olmamasından dolayı görülerek kandaki glukozun enerjiye dönüşmemesine sebep olmaktadır. Kan şekerinin dengelenmesi için uzmanların önerileri şöyledir:

- Öğün atlamamalı

- Öğünlerde tam tahıllı ve mümkünse doğal olan besinler tüketilmeli

- Günlük şeker ihtiyacı meyve ve kuru meyvelerle karşılanmalı

- Her gün düzenli olarak egzersiz ve yürüyüş yapılmalı

- Öğünler arası hafif atıştırmalıklarla aşırı açlığın önüne geçilmeli

- Ana ve ara öğünlerde çiğ sebze, tam tahıllı besinler, bulgur, baklagil gibi posalı gıdaların tüketilmeli

- Ani gelen tatlı krizlerinde daha çok sütlü tatlılar tercih edilmeli

- Gün içinde vücudun ihtiyacı olan suyun tam olarak karşılanması için bol bol su içilmeli

TSH yüksekliği nedir neden olur? Tiroid uyarıcı hormon belirtileri ve tedavisi

NORMAL KAN ŞEKERİ KAÇ OLMALI?

1- Açlık Kan Şekeri Testi Seviyeleri: En az 8 saat aç kalan bireylere uygulanan testtir. Testin doğru ve kesin sonuç vermesi için 2 kez yapılması önerilir. Açlık kan şekeri testi sevileri:

- 50-70 mg/dl arasında, hipoglisemi
- 70-100 mg/dl arasında, normal
- 100-125 mg/dl arasında, gizli şeker
- 126 mg/dl ve üzeri diyabet

2- Tokluk Kan Şekeri Testi Seviyeleri: Yemek yedikten takribi 2 saat sonra yapılan kan şekeri testidir. Tokluk kan şekeri testi seviyeleri:

- 100-140 mg/dl arasında, normal
- 140-199 mg/dl arasında, gizli şeker
- 200 mg/dl ve üzeri, diyabet

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR