Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?

İskelet sisteminin güçlenmesini sağlayan fosfor, özellikle gelişme çağındaki çocukların daha çok tüketmesi gereken mineraldir. Beyin, kas ve kemik gelişiminin daha güçlü ve sağlıklı kalmasına yardımcı olan fosfor, günlük beslenme rutinleriyle doğal yollarla karşılanmaktadır. Peki fosfor eksikliği belirtileri nelerdir? İşte fosfor kaynağı besinler...

ABONE OL
GİRİŞ 23.10.2020 11:10 GÜNCELLEME 23.10.2020 11:11 SAĞLIK
Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?
Fosfor eksikliği nedir nasıl tedavi edilir? Fosfor içeren besinler nelerdir?

Fosfor, kemik ve diş yapısının güçlenmesinde kalsiyumdan sonra gelen en önemli ikinci mineraldir. Vücut sisteminin sorunsuz çalışmasını sağlayan fosfor, günlük tüketilen gıdalarla doğal olarak alındığı gibi eksikliği durumunda ilaç olarak da alınabilir. Fosfor, kemik yapısının güçlenmesiyle birlikte kas ve sinir yapısının daha sistemli şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Fosfor eksikliği daha çok dengesiz ve sağlıksız beslenme alışkanlığı olan kişilerde daha çok görülmektedir. Mevsiminde üretilen taze meyve-sebze tüketmeyen, sürekli olarak dışardan yemek yiyen kişilerde daha çok görülen fosfor eksikliği, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle giderilebilir. Birçok hastalığa neden olan alkol tüketimi vücuttaki fosfor eksikliğini tetiklemektedir. Vücudun hastalıklara karşı direncinin artması için ihtiyacı olan günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanması gerekir. Günlük demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, b12, a, c, d gibi vitamin ve minerallerin karşılanması için dengeli ve sağlıklı beslenmek gerekmektedir. 

 

FOSFOR NEDİR NE İŞE YARAR? 

 

Fosfor, kalsiyumdan sonra kemik yapısını oluşturan ve güçlendiren hayati bir mineraldir. Gelişme çağındaki çocukların fosfor içeren gıdaları özellikle tüketerek iskelet yapısının kuvvetlenmesi sağlanabilir. Kadınlarda menopoz dönemi sıklıkla görülen kemik erimelerine karşı da fosfor içeren gıdalara ağırlık vermeleri önerilir. Kemik yapısının güçlenmesinden ziyade kemik ve kasa ağrılarının dinmesine de yardımcı olmaktadır. Fosfor eksikliği olan kişilerde güçsüzlük, halsizlik, kemik ve kas ağrısı gibi rahatsızlıklar görülmeye başlar. Fosforun kemik ve kas gelişimi üzerindeki etkilerin dışında beyin sağlığını da korumaktadır. Beynin sistematik bir şekilde çalışması için enerjiye ihtiyaç duyar ve fosfor da beynin işleyişinde ciddi bir role sahiptir. Bundan dolayı beyinde fosfor eksikliği olması durumunda aşırı sinir ve ani öfkelenme duygusal değişikliklere yol açtığı aktarılmaktadır. 

Muzun faydaları nelerdir? Cilt bakımında muz kabuğu nasıl kullanılır?

FOSFOR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fosfor, iskelet ve beyin sisteminin doğrudan etkilediği için eksikliği durumunda kemik ve kas ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, cildin matlaşıp canlılığını yitirmesi, dişlerde çürüme, kemik ve kas yapısında gelişim bozukluğu, vücut direncinin azalması, halsizlik, çabuk yorulma ve daha çabuk hasta olma gibi semptomlar görülmektedir. 

FOSFOR EKSİKLİĞİ NASIL GİDERLİR?

Fosfor eksikliğini gidermek için yapılması gereken en önemli şey beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesidir. Besinleri tüketirken hangi mineral ve vitamin bakımından zengin olduğu kontrol edilerek tüketilmesine özen gösterilmelidir. Beslenme alışkanlıkları dışında böbrek hastaları, stres ve baskı altında olan kişilerde de fosfor eksikliğe rastlanır. Aşırı alkol tüketen kişilerde de fosfor eksikliği görüldüğünden alkolden uzak durulması gerekir.

FOSFOR İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Fosfor eksikliğinin ne aşamada bağlı olduğu göz önünde bulundurularak diyet listeleri ya da ilaç takviyesine başlanabilir. Çok ciddi bir boyutta olmadığı sürece beslenme programında yapılan değişikliklerle fosfor eksikliğinin tedavisi yapılabilmektedir. Yiyeceklerin besin değerleri kontrol edilerek fosfor oranı daha yüksek olan gıdaların doğru pişirme ve tüketim yöntemleriyle öğünlerde yer verilmesi tavsiye edilir. Fosfor minerali zengin olan bazı gıdalar şöyledir:

Kara mürverin faydaları nelerdir? Kara mürver çayı yararları... (Besin Değerleri)

- Süt ve süt ürünleri

- Mercimek, nohut, fasulye gibi baklagiller

- Kırmızı et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri

- Fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişler

- Yumurta

- Soğan, enginar, sarımsak

- Muz, şeftali, üzüm

- Kuru meyveler gibi gıdaların düzenli olarak tüketilmesi tavsiye edilir. 

GÜNLÜK FOSFOR İHTİYACI NE KADARDIR?

Vücuda günlük olarak alınması gereken fosfor ihtiyacı vardır. Yeteri kadar alınmadığında farklı rahatsızlıklar görülmeye başlamaktadır. Her yaş grubundan kişinin günlük olarak alması gereken fosfor miktarı farklıdır. Günlük alınması gereken fosfor miktarı: 

0-6 ay: 100 mg

7-12 ay: 275 mg

1-3 yaş: 380-460 mg

 4-8 yaş: 405-500 mg

9-18 yaş: 1055-1250 mg

19-70yaş: 580-700 mg

Mevsiminde beslenmenin önemi nedir? Ekim ayı meyve ve sebzeleri nelerdir?