Batı tipi beslenme artıyor, sağlık elden gidiyor!

Batı tarzı beslenme literatürde batı tarzı diyet diye de geçen bir tür beslenme çeşididir. Bu beslenme çeşidi bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı ve en tehlikesi kızartılmış besinler yönünden çok zengin olan bir beslenme şeklidir. Bu beslenme biçimiyle beslenenlerin tercih ettiği gıdalar genellikle tuz ve yağ oranı yüksek besinler oluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 07.12.2020 16:02 GÜNCELLEME 07.12.2020 16:02 SAĞLIK
Batı tipi beslenme artıyor, sağlık elden gidiyor!
Batı tipi beslenme artıyor, sağlık elden gidiyor!

Batı tarzı beslenme çeşidi içerdiği yoğun kalorili ve bol yağlı gıdalar nedeniyle dünya üzerindeki en sağlıksız beslenme çeşitlerinden biridir. Yapılan araştırmalar bu beslenme çeşidini kullananların kalp krizi riskinin daha fazla olduğunu söylüyor. Diğer yandan Batı tarzı beslenmenin tam tersi yönünde olan ve ağırlıkla meyve sebze ile beslenilen Akdeniz diyeti kalp krizi riskini 3'te bir oranında düşürüyor. 

Batı tarzı diyet kalp krizine neden oluyor

Uzmanlar, kalp krizi geçirmiş 5 bin kişi ve kalp sorunları yaşayan 10 bin kişinin 19 farklı gıda grubundan oluşan bir ankete cevap vermelerini istemiş ve beslenme risklerini tespit etmişler. Yapılan çalışmaya göre, Batı tarzı beslenen kişilerin, hiç kırmızı et ve kızarmış gıda tüketmeyen ya da çok az tüketenlere göre yüzde 35 oranında daha fazla kalp krizi geçirme riski taşıdıkları ortaya çıkmış.

 

Tüm bu araştırma sonuçlarına bakarak uzmanlar rahatlıkla "Batı tarzı beslenme kalp hastalıklarına ve kalp krizine yol açıyor" diyebiliyor. Öte yandan Batı tarzı beslenmede yer alan aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyona, yanlış yağ seçimi ise kan dolaşımı tıkanıklarına sebep olabiliyor. 



Sağlıksız beslenme daha çok can kaybına neden oluyor

Saygın tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre, ‘Batı tipi beslenme’ sigara ve yüksek tansiyondan daha fazla can alıyor. Araştırmada, sigaranın ve sağlıksız beslenme koşullarının neden olduğu ölümler de karşılaştırıldı. Buna göre 2017 yılında, kötü beslenme alışkanlıkları 10 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulurken, sigara 8 milyon kişininin ölümüne neden oldu. Washington Üniversitesi’nden Dr. Ashkan Afshin, “Ne yiyorsak oyuz. Kötü beslenmek tüm yaş, cinsiyet ve ekonomik statüdeki insanları etkiliyor” diyerek durumun ciddiyetini açıkladı. Dünya Kanser Araştırmaları Derneği’nden Dr. Anna Diaz Font ise hükümetleri insanların daha sağlıklı seçimler yapmasını kolaylaştırmaya davet ederken, kötü beslenmenin obezite ve 12 tip kanser riskini arttırdığı yönünde uyardı. 



Obeziteye davetiye çıkarıyor

Özellikle içinde bulunduğumuz koronavirüs salgını esnasında daha çok tercih edilen Batı tarzı diyet obezitenin artmasıyla doğru orantılı olarak artar. Ayrıca mide kanseri görülme sıklığını da arttıran bu beslenme çeşidi donmuş gıdalar ve fastfood yoğun olarak kullanıldığından tehlikelidir. 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR