Türk bilim insanlarının ürettiği aşıyı niye almıyoruz? Bakan Koca ilk kez anlattı

Sağlık Bakanı Koca, son günlerde gündemin birinci maddesinde yer alan koronavirüs aşısına ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. İki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen BioNTech aşısından neden yüksek dozda alamadığımızı da açıklayan Koca, dikkat çeken görüşmenin detaylarını anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2020 10:04 GÜNCELLEME 08.12.2020 10:58 SAĞLIK
Türk bilim insanlarının ürettiği aşıyı niye almıyoruz? Bakan Koca ilk kez anlattı
Türk bilim insanlarının ürettiği aşıyı niye almıyoruz? Bakan Koca ilk kez anlattı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde gündemde olan aşı konusuyla ilgili soruları yanıtladı. Sözcü Gazetesinden İsmail Saymaz'a konuşan Koca, Çin aşısının inaktif olduğunu ve sonuçlarının bilindiğini kaydetti. BioNTech'in bu yıl için bir milyondan fazla doz vermediğini kaydeden Koca, firmayla geçen dikkat çekici görüşmenin detaylarını da paylaştı.  

 

"NİSAN 2021'DEN SONRA AŞIYA İHTİYACIM OLMAYACAK"

Bakan Koca, iki Türk bilim insanı tarafından geliştirilen BioNTech aşısını neden alamadığımıza ilişkin soruya şu yanıtı verdi: 

 

"İki Türk'ün başarısı ile övünüyoruz. İlk günden itibaren irtibattaydık. Türkiye'de Faz 3 çalışması için izin verdiğimiz kaç aşı var? İki. Biri, BioNTech. O arkadaşlar olmasa BioNTech'e vermezdik. Niye verdik? Vatandaştaki etkisini görerek, satın almak için. Ama (onlar) '1 milyondan fazla veremeyiz' dedi. 2021 için 25 milyon verebileceklerini söylediler. Ben '2021'in Nisanı'ndan sonra aşıya ihtiyacım olmayacak. Çünkü benim aşım devreye girecek. Nisan dahil, bana ne kadar aşı verirseniz, alırım' dedim."

"YÜZDE YÜZ GÜVENLİ DEĞİL DİYE ALMADIK"

Bakan Koca Moderna ve AstraZeneca aşılarını neden almadığımızla ilgili soruya, "Moderna yurt dışına vermiyor. AstraZeneca vermek istiyor. Almaktan yana olmadım. Bekletiyorum" dedi. Koca, bunun sebebi şöyle açıkladı: 

"Vatandaşıma, 'Yüzde yüz güvenebilirsiniz. Ben de yaptırmak istiyorum' diyebileceğim bir aşı olma noktasında, daha emin değil dünya. Uzun vadeli bağışıklık sonuçlarını bilmiyoruz. Erken dönem başarı sonuçlarını dünya göremedi.

Yalnızca AstraZeneca için değil, BioNTech için de söylüyorum. Bunlar ‘mRNA' aşısı. Yani, genetik yollarla elde edilen aşılar. Erken dönemde antikor ve hücresel bağışıklık geliştirme anlamında başarı ortaya koymuş olabilirler. Ama orta ve uzun vadeli sonuçlarını dünya bilmiyor. Çünkü salgında mRNA yöntemiyle ilk kez kullanılıyor."

'İNAKTİF' VURGUSU

Koca, dünyanın sonuçlarının bildiği aşının geleneksel ve klasik yöntemdeki 'inaktif' denilen aşı olduğunu; Türk aşısının da böyle olacağını belirtti. 

KAYNAK : SÖZCÜ GAZETESİ
YORUMLAR 45 TÜMÜ
  • Mümin 3 yıl önce Şikayet Et
    Nisan ayında kendi aşımız devreye giriyor olacakmış kilit nokta budur inşallah yetişir ve şifa olur
    Cevapla
  • Ebru aslanoglu 3 yıl önce Şikayet Et
    Insan ı yaşat ki devlet yaşasın
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet Millet için vardır, şu ana kadar süper üstü bir çabayla dünyada görülmemiş bir efor ve sonuç aldık, bu eforu sarfedenler "NE DİYORSA O "
    Cevapla
  • Osseka 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla bu işi bakanlik daha iyibilir eniyine layikolan bu millete aşininda eniyisini alin
    Cevapla
  • Remo 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanımız size güveniyoruz. Bize en iyi aşıyı bulacağınızı eminiz. Allah kolaylık versin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR