Boğaz ağrısı için hangi doktora ve bölüme gidilir? Boğaz ağrısına bakan poliklinikler...

Boğaz ağrıları, mevsimsel olarak meydana gelen bir rahatsızlık olup kuru öksürük ve boğazda yanma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Kişinin yeme-içme gibi ihtiyaçlarına dahi engel olan boğaz ağrısı, evde uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerle geçmemesi halinde uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Peki boğaz ağrısı için hangi doktora gidilir? İşte boğaz ağrısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri...

ABONE OL
GİRİŞ 17.02.2021 12:20 GÜNCELLEME 17.02.2021 12:20 SAĞLIK
Boğaz ağrısı için hangi doktora ve bölüme gidilir? Boğaz ağrısına bakan poliklinikler...
Boğaz ağrısı için hangi doktora ve bölüme gidilir? Boğaz ağrısına bakan poliklinikler...

Boğaz ağrısı, büyük küçük her yaştan kişide çok sık görülen, genellikle soğuk algınlığı ve enfeksiyondan kaynaklı meydana gelen viral bir rahatsızlıktır. Boğaz ağrısı görüldüğü kişilerde kişinin yeme-içmesine hatta yutkunmasına dahi engel olarak gündelik hayatını sekteye uğratmaktadır. Boğaz ağrısı, yanma, kaşıntı ve kuru öksürük gibi semptomlarla görülmesiyle birlikte doktora gitmeden de evde doğal yöntemlerle tedavi edilmesi mümkündür. Ancak, başvurulan doğal yöntemler neticesinde geçmeyen ve ağrının artarak devam etmesi, boğaz ağrısının altında yatan başka nedenlerin olabileceği ihtimali göz önünde bulundurularak uzman bir doktora başvurulması, doktorun hastalığın ciddiyetine göre uygun gördüğü tedaviye başlanması gerekmektedir. 

Turpun faydaları nelerdir? Turp suyu hangi hastalıklara iyi gelir? Turp suyu nasıl hazırlanır?

BOĞAZ AĞRISININ NEDENLERİ NELERDİR? 

Boğaz ağrıları, genellikle mevsimsel olarak görülen ve soğuk algınlıktan kaynaklı meydana geldiği düşünülen bir rahatsızlık olsa da enfeksiyon hastalıklardan ortaya çıkan hastalıktır. Solunum yollarıyla bulaşan virüslerin en çok boğazları etkilediği kabul edilerek boğaz ağrılarına neden olmaktadır. Boğaz ağrısı, kişinin beslenmesinden ve diğer edindiği alışkanlıklardan dolayı da meydana gelebileceği için bağışıklığın zayıf olması durumunda da sıkça yaşanmaktadır. Boğaz ağrısına neden olan genel sebepler şöyledir:

- Soğuk algınlığı

- Grip, nezle, bronşit ve astım gibi solunum yolları hastalıkları

- Kızamık ve suçiçeği

- Aşırı sigara ve alkol tüketimi

- Sağlıksız beslenmekten kaynaklı bağışıklık sisteminin zayıflaması

- Burun tıkanıklığı

- Nemsiz ortamdan kaynaklı boğazların kuruması

- Yüksek sesle konuşama, bağırma

- Hayvan tüyü, polen ve bunun gibi diğer alerjik toz ve dumana maruz kalma

BOĞAZ AĞRISI NASIL GEÇER? 

Boğaz ağrılarının çabucak geçmesi için, bağışıklık sistemini güçlendirecek besinlerin bol bol tüketilmesi, özellikle boğaz ağrısının olduğu sürede mevsim yeşillikleriyle beslenerek vücudun ihtiyacı olan suyu, vitamini ve minerali en şekilde karşılamak tavsiye edilmektedir. Boğaz ağrısının çabucak geçmesi ve boğazlardaki yanma hissinin geçmesi için yapılması tavsiye edilen bir diğer tavsiye ise sigara içmeyi azaltmak ve sigara dumanına daha az maruz kalmaya çalışmaktır. Gün içinde bolca ılık su içmek boğazların yumuşamasına yardımcı olarak ağrı ve yanma hissinin hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Boğaz ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri şöyledir:

1- Ekinezya Çayı: hem çayı hem de gargarası boğazlarda meydana gelen enfeksiyon ve iltihapların temizlenmesine yardımcı olan ekinezya, günde 1-2 bardak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bir tutam kurmuş ekinezya bitkisini 1 bardak suda kaynattıktan sonra ılımasının ardından gargara kaparak ağız ve boğaz bölgesinde oluşan iltihap, enfeksiyondan arındırır. Ayrıca diş ve diş eti ağrılarına da iyi gelmektedir.

Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı nasıl hazırlanır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

2- Rezene Çayı: Boğazların yumuşamasına yardımcı olan rezene çayı, aynı zamanda kişinin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Sinirleri yatıştıran çay, boğazlarda oluşan enfeksiyonların temizlenmesini sağlamaktadır. Kuru ve şiddetli öksürüğü hafifleterek boğaz ağrısını hafifletmektedir. 

Mide şişkinliğine iyi gelen rezene çayı nasıl yapılır? Doğal ağrı kesici rezene çayı faydaları

3- Ihlamur Çayı: Solunum yolu hastalıklarına en etkili doğal ilaç olan ıhlamur çayı doğru demlenir ve çok kaynar olmadan içilirse boğaz ağrılarının kısa sürede iyileşmesini sağlamaktadır. Ihlamur çayına 1-2 damla limon ve biraz da bal eklendiğinde daha da etkili olarak öksürüğün anında kesilmesini sağlamaktadır. 

Ihlamurun bilinmeyen faydaları: Ihlamur çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

BOĞAZ AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA-BÖLÜME GİDİLİR?

Boğaz ağrısı, evde yapılan doğal müdahalelere rağmen uzun süre iyileşmemesi durumunda altında yatan nedenleri öğrenmek ve doğru tedaviye başlanması için muhakkak uzman bir doktora başvurulması gerekmektedir. Boğaz ağrılarının tedavisi için hem özel hastanelerde hem de devlet hastanelerinde genel olarak bulunan Kulak-Burun-Boğaz (KBB) polikliniklerine başvurulması gerekmektedir.