Hastanın test için patolojiye gönderilen dalağı kargo kutusu patlayınca çöpe atıldı!

Yalova'da, ‘dalak büyümesi’ teşhisi konularak ameliyat edilen Ahmet Kıral'ın dalağı, hastalık sebebinin belirlenmesi için İstanbul'daki bir hastaneye gönderildiği sırada kayboldu. Dalağın, Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen kargo yerine başka bir kargo şirketiyle 'standart kargo' ibaresiyle gönderildiğini öğrenince hastane yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunan Kıral, 'Dalağım nerede?' diyerek duruma tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.02.2021 11:16 GÜNCELLEME 01.02.2021 13:46 SAĞLIK
Hastanın test için patolojiye gönderilen dalağı kargo kutusu patlayınca çöpe atıldı!
Hastanın test için patolojiye gönderilen dalağı kargo kutusu patlayınca çöpe atıldı!

Ahmet Kıral’ın avukatı Musap Nayman ise "Yönetmelikte patolojik incelemeye gönderilecek organlarla ilgili 3 aşamalı paketlenme şartı bulunmaktadır. 2238 sayılı kanuna göre de organ nakli veya taşıması, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘onaylı kargo şirketleri tarafından yapılır’ ibaresi vardır. Gönderilen kargo şirketi, bakanlık tarafından izin alınmış bir şirket değildir” dedi. Yalova'da, Ahmet Kıral, karın ağrısı şikayetiyle Çiftlikköy ilçesindeki özel bir hastaneye başvurdu. Gerekli muayeneleri yapılan Kıral'a, ‘dalak büyümesi’ teşhisi konularak ameliyat olması gerektiği söylendi. Bunun üzerine, geçen yıl 10 Kasım'da ameliyat olan Kıral'ın dalağı tamamen alınarak, hastalığın sebebinin belirlenmesi için İstanbul'a patoloji servisine gönderildi. Kıral da ameliyattan 2 gün sonra taburcu edilip, evine dönerken, test sonuçlarının da 15 gün içerisinde çıkacağı bildirildi.

Kargoya verilen dalak kayboldu

15 günlük sürenin geçmesine rağmen test sonuçlarıyla ilgili herhangi bir sonuç çıkmayınca Kıral'ın oğlu Ünal Kıral, durumdan şüphelendi ve sık sık hastaneye giderek babasının test sonuçlarını öğrenmeye çalıştı. Bunun üzerine hastane yetkilileri Ünal Kıral'ı telefonla arayarak, gönderdikleri dalağın kargo şubesinde kaybolduğunu söyledi.

'Standart eşya gibi gönderilmiş'

Ünal Kıral, yaptığı araştırma neticesinde kargoya verilen dalağın kargo paketinin fotoğraflarına ulaştı. Kargo paketinin fotoğrafını inceleyen Ünal Kıral, kargo barkodu üzerinde 'standart kargo' ibaresini gördü. Sağlık Bakanlığı tarafından anlaşmalı kargolarla gönderilmesi gereken bir organın sıradan bir kargo şirketiyle 'standart kargo' adı altında gönderildiğini öğrenen Ünal Kıral, babası Ahmet Kıral ile birlikte Avukat Musap Nayman'a giderek, hastane yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

'Dalağım nerede?'

Ahmet Kral, ‘standart kargo’ olarak gönderilen kargonun içerisinde bulunan dalağın ise zarar görüp çöpe atıldığını belirtti. Yaşanan süreçle ilgili olarak karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gittiğini söyleyen Kral, “Dalağımın biraz şiş olduğunu hissettim. Doktor, muayene etti, film çektiler. Ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Ameliyat olduktan sonra dalağımı, patolojiye gönderdiler. Karton kutu içerisine koyup kargoya vermişler. Dalak, karton kutu içerisinde patlayınca çöpe atılmış. Benim dalağım şimdi nerede?" diye soruyor.

'Sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz'

Yetkililer hakkında hukuki süreç başlattıklarını dile getiren Ünal Kıral, "Babam şiddetli karın ağrısıyla özel hastaneye başvurdu. Yapılan muayenelerin ardından babamın ameliyat olmaktan başka çaresi olmadığı söylendi. Babamın ameliyatının ardından alınan dalağı İstanbul'a gönderildi. 15 gün sonra sonucun çıkacağı söylendi. 15 günün ardından hastaneye uğradığımda sürekli 'Sonuç çıkmadı, çıkmak üzere' gibi gerekçelerle oyalandım. Bir sabah hastaneden arayıp dalağın kaybolduğunu söylediler. Dalak, kargo şirketi tarafından taşındığı kartonda patlıyor ve çöpe atılıyor. Bunun fotoğrafları da var. Sıradan bir eşya nasıl taşınıyorsa o şekilde muamele yapılmış. Ben kendilerine sormak istiyorum; ‘Sıradan bir kutuda insan organı nasıl taşınır?’ Bunun peşini bırakmayacağız. Babam hiçbir zaman hastalığının ne olduğunu bilemeyecek” ifadelerini kullandı.

'Dava süreci devam ediyor'

Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını belirten Ahmet Kral’ın avukatı Musap Nayman, “Paketin kargo şubesindeki fotoğraflarına ulaştık ve suç duyurumuzu yaptık. Tazminat davası süreci de devam etmektedir. İnsan onuruna yakışmayan bu müdahalenin başkalarına yapılmaması için bu mücadeleyi veriyoruz. Bu olaydan dolayı müvekkilimde maddi ve manevi zarar meydana gelmiştir. Hastalığı bu nedenle tespit edilememiştir" diye konuştu.

'Organlar 3 aşamalı paketlenmeliydi'

Avukat Nayman, hastane yönetiminin, organların yolda bozulmaması için yasal mevzuata aykırı hareket ettiğini dile getirdi. Nayman, "Yönetmelikte patolojik incelemeye gönderilecek organlarla ilgili 3 aşamalı paketlenme şartı bulunmaktadır. Organların yolda bozulmaması için bu gereklidir. 2238 sayılı kanuna göre de organ nakli veya taşıması, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘onaylı kargo şirketleri tarafından yapılır’ ibaresi vardır. Gönderilen kargo şirketi, bakanlık tarafından izin alınmış bir şirket değildir. İnceleme sonucunda, kargo şirketinin olaydan haberdar olmadığını; hastanenin sorumlu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • fehmi 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet hastanesine muayene sonuç göstermek için gittiğimizde mr isteyen doktor pandemi dolayısıyla yerinde yoktu başka doktora sonucu göstermek için randevu aldık ama dıktordan bi dayak yemediğimiz kaldı özel hasteneye muayene olmuşuz sonucu buna getirmisiz dedi muayene etmedi bizim vergimizle maaş alan bir doktor nasıl böyle bir tepki verebilir kanunda onlardan yana olunca mecbur sesimizi çıkaramıyoruz hasta haklarına müracaat ediyoruz fakat oradanda bir sonuç çıkmıyor devlet memuru var devlet memuru var
    Cevapla
  • ucrun 3 yıl önce Şikayet Et
    gidin devlet hastanesinde muayene olun, ameliyat tedavi olun. biraz meşakkatli olur ama en azından sağılacak inek olarak görmezler....
    Cevapla
  • osmsn 3 yıl önce Şikayet Et
    hastane doktorları neyse ya agzımı bozmayayım milletin bu doktorlara niye saldırdıgını anlamak zor degıl
    Cevapla
  • Kargu 3 yıl önce Şikayet Et
    Hastanelerde doktorlar tarafında gittikçe büyüyen ciddiyetsizlik, ambargocu tutum var. Hasta bakma algoritmalarında ciddi sorunlar var. Özel sektör ve kamu personeli arasında olumsuzlukları kamçılayan kışkırtmalar masaya yatırılmalı. Önceden ön görülmeyen sorunların gelecekte toplumsal maliyetleri olur.
    Cevapla
  • habiblacin 3 yıl önce Şikayet Et
    evt bunu yapanlar diplomalı insanlar bide diplomasız olsalardı direekt mevzu diploma olurdu değilmi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR