İğdenin faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl hazırlanır?

Zengin besin değerlerine sahip gıdalar, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. İğde, sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında solunum yolu hastalıklarına karşı iyileştirici etkiye sahiptir. Peki iğde çayının faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl yapılır?

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2021 08:50 GÜNCELLEME 03.02.2021 08:51 SAĞLIK
İğdenin faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl hazırlanır?
İğdenin faydaları nelerdir? İğde çayı öksürüğe iyi gelir mi? İğde çayı nasıl hazırlanır?

İğde, Asya ikliminde yetiştirilen kırmızı renkli mayhoş bir meyvedir. Ülkemizde daha çok İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen İğde, yüksek antioksidan kaynağıdır. İğde, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırmaktadır. Meyve olarak tüketilmesinin yanında farklı tariflerle kürler yapıldığında öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir. Alternatif tıp tedavinde en çok tercih edilen ürünlerden biri olan iğde, kanser hücrelerinin vücutta yayılmasına engel olmaktadır. İğdenin sadece meyvesi değil, yapraklarıyla hazırlanan çaylar vücudu toksinlerden arındırarak hastalıklara karşı korumaktadır. 

Greyfurt suyu faydaları nelerdir? Kalp krizi riskini azaltan greyfurt nasıl tüketilir?

İĞDENİN FAYDALARI NELERDİR?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve hastalıklardan korunmak için vitamin-mineral bakımından zengin besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Besinlerin doğru şekilde tüketilmesi, iç organların toksinlerden arınmasına yardımcı olurken kanser gibi riskli hasalıklara karşı korumaktadır. İğde ise alternatif tıp tedavisinde sıkça tercih edilen, sadece meyve olarak değil, çay ve reçel olarak tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelmektedir. İğdenin faydaları şöyledir:

- İğde ve iğde yapraklarıyla hazırlanan çay sabah-akşam düzenli içildiği takdirde şiddetli ve kuru öksürüğü dindirmektedir. 

- Kış aylarında sıklıkla görülen grip ve nezle gibi solunum yolu hastalıklarının kısa sürede tedavi edilmesini sağlamaktadır. 

- Mide hazımsızlığına iyi gelerek kabızlık gibi sindirim hastalıklarına iyi gelmektedir. 

- Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan iğde, vücudun ihtiyacı olan besin değerlerini kısmen karşılamaktadır. 

- İğde, vücudun toksin, iltihap ve enfeksiyonlardan arınmasını sağlayarak kanser hücreleriyle savaşmaktadır. Kanserin yayılmasını engelleyerek iç organların sağlığını korumaktadır.

İltihap ve enfeksiyon belirtileri nelerdir? Vücudu iltihap ve enfeksiyondan temizleyen besinler

- Az su tüketimi, sağlıksız beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı beslenme alışkanlıkları nedeniyle böbreklerde meydana gelen rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olmaktadır. 

- C Vitamini kaynağı olan iğde, kış aylarında soğuk algınlığa karşı vücut direncini arttırmaktadır.

- Diş ve diş eti sağlığını koruyan iğde aynı zamanda ağız yaralarına da iyi gelmektedir. 

- İğde yapraklarıyla hazırlanan çay, metabolizmayı hızlandırarak kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Turpun faydaları nelerdir? Turp hangi hastalıklara iyi gelir? Turp suyu nasıl hazırlanır?

İĞDENİN ZARARLARI NELERDİR?

İğde, besin değerleri bakımından oldukça zengin bir besin olmasına rağmen ölçüsüz ve yanlış tüketilmesi halinde kabızlığa neden olmaktadır. Bundan dolayı ölçülü ve düzenli tüketilmesine dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir. 

İĞDE NASIL TÜKETİLİR?

İğde, meyve olarak tüketilmesinin yanında yapraklarıyla birlikte hazırlanan iğde çayı, solunum yolu hastalıklarına karşı iyileştirici etkiye sahiptir. Özellikle şiddetli öksürüğün geçmesinde etkili olan iğde, sindirim sistemi hastalıklarına iyi gelmektedir. İğde çayı ya da iğde suyu böbrekleri toksinlerden arındırmaktadır.

İğde Çayı Tarifi: 2 bardak kaynayan suyun içerisine kabukları soyulan 7-8 adet iğde çekirdekleri ile birlikte atılır ve 5 dakika kaynatılır. Ilıması beklenir ve bir çay kaşığı bal eklenerek tüketilebilir. 

Sarı, yeşil ve kırmızı elmanın bilinmeyen faydaları ve besin değerleri...

100 GR İĞDE BESİN DEĞERLERİ

Karbonhidrat (g) 51.81
Protein (g) 5.48
Yağ (g) 1.75
Lif (g) 18.83
Kolesterol (mg) 0
Sodyum (mg) 83
Potasyum (mg) 768
Kalsiyum (mg) 67
Vitamin A (iu) 0
Vitamin C (mg) 0
Demir 0.85

YORUMLAR 1
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli dedem,anneannem iğde çayı yapardı,içine ayrıca kuşburnu da koyardı.döküm sobası vardı ,kışın soba üzerinde bu çay hiç eksik olmaz sabah akşam kaynardı.hiç öksürdüklerini görmedim ,duymadım.yıllardır bende iğde ve kuşburnuyı evimden eksik etmem ve çayını yaparım.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR