İsrail ile ABD'den kanser ve beyin araştırmalarında RNA haritalama yöntemi

İsrail'in iç kesimindeki Bar İlan Üniversitesi'nden Salı günü yapılan açıklamada, İsrail ve ABD'den araştırmacıların insan dokusundaki RNA moleküllerinin haritasını çıkarmak için bir yöntem geliştirdikleri duyuruldu. Üniversitenin açıklamasında, bu yeni teknolojinin ana olarak kanser ve beyin araştırmaları için önemli olduğu kaydedildi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2021 10:39 GÜNCELLEME 03.02.2021 10:39 SAĞLIK
İsrail ile ABD'den kanser ve beyin araştırmalarında RNA haritalama yöntemi
İsrail ile ABD'den kanser ve beyin araştırmalarında RNA haritalama yöntemi

Bar İlan Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi'nin liderliğinde gerçekleştirilen araştırma, Science dergisinde yayımlandı.

Hasta ve sağlıklı insanların RNA moleküllerinin karşılaştırılması hastalıklarla ilgili önemli bilgileri açığa çıkarabilir.

Şu ana kadar RNA ölçümleri ile haritalandırmaları, dokuyu ezmek ve molekülleri ayırmak yoluyla yapılıyordu. Bu yöntemle moleküllerin dokudaki yerlerini belirlemek mümkün değildi.

Geliştirilen yeni teknolojiyse dokulardaki RNA'ları nanometrelik doğrulukta haritalandırmaya ve incelemeye olanak sağlıyor.

Bu teknoloji, moleküllerin doku içindeki yeri hafıza ve öğrenme gibi süreçleri etkilediğinden beyin dokusu araştırmaları için önemli.

Bu sebepten, geliştirilen teknolojiyle Alzheimer gibi hastalıkların sonucu olarak moleküllerin ya da yerlerinin zarar görüp görmediğini bulmak mümkün.

Yeni teknolojiyle kanser hücreleri ile bağışık hücreler arasındaki mesafe ve aynı zamanda kanser hücrelerinin molekül yapısı da ortaya çıkarılabiliyor.

Bu sayede araştırmayı yapan ekip kanser hücrelerinin bağışıklık sistemi hücrelerinden uzaklıklarına bağlı olarak farklı şekilde davrandıklarını tespit etti.

KAYNAK : Xinhua Haber Ajansı
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR