Bahar alerjisi olanlar dikkat: Astıma çevirebiliyor

Baharın gelişiyle polenlere karşı alerjik kişilerin de rahatsızlığı polenlere bağlı olarak artışa geçti. Uzmanlar 'bahar alerjisi astıma çevirebilir' dedi

ABONE OL
GİRİŞ 29.03.2021 21:59 GÜNCELLEME 29.03.2021 21:59 SAĞLIK
Bahar alerjisi olanlar dikkat: Astıma çevirebiliyor
Bahar alerjisi olanlar dikkat: Astıma çevirebiliyor

İlkbahar mevsimi alerjisi olan hastaların şikayetlerinin en yoğun şekilde yaşandığı mevsimdir. Uzmanlar bu aylarda yoğun şekilde görülen polenlerin neden olduğu bahar alerjisinin şikayetlerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, alerjik şikayetlerin kontrol altına alınmaması durumunda astıma çevrilebileceği konusunda uyardı.

Bahar aylarında ortaya çıkıyor: Saman nezlesine dikkat!



Yüzde 10'luk kısımda görülen astımın sebebi alerji

Baharın gelmesiyle birlikte kişi, polenlere karşı alerjik bir bünyeye sahipse vücuda giren polenler bazı maddelerin salgılanmasına yol açıyor. Burun ve gözlerdeki kılcal damarların da genişleyip şişmesiyle, bahar alerjisine bağlı belirtiler ortaya çıkıyor. Halk arasında 'saman nezlesi' olarak ifade edilen bahar alerjisi belirtileri, kişinin polene karşı duyarlılığı ölçüsünde farklılık gösterebiliyor. Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, alerjik şikayetlerin kontrol altına alınmaması durumunda astıma çevirebileceğini belirterek, “Toplumun ortalama yüzde 10’luk kesiminde görülen astımın en önemli sebebi, alerjidir. Astım, düzenli takip ve tedavi ile kontrol altında tutulabilen, önlenebilen ve tedavi edilebilin bir hastalıktır” dedi.   
 
İlk olarak kişi neye alerjisi olduğunu tespit etmelidir

Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, özellikle akşam saatlerinde ya da açık havada artan burunda kaşıntı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, damakta kaşıntı, gözlerde yaşarma ya da kaşıntı gibi şikayetlerin bahar alerjisine işaret ettiğini söyledi. Uzm. Dr. Işık, “Bahar alerjisi dışında yıl boyu bu şikayetleri olan kişilerin ev tozu, küf mantarı gibi temasını tamamen kesme imkanımızın olmadığı alerji etkenlerine karşı da uyanık olmaları gerekir. Alerji tedavisinin ilk basamağı kişinin alerjisi olduğu alerjenlerle temasını kesmesi ve mümkün olduğunda azaltmasıdır. Bunu yapmanın yolu da kişinin neye alerjisi olduğunun tespit edilmesi ile mümkün olur” diye konuştu. 
 


Alerjiyi tespit eden test: Prick testi

Kişinin neye alerjisi olduğunun tespit edilmesinin en pratik yolunun “prick testi” denilen deri dediğimiz deri testleri olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Işık, “Deri testleri, uygulanması kolay, pratik ve çabuk sonuç alınabilen testlerdir. Ön kol ön yüzünde deri altına alerjen solüsyonların tatbik edilmesi ile gözlenen alerjik reaksiyonun tespit edilmesi esasına dayanan bir testtir. Genellikle kişinin yaşadığı bölgede en sık görülen belli başlı alerjenlere karşı test yapılır. Eğer kişinin polen alerjisi tespit edilirse özellikle bahar aylarında dışarıda geçirdiği zamanları azaltmak, açık havada spor yapmamak, eve geldikten sonra kıyafetlerini değiştirip yıkamak ve ılık bir duş almak alınabilecek önlemler arasındadır” bilgisini verdi.  
 
Kedi, köpek, kuş...

Kişinin ev tozu alerjisi var ise evde özellikle uyuduğu odada halı ve örtü gibi toz tutabilecek eşyaları mümkün olduğunca azaltması, evi sık süpürmesi, hava temizleme makinesi kullanması, pamuklu çarşaf ve nevresim kullanmasının işe yarayabileceğini belirten Uzm. Dr. Işık, “Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvan tüy ve ölü derilerine karşı alerjisi olan kişilerin ise alerjisi olduğu hayvanları evde beslememeleri önerilir. Alınan tüm önlemlere rağmen kişinin hala şikayetleri devam ediyorsa alerji ilaçları kullanmasında fayda vardır” ifadelerini kullandı.
 
Özellikle ailesinde astım olan kişiler ekstra dikkat etmeli

Kontrol altına alınmayan alerjik şikayetlerin bir süre sonra hava yollarını etkileyerek, geceleri artan öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlerin başlayabileceğine dikkat Uzm. Dr. Işık, şöyle konuştu:  “Bu şikayetler ise akla astımı getirir. Yapılan solunum testleri sonucunda hava yolunda kısıtlanma ya da hava yolu duyarlılığı saptanırsa alerji tedavisine astım ilaçları eklemek gerekir. Alerjik astımı olan kişilerin alerjenlerle temaslarını kesme ve astım tedavisi yanında soğuk havada ve ağır eforla spor yapmamaları, stres ve üzüntüden uzak durmaları, ortam soğutma için klima kullanmamaları, ağır kokulu deterjan ya da parfüm kullanmamaları, sigara ya da benzer tütün ürünlerini kullanmamaları önerilir. Özellikle ailesinde astımı olan kişiler astım açısından daha büyük risk altındadır. Astım önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Düzenli takip ve tedavi ile kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır." dedi.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR